Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2022

Το ακριβό ρεύμα… παρασύρει «κλειστά συμβόλαια» - Η διπλή έξοδος της Varde - Σφηνάκια για Premia και ΣΔΙΤ ύδρευσης

Το ακριβό ρεύμα… παρασύρει «κλειστά συμβόλαια» - Η διπλή έξοδος της Varde - Σφηνάκια για Premia και ΣΔΙΤ ύδρευσης

ΡΕΥΜΑ: Η ραγδαία άνοδος τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται να οδηγεί και σε μη προβλεπόμενες αυξήσεις, καθώς, όπως πληροφορείται η στήλη, ορισμένοι προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών (που έχουν σημαντικό κόστος ρεύματος) ζητούν πολύ σημαντικές αυξήσεις από τελικούς επιχειρηματικούς πελάτες, ακόμη κι όταν οι τελευταίοι έχουν συμβόλαια… «κλειστής» τιμής.

Το οποίον σημαίνει ότι οι προμηθευτές αυτοί είτε πιάστηκαν απροετοίμαστοι (παρότι προσέφεραν συμβάσεις κλειστής τιμής υπηρεσιών), είτε εκμεταλλεύονται τη συγκυρία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείονται και δικαστικές διαμάχες, όπου δεν βρεθούν συναινετικές λύσεις.

Το μέγα ερώτημα όμως, αναφέρουν οι πληροφοριοδότες της στήλης, είναι το εξής: Άπαξ και «σπάσει» το συμβόλαιο, για «προσωρινούς» λόγους, πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα; Κι αυτό διότι ως γνωστόν στη χώρα μας, ουδέν μονιμότερον του… προσωρινού.

Η στήλη παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει.

 

ΕΡΓΟΣΕ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ: Κατατίθενται σήμερα -εκτός νέου απροόπτου- οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους έξι διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ, αθροιστικού ύψους περί των 4 δισ. ευρώ, με ορίζοντα σταδιακής αποσφράγισης έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε πρώτη φάση, θα αποκαλυφθούν οι συμμαχίες που συνάφθηκαν μεταξύ των εγχώριων (και ξένων) ομίλων όσον αφορά την πρόθεση διεκδίκησης των συγκεκριμένων έργων. Προς το παρόν, η στήλη έχει διασταυρώσει τη συμμαχία Άβαξ-Alstom και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ιντρακάτ, ενώ μένει να φανεί με ποιες δυνάμεις θα εμφανιστούν Ελλάκτωρ-Μυτιληναίος.

Σε κάθε περίπτωση, η ωρίμανση των διαγωνισμών έχει δρόμο. Θα ακολουθήσει ανταγωνιστικός διάλογος, προκειμένου να καθοριστεί το τελικό τεύχος προκήρυξης των διαγωνισμών, ενώ θα μεσολαβήσουν μελέτες και αδειοδοτήσεις έως ότου έρθει η ώρα των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

 

VARDE Partners: Την ώρα που οι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών για την εγχώρια κτηματαγορά, το επενδυτικό fund της Varde Partners αποφασίζει να αποεπενδύσει και από την Trastor και από τη Lamda Malls.

Πρόκειται προφανώς για μια απόφαση που σχετίζεται με την ευρύτερη επενδυτική στρατηγική του fund, το οποίο ωστόσο είχε δώσει μηνύματα ήδη από το 2019, όταν «υποχρέωσε» σε split την τότε ΑΜΚ της Trastor (από 42 εκατ. ευρώ στα 23 εκατ. ευρώ), αποφασίζοντας να μην αυξήσει άλλο την έκθεσή του στην ελληνική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, το fund εισερχόμενο το 2016 στην Trastor και το 2017 στη Lamda Malls (με εντελώς διαφορετικές αποτιμήσεις από τις σημερινές) έχει θεωρητικώς ολοκληρώσει τον επενδυτικό του κύκλο και ευλόγως αναζητά την αποκόμιση κερδών.

 

PREMIA PROPERTIES: Ισχυρή ζήτηση παρατηρείται για το εταιρικό ομόλογο της Premia Properties, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το απόγευμα η έκδοση των 100 εκατ. ευρώ είχε σχεδόν καλυφθεί.

Να σημειωθεί ότι η δημόσια εγγραφή συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, με την τελευταία ημέρα, όπως σε όλες τις εκδόσεις, να συγκεντρώνει παραδοσιακά και το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον (μεταξύ άλλων, είναι ημέρα συμμετοχής των θεσμικών).

Το εταιρικό ομόλογο της Premia Properties είναι πενταετούς διάρκειας, με εύρος του «κουπονιού» να κινείται μεταξύ του 2,7% και του 3,1%.

 

ΣΔΙΤ ΝΕΡΟΥ: Δύο είναι τα «σίγουρα» σχήματα στο ΣΔΙΤ για την υδροδότηση της πρωτεύουσας. Το ένα είναι αυτό της Ιντρακάτ με τη ΓΕΚ και το δεύτερο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος πληροφορείται η στήλη. Οπως και το ότι σύμφωνα με ορισμένες πηγές, υπάρχει και τρίτο ενδιαφερόμενο σχήμα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v