Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2022

Η Ομικρον, το ΕΣΥ και η στρουθοκάμηλος - Οι συντάξεις χηρείας και το… ψυγείο - Απευθείας σύνδεση Ιωαννίνων με εξωτερικό;

Η Ομικρον, το ΕΣΥ και η στρουθοκάμηλος - Οι συντάξεις χηρείας και το… ψυγείο - Απευθείας σύνδεση Ιωαννίνων με εξωτερικό;

ΟΜΙΚΡΟΝ: Κάποιοι λένε ότι σε λίγες μέρες κορυφώνεται η μετάδοση της νέας παραλλαγής και ότι μέχρι τον Μάρτη θα έχει τελειώσει η πανδημία. Από το στόμα τους και στου Θεού το αυτί, υπάρχει όμως και άλλη πιο απαισιόδοξη άποψη διεθνώς, οπότε εμείς προτείνουμε ψυχραιμία, προσοχή και αυτοσυγκράτηση, μέρα τη μέρα και εβδομάδα την εβδομάδα. Κι εμβολιασμό στους ανεμβολίαστους!

Διότι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σπάνε ρεκόρ, οι διασωληνωμένοι «τσιμπάνε» ήδη τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας τους 654 χθες, ενώ οι μέσες ημερήσιες απώλειες έχουν σταματήσει να μειώνονται, σταθεροποιούμενες στο θλιβερό «70 την ημέρα», κάθε μέρα, τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες!

Για να το δούμε και με μια άλλη οπτική, έχουμε το τελευταίο διάστημα, υπερδιπλάσιους νεκρούς «κατά κεφαλή», σε σχέση με την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά και υπερτετραπλάσιους σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι δύο τελευταίες είναι πολύ ψηλά σε εμβολιαστική κάλυψη.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, η δοκιμασία ίσως αποδειχθεί μεγάλη όχι μόνο για το ΕΣΥ, αλλά και για λοιπούς κρίσιμους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ με αγωνία αναμένουν οι απανταχού γονείς (όπως και οι επιδημιολόγοι) τα αποτελέσματα από το «πείραμα» με τα σχολεία.

Υπό αυτό το πρίσμα, καλό είναι να μην κάνουμε τη… στρουθοκάμηλο.

 

ΣΧΟΛΕΙΑ: Συνεχίζονται, μετά το μπάχαλο με τα self-tests, τα φαινόμενα αποδιοργάνωσης στην κρατική μηχανή διαχείρισης των κρουσμάτων στα παιδιά

Και εξηγούμεθα: Μετά από προσωπική εμπειρία της στήλης με κρούσμα σε παιδί συνεργάτη, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι η πλατφόρμα που δηλώνονται τα θετικά self και rapid test για να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση επιμένει να αναφέρει ότι σχετικές βεβαιώσεις εκδίδονται μόνο μετά από PCR test, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη σχετική αναφορά του υπουργού ότι θα βεβαιώνονται τα κρούσματα στους εμβολιασμένους με rapid test και τις εκκλήσεις των κυβερνητικών σε διάφορα τηλεπαράθυρα να μην τρέχει ο κόσμος να επιβαρύνει τα νοσοκομεία με «περιττούς» μοριακούς ελέγχους.

Το δε σχολείο του τέκνου που έχει νοσήσει, δεν είχε ποτέ ενημερωθεί ότι το παιδί νοσεί με Covid-19, ώστε να δικαιολογήσει και τις απουσίες -παρά τις διαβεβαιώσεις του φαρμακοποιού ότι είχε υποβάλει τα σχετικά στοιχεία στο σύστημα από δύο rapid test στα οποία είχε υποβληθεί!

Και διερωτόμαστε: «Ξεκουρδίστηκε» η διασύνδεση των υγειονομικών υπηρεσιών ή… χάθηκε η μπάλα;

 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τις δυνάμεις τους για να τονώσουν την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό ενώνουν -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο της πόλης και η περιφέρεια Ηπείρου.

Στόχος του εγχειρήματος, στο οποίο εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν και δήμοι της περιοχής, είναι η δημιουργία ενός marketing agreement με κάποια αεροπορική εταιρεία «χαμηλού κόστους», προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση των Ιωαννίνων με τρεις διεθνείς προορισμούς στο άμεσο μέλλον.

Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στο επόμενο διάστημα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μία από τις πιο γνωστές low cost εταιρείες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πετάξει απευθείας από και προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Κοντός ψαλμός…

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Η έννοια της δικαιοσύνης φαίνεται πως αλλάζει γρήγορα στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας και την «περίφημη» πλέον εγκύκλιο που υπογράφει ο Πάνος Τσακλόγλου, που ορίζει ότι δεν θα δικαιούται πέραν της μίας εθνικής σύνταξης όποιος λαμβάνει πάνω από μία σύνταξη λόγω χηρείας.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη θύελλα που προκλήθηκε από τις επερχόμενες περικοπές, δήλωσε πως υπάρχει θέμα δικαιοσύνης: Όπως είπε, η περικοπή εθνικής σύνταξης εφαρμόζεται σε όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις από «ίδιο δικαίωμα». Αρα πρέπει να εφαρμοστεί και σε όσους λαμβάνουν τη δική τους σύνταξη και τουλάχιστον μία χηρείας ή αναπηρίας.

Έτσι δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που οδηγεί σε περικοπές συντάξεων χηρείας.

Βέβαια, στη συνέχεια και μετά τις έντονες αντιδράσεις, εντός και εκτός κυβέρνησης, ήρθε μια νέα… ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η εγκύκλιος ισχύει μεν για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους, αλλά μόνο για όσους λάβουν σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2022!

Μόνο που αυτή η δεύτερη ερμηνεία φαίνεται πως δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της το αρχικό επιχείρημα του υπουργού: Το θέμα της δικαιοσύνης δηλαδή. Γιατί πώς μπορεί κάποιος να εξηγήσει, ακόμη και στα δικαστήρια, ότι μια διάταξη του 2016 ισχύει μεν, αλλά μόνο για αυτούς που κατέστησαν δικαιούχοι από την αυγή του 2022 και μετά; Οι προηγούμενοι δηλαδή μπορούν να συνεχίσουν να εισπράττουν κανονικά όσα ελάμβαναν ενώ οι «νεότεροι» όχι;

Είναι τόσα τα προβλήματα της μερικής εφαρμογής της, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, δεν αποκλείεται τελικά η εγκύκλιος να τεθεί στο «ψυγείο» για πάντα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v