Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2022

Το σχέδιο Eurobank στην Ελληνική - Ενα σενάριο «παίζει» στις ΑΕΔΑΚ - Οι αγορές ιδίων μετοχών και το ΤΧΣ

Το σχέδιο Eurobank στην Ελληνική - Ενα σενάριο «παίζει» στις ΑΕΔΑΚ - Οι αγορές ιδίων μετοχών και το ΤΧΣ

ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Μπορεί το κλίμα των τελευταίων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων να χαρακτηρίστηκε από συναλλακτική άπνοια, πλην όμως κάθε άλλο παρά έλειψαν οι εταιρείες που προχώρησαν σε αγορές ιδίων μετοχών και εκείνες που ανακοίνωσαν πρόσθετες χρηματικές διανομές (π.χ. Jumbo, Attica Group, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ).

Μεταξύ των εταιρειών που προχώρησαν πρόσφατα σε αγορές ιδίων τίτλων συγκαταλέγονται η Profile, η Space Hellas, η Ideal, η Inform Λύκος, τα Πλαστικά Θράκης, η Lamda Development, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΧΑΕ, ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η CNL Capital και η Alpha Trust Ανδρομέδα.

Άλλες εισηγμένες επιλέγουν μια τέτοια κίνηση προκειμένου να υλοποιήσουν προγράμματα ανταμοιβής και κινητοποίησης των στελεχών τους μέσα από τη διαδικασία των stock options (π.χ. Μυτιληναίος, Τιτάν). Άλλες πάλι, προκειμένου να ακυρώσουν τις ίδιες μετοχές τους και έτσι να προχωρήσουν ουσιαστικά σε μια επιπλέον έμμεση χρηματική διανομή προς τους μετόχους.

Υπάρχει φυσικά και η Profile, που αγοράζει συστηματικά ίδιες μετοχές και σε επόμενο χρόνο τις ρευστοποιεί σε θεσμικούς επενδυτές έναντι υψηλότερων τιμημάτων. Με τον τρόπο αυτό και την εμπορευσιμότητα του τίτλου, ενισχύει προσελκύοντας θεσμικά χαρτοφυλάκια και κερδίζει χρήματα ανεβάζοντας το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της.

 

ΑΕΔΑΚ: Μπορεί οι άνθρωποι των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων να μιλάνε καθημερινά για deals και συχνά μάλιστα να προτρέπουν τους επιχειρηματίες προς αυτή την κατεύθυνση, το παράδοξο όμως είναι πως δεν συμπεριφέρονται αναλόγως σε ό,τι αφορά τις δικές τους εταιρείες. Ακόμη και κατά την προηγούμενη δεκαετία, που ο κλάδος των ΑΕΔΑΚ δοκιμάστηκε έντονα από τη βαθιά οικονομική ύφεση, τα deals ήταν ελάχιστα παρά το ότι υπήρχαν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι για εξαγορές (π.χ. Alpha Trust).

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα -μετά από καλό 2020 και ένα πολύ καλύτερο 2021, όπου τα ενεργητικά ανέβηκαν κατά μερικά δισεκατομμύρια ευρώ και οι κερδοφορίες αυξήθηκαν- η κινητικότητα για εξαγορές και συγχωνεύσεις τείνει προς το μηδέν.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε ενδεχομένως να «παίξει» μέσα στο 2022 είναι αυτή της MetLife ΑΕΔΑΚ, μετά την εξαγορά της ελληνικής ασφαλιστικής MetLife από την NN Hellas και μετά την πώληση του διεθνούς επενδυτικού βραχίονα της ΝΝ στην Goldman Sachs.

Επί του παρόντος πάντως, μιλάμε μόνο για σενάρια και σχέδια επί χάρτου…

 

EUROBANK: Κι ενώ η χρόνια φεύγει με την Eurobank να ολοκληρώνει την απόκτηση του 12,7% των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, η στήλη πληροφορείται ότι εντός του πρώτου 3μήνου του 2022 θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στη μετοχική σχέση της Eurobank με το κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα. Η απόκτηση υψηλότερου ποσοστού δεν έφυγε ποτέ ως στόχος από το τραπέζι.

Όπως έλεγε στη στήλη πηγή με απόλυτη γνώση της διαδικασίας, «η σημαία στο σημείο της Ελληνικής έχει μπει, τα υπόλοιπα εν καιρώ»…

 

ΤΧΣ: Μαθαίνουμε ότι η διάταξη με τις αλλαγές στον νόμο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έτοιμη και εντός του Ιανουαρίου θα έρθει, επιτέλους, προς ψήφιση στη Βουλή. Το βασικό που θα φέρουν οι αλλαγές είναι η άρση του βέτο που έχει το Ταμείο σε όσες τράπεζες είναι μέτοχος. Είναι πρόνοια που πλέον δεν έχει καμία λογική και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ισονομία μεταξύ των μετόχων.

Οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, περιμένουν πώς και πώς την αλλαγή αυτή, καθώς μπροστά μας έχουμε μείωση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ τόσο στην Εθνική όσο και στην Πειραιώς (λίγο αργότερα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v