Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2022

Epsilon Net: Το… ξύλο και οι προοπτικές - Ενέργεια: Ξυπνάει και η Κομισιόν; - Σάλος στην Κύπρο για την Αφοί Κωνσταντίνου

Epsilon Net: Το… ξύλο και οι προοπτικές - Ενέργεια: Ξυπνάει και η Κομισιόν; - Σάλος στην Κύπρο για την Αφοί Κωνσταντίνου

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μετά το ράλι του πληθωρισμού και τις αναθεωρημένες, καθόλου ευοίωνες, εκτιμήσεις για τη συνέχεια. Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου επανέλαβε πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους, αν και ενισχύεται περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως ασκούνται πιέσεις στην Κομισιόν να… κάνει κάτι, εκτός από το toolkit.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιόπιστη πηγή μεταφέρει ότι μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται οριζόντια παρέμβαση της Κομισιόν στο μέτωπο της αποθήκευσης και των στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ε.Ε.

Να το δούμε και κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 

ΧΑΚ-ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά η κίνηση των βασικών μετόχων της εταιρείας (ξενοδοχεία-ακίνητα) να υποβάλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας και την έξοδο της εισηγμένης από το ΧΑΚ, έναντι τιμήματος που:

  • Πρώτον, είναι χαμηλότερο κατά περίπου 75% από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του τίτλου και
  • δεύτερον, οδηγεί σε μια αποτίμηση ολόκληρου του ομίλου γύρω στα 3 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά του ανέρχονται σε 95 εκατ. ευρώ! Και αυτά για μια παραδοσιακά κερδοφόρο εταιρεία, πλην της χρήσης 2020 που επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία.

Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που «βγάζει μάτια» είναι η περυσινή κίνηση της εισηγμένης Αφοί Κωνσταντίνου να αγοράσει στις 5/7/2021 από τον βασικό της μέτοχο το 5% δύο θυγατρικών της εταιρειών (των Αφοί Κωνσταντίνου Properties και Orca Investments) έναντι 5 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο βασικός μέτοχος αποδέχεται έμπρακτα ότι μόνο οι δύο θυγατρικές της εισηγμένης αξίζουν 50 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα στη δημόσια πρόταση αποτιμά ολόκληρο τον όμιλο προς μόλις 3 εκατ. ευρώ…

Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου προχώρησε χθες στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, μέχρις ότου αποφασίσει η ίδια για τον φάκελο της δημόσιας πρότασης που θα της υποβληθεί στο μέλλον. Μέχρι τότε ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή που να θεωρεί εύλογη την αποτίμηση των 3 εκατ. ευρώ και φυσικά σχετική απόφαση των μελών του Δ.Σ. της εισηγμένης.

Πάντως, παράγοντες της τοπικής αγοράς αμφιβάλλουν έντονα για το κατά πόσο η συγκεκριμένη δημόσια πρόταση θα καταφέρει τελικά να ολοκληρωθεί…

 

EPSILON NET: Οι επιθετικές πωλήσεις μετοχών από ελληνικό fund που είχε «χτίσει θέση» στην Epsilon Net σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών και το δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών μετά από ένα έντονα ανοδικό ράλι αποτελούν τους δύο λόγους για τους οποίους o τίτλος της εισηγμένης έχει χάσει από την αρχή του έτους κάτι παραπάνω από ένα ευρώ.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι «οπαδοί» του χαρτιού μιλούν για ένα εξαιρετικό τελευταίο τρίμηνο του 2021 και για τέσσερις καταλύτες, ικανούς να εκτινάξουν την κερδοφορία της φετινής χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά την πορεία κατά το τελευταίο τέταρτο του 2021 αρκεί να σημειώσουμε ότι ο κύκλος εργασιών από τα 28,56 εκατ. στο εννεάμηνο έκλεισε τη χρονιά γύρω ή και πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Και επειδή σημαντικό κομμάτι της προαναφερθείσας αύξησης προήλθε από τις συνδρομές του MyData, οι οποίες γίνονται τοις μετρητοίς, εκτιμάται ότι το ταμείο «φούσκωσε», με αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσει τη χρονιά με έντονα αρνητικό καθαρό δανεισμό παρά το μπαράζ των εξαγορών στις οποίες προχώρησε κατά την τελευταία διετία.

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις φετινούς καταλύτες, οι «οπαδοί» της μετοχής αναφέρουν:

Πρώτον, το γεγονός ότι οι περυσινές εξαγορές θα επηρεάσουν φέτος τα λογιστικά αποτελέσματα του εισηγμένου ομίλου σε δωδεκάμηνη βάση. Με μια πρόχειρη ματιά, μέσα στο 2022 η EpsilonSingularLogic θα επηρεάσει τα αποτελέσματα για επιπλέον δύο μήνες σε σχέση με πέρυσι, η PCS για εννέα επιπλέον μήνες, η iQom για εννέα επιπλέον μήνες και η νεοαποκτηθείσα CSA (λογισμικό φαρμακείων-φαρμακαποθηκών) για δώδεκα επιπλέον μήνες. Αυτά, χωρίς να συνυπολογιστούν ενδεχόμενες νέες εξαγορές.

Δεύτερον, τα έσοδα από την υπόθεση MyData αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν με άνεση τα αντίστοιχα περυσινά, καθώς -μεταξύ άλλων- πολλές δεκάδες χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών και εταιρειών δεν είχαν επιλέξει κάποια λύση στη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους έως τα τέλη του 2021.

Τρίτον, η σημαντικά αυξανόμενη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα για υπηρεσίες πληροφορικής που παρατηρείται τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, αναμένεται να αυξήσει τις λειτουργικές επιδόσεις του ομίλου από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και

τέταρτον, σημαντικά μεσομακροπρόθεσμα οφέλη έχει να προσδοκά ο όμιλος της Epsilon Net από την κατά 40% συμμετοχή του στη SingularLogic (το υπόλοιπο 60% κατέχει η Space Hellas), ενόψει των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα λοιπά κοινοτικά κονδύλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v