Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2022

Ο νέος ορισμός αθέτησης και η πληγή για τράπεζες - Το κερδοφόρο πρώτο deal της Bain και η Coca Cola

Ο νέος ορισμός αθέτησης και η πληγή για τράπεζες - Το κερδοφόρο πρώτο deal της Bain και η Coca Cola

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Περσινά ξινά σταφύλια, αλλά ακόμη και έτσι, έχουν το ενδιαφέρον τους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2021 οι περισσότερες συστημικές τράπεζες έδειξαν μικρή αύξηση στις εισροές νέων NPEs. Τότε, αποδόθηκε αποκλειστικά στην έξοδο δανείων από moratoria.

Πέρασαν έξι μήνες, για να αποκαλυφθεί ότι σημαντικό μέρος της αύξησης των NPEs ήλθε από την εφαρμογή του νέου ορισμού αθέτησης.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις, τα απομειωμένα ανοίγματα της Alpha αυξήθηκαν κατά 255 εκατ. ευρώ και της Eurobank κατά 88 εκατ. ευρώ. Η μεταξύ τους διαφορά εξηγείται από το γεγονός ότι η πρώτη ακολουθεί τυποποιημένο και η δεύτερη εσωτερικό μοντέλο.

Στις οικονομικές καταστάσεις της Πειραιώς, δεν αναγράφεται ξεκάθαρα η αντίστοιχη επίπτωση. Κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν ότι ο νέος ορισμός αθέτησης αύξησε τα απομειωμένα ανοίγματά της κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Εθνική διευκρινίζει ότι δεν είχε σοβαρή επίπτωση από την υιοθέτηση του νέου ορισμού.

 

BAIN: Η πρώτη -αν θυμάται καλά η στήλη- δουλειά που πήρε η Bain στην Ελλάδα ήταν η εξαγορά της Credit Agricole Leasing (πρώην Εμπορική Leasing) από τους Γάλλους το 2014.

Αποδείχθηκε ένα μάλλον καλό deal για την Bain καθώς πήρε πίσω τα λεφτά της (σ.σ. αποπληρώθηκε το 2019 το ομολογιακό δάνειο με το οποίο είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία) και έχουν ξεκινήσει από το 2020 (6,75 εκατ. ευρώ) οι επιστροφές κεφαλαίου.

Στο τέλος του 2020, η Hellas Capital, όπως μετονομάστηκε η Credit Agricole Leasing, είχε απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις 15,3 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 21,18 εκατ. ευρώ.

 

ΚΟΜΕΤΒΙΟ: Στις αγορές των Βαλκανίων αναζητούν δουλειές και τζίρους οι ελληνικές ΜμΕ, επικαιροποιώντας τη ρήση ότι «παντού υπάρχει ένας Ελληνας». 

Ξεψαχνίζοντας τη διεθνή ειδησεογραφία, είδαμε ότι η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία «Kometbio», που ασχολείται με τη βελτίωση και τον καθαρισμό αποχετευτικών συστημάτων, ενδιαφέρεται για συνεργασία και επένδυση στην πόλη Veternica της Σερβίας.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ευθύμιος Καρανάσιος και οι συνεργάτες του επισκέφτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο το Leskovac, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Leskovac κ. Goran Cvetanović και τον κ. Božidar Stojiljković, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση, όπως μαθαίνουμε, επικεντρώθηκε σε ενδεχόμενη συνεργασία, βελτίωση και καθαρισμό του υφιστάμενου αποχετευτικού δικτύου, αλλά και στην τρίτη συνιστώσα του έργου «Διαχείριση λυμάτων στην πόλη του Λέσκοβατς», που σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται, με την οποία χρηματοδοτείται η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε 16 οικισμούς.

 

QUANTUM ENERGY: Μια από τις πρώτες επενδύσεις, που αναμένεται να λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και δευτερευόντως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι, σύμφωνα με τραπεζίτες, το αιολικό πάρκο 315 ΜW της Quantum Energy στο Βέρμιο.

 

COCA-COLA: H δήλωση κύκλων της Coca-Cola HBC ότι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι δεν έχουν καμία μετοχική, ιδιοκτησιακή ή άλλη σχέση μαζί της είναι απολύτως κατανοητή ως προς τη σκοπιμότητά της, αφού το brand συνδέθηκε στο twitter μέσω του #cancel_cocacola με την καταγγελία του βιασμού στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να φταίει σε κάτι η εταιρεία και το brand.

Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή έχει δημιουργήσει σκέψεις στην αγορά, για το αν αφορά την επίκληση τυπικών χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα μεγάλοι μέτοχοι της εταιρείας είναι νομικά και όχι φυσικά πρόσωπα, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και «καταπιστεύματα» με κληρονόμους κάποιων ποσοστών. Η υπόθεση έχει δρόμο ακόμη, οπότε ίσως το μάθουμε κι αυτό στην πορεία.

Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει πόλεμος στο twitter και αλλού ανάμεσα στους διάφορους… «ινφλουένσερς» που έσπευσαν να αναμειχθούν στην υπόθεση, είτε για να «δώσουν» εχθρούς είτε για να σταθούν πλάι σε «φίλους» τοπικούς σελέμπριτις (της νύχτας και της μέρας). Διότι όπως και να το κάνουμε, η πόλη δεν είναι μεγάλη και «όλοι γνωρίζουν όλους».

Η μπάλα μεταξύ άλλων πήρε και τη γνωστή σε όλους πλέον καλλίπυγο περσόνα Ιωάννα Τούνη, οι προσωπικές υποθέσεις της οποίας έχουν εξελιχθεί σε πολυετές σίριαλ, ενώ οι «φόλοουερς» έχουν εκτιναχθεί στα ύψη!

Σημεία των καιρών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v