Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2022

Ναυπηγεία: Η μάχη των κορβετών - Γιατί αναμένονται ουρές στα Σκόπια - Η μπαμπούσκα του… καφέ και οι κινήσεις της UG

Ναυπηγεία: Η μάχη των κορβετών - Γιατί αναμένονται ουρές στα Σκόπια - Η μπαμπούσκα του… καφέ και οι κινήσεις της UG

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Αν έχουμε καταλάβει καλά, οι ενδιαφερόμενοι για τις κορβέτες, Γάλλοι, Ιταλοί και Ολλανδοί, προσπαθούν να «αγκαζάρουν» κι από ένα ναυπηγείο (όχι, δεν υπάρχουν αρκετά για όλους), προκειμένου να προσθέσουν «άσο στο μανίκι τους», αφού αντίθετα με τις γαλλικές φρεγάτες, προβλέπεται κάποιες κορβέτες να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

Η ιταλική Fincantieri έσπευσε να πιάσει αγκαζέ την υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ οι Γάλλοι (ίσως και οι Ολλανδοί;) πλησίασαν, λένε οι πληροφορίες, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι εργαζόμενοι των πρώτων και να στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας σε υπουργούς και στον πρωθυπουργό.

Διότι ο Σκαραμαγκάς φαίνεται να έχει εξασφαλίσει το ιδιοκτησιακό του μέλλον με τον εφοπλιστή Προκοπίου (αν δεν δικαιωθεί στο ΣτΕ η παρέμβαση του Δήμου Χαϊδαρίου, κι αν δεν αλλάξει κάτι άλλο), ενώ η Ελευσίνα είναι κυριολεκτικά μετέωρη.

Η πρόταση της Fincantieri για διάσωση των ναυπηγείων, σε συνεργασία με την ONEX, προφανώς συναρτάται από την αγορά ιταλικών φρεγατών, ενώ χωρίς την ιταλική εταιρεία, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η υπόθεση μπορεί να προχωρήσει.

Οπότε προκύπτουν δύο ερωτήματα: Ποια πρόταση κορβέτας θα εκτιμήσει ως προσφορότερη το Πολεμικό Ναυτικό και τι θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Το δεύτερο ερώτημα, στο οποίο εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε σίγουρη απάντηση, διότι δεν είμαστε ειδικοί, είναι αν και πώς θα «χωρέσουν» δύο μεγάλα ναυπηγεία στον ελλαδικό χώρο.

Η σχεδόν πλήρης εξάρτηση από συγκεκριμένα -και πεπερασμένα- στρατιωτικά προγράμματα είδαμε ήδη πού οδηγεί.

 

UNITED GROUP: Σε αναζήτηση βρίσκεται το γκρουπ, προκειμένου να στελεχώσει τη νέα ηγετική ομάδα η οποία θα κληθεί να πάρει το τιμόνι της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση της Nova με τη Wind.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η UG θα κληθεί να επιλέξει ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της νέας εταιρείας, αλλά και ποιοι θα βρεθούν στη διοικητική ομάδα του σχήματος που θα είναι ο δεύτερος πάροχος στη χώρα μας σε σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Στους υποψηφίους βρίσκονται ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της NOVA Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, ο Χάρης Κυριακόπουλος, που ανέλαβε το τιμόνι της Wind, αλλά και άλλα στελέχη από την ελληνική και διεθνή αγορά που θα κληθούν να δώσουν πολύ… δύσκολες εξετάσεις.

Άλλωστε μετά την εξαγορά της Wind, η Ελλάδα γίνεται η πιο σημαντική αγορά από πλευράς εσόδων για τη United…

 

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν πετάξει, δεν περιμένατε από εμάς να το μάθετε. Ίσως να μη γνωρίζετε όμως ότι στη Βόρεια Μακεδονία, που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει πλαφόν στις τιμές πώλησης βασικών αγαθών. Το μέτρο καλύπτει ψωμί, ηλιέλαιο, ζάχαρη, αλεύρι, γάλα, τυρί, κρέας και αλλαντικά.

Θα διαρκέσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου, με δυνατότητα παράτασης. Ως ανώτατη τιμή πώλησης των παραπάνω προϊόντων, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, καθορίζεται αυτή που ίσχυε μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Οπότε, μην παραξενευτείτε αν δείτε ουρές στα βόρεια σύνορα της χώρας για τα ψώνια της εβδομάδας. Εχει συμβεί και στο παρελθόν…

 

ΒΟΥΛΗ: Όπως τα λέγαμε: η μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον οδήγησε τη Βουλή στην απόφαση να μειώσει, πάλι, στους 100 τους βουλευτές που θα μετέχουν στις εργασίες της με φυσική παρουσία, αυξάνοντας στους 200 εκείνους που θα εργάζονται με τηλεδιάσκεψη.

Η απόφαση ελήφθη στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες, με την επισήμανση ότι η εν λόγω αναλογία θα επαναξιολογείται κάθε δύο εβδομάδες και οι τυχόν αλλαγές θα προκύπτουν από την πορεία της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, αποφασίσθηκε να εγκατασταθούν συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα με ειδικά φίλτρα στις μικρότερες αίθουσες του Κοινοβουλίου (σ.σ. όχι, δηλαδή, στην αίθουσα της Ολομέλειας), όπου εργάζονται βουλευτές και υπάλληλοι.

Και οι δύο αποφάσεις σχολιάστηκαν με σκεπτικισμό από βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Ούτε η τηλεργασία αυξήθηκε για τους εργαζόμενους της χώρας, ούτε ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα μειώθηκε, ούτε τοποθετήθηκαν μαζικά συσκευές απολύμανσης του αέρα σε χώρους εργασίας, σε σχολεία και σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν δικαιούνται οι πολίτες να μιλήσουν για μέτρα δύο ταχυτήτων υπέρ ημών των εκλεκτών;», το (ρητορικό) ερώτημα.

Σωστό ερώτημα…

 

MY MARKET: Η μπαμπούσκα ή ματριόσκα είναι μια σειρά από ξύλινες κούκλες, συνήθως επτά, ζωγραφισμένες με παραδοσιακές φορεσιές, που τοποθετούνται η μία μέσα στην άλλη.

Η μπαμπούσκα του Αριστοτέλη Παντελιάδη, που ελέγχει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ My Market και την αλυσίδα cash & carry Metro, δεν έχει ακόμη επτά ξύλινες κούκλες αλλά μία. Και εξηγούμαστε. Κάποια από τα σούπερ μάρκετ My Market έχουν εντάξει, ως shop in a shop μέσα στους χώρους τους, και καταστήματα καφέ. Ένα από αυτά τα καταστήματα βρίσκεται στην Ομόνοια, όπου μέσα στο My Market υπάρχει και σημείο πώλησης Coffee Island. Σε κάποια άλλα καταστήματα, η συνεργασία έχει γίνει με το δίκτυο καφέ Mikel.

Το αν αυτό το νέο μοντέλο θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο κος Παντελιάδης συνεργάζεται με γνωστές αλυσίδες καφέ, για να προσφέρει στους πελάτες του ένα προϊόν το οποίο οι ανταγωνιστές του, όπως ο Σκλαβενίτης, το έχουν αναπτύξει αυτόνομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v