Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2022

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: It takes two to... tango - Ο Άδωνις και η «κινούμενη άμμος» - Ουκρανία: Προσοχή Κίνδυνος!

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: It takes two to... tango - Ο Άδωνις και η «κινούμενη άμμος» - Ουκρανία: Προσοχή Κίνδυνος!

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μια συνέντευξη με βασικό ενδιαφέρον το ότι είχε μάλλον διαφορετικό ύφος από προηγούμενες και κυρίως από το κλίμα των έντονων αντεγκλήσεων, με τη Reggeborgh, έδωσε στην Καθημερινή, εκπροσωπώντας Μπάκο και Καϋμενάκη, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος θυμίζουμε, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στην απελθούσα διοίκηση Καλλιτσάντση.

H στήλη ανθολόγησε ένα δυο ενδιαφέροντα αποσπάσματα: «Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει πλέον την τύχη να έχει μετόχους οι οποίοι και μπορούν και θέλουν να τη στηρίξουν οικονομικά για να αποκτήσει ταμειακή επάρκεια και να απαλλαγεί από δεσμεύσεις που περιορίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητές της».

«Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρέπει να διεκδικεί όλα τα έργα στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού και αυτό προϋποθέτει κεφαλαιακή επάρκεια, αγαστή συνεργασία με τις συστημικές ελληνικές τράπεζες και μετοχική ειρήνη».

(συναίνεση) «θα επιτευχθεί όταν οι μέτοχοι αποκτήσουν μια δυνατότητα να συμφωνούν ή έστω να συζητούν τις κύριες εταιρικές επιδιώξεις και τους τρόπους επίτευξής τους. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η Ελλάκτωρ είναι εισηγμένη εταιρεία, δεν τίθεται θέμα εκ μέρους μας συνύπαρξης ή μη».

Όχι ότι έλειπαν οι σπόντες και οι κατηγορίες, αλλά το μήνυμα μέσα και από τις αναφορές στο οικονομικό εκτόπισμα και στα λεφτά που έχουν ήδη επενδύσει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δύο εφοπλιστές (περί τα 130 εκατ. ευρώ κατά τον κ. Εξάρχου) ήταν σαφές: Και λεφτά έχουμε και λεφτά βάζουμε, εφόσον συμφωνήσουμε στο σχέδιο. Εσείς δεν μας μιλάτε, γιατί είμαστε «μη ελεγχόμενοι μέτοχοι».

Κλάδος ελιάς ή κίνηση τακτικής ενόψει κάποιας μελλοντικής συνέλευσης στην οποία θα παίξουν ρόλο και τρίτοι μέτοχοι; Ίδωμεν, γιατί και κλάδος ελιάς να είναι, «it takes two to tango».

Η στήλη εμμένει στην άποψη που είχε εξαρχής: Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο (ή τα βρίσκουν ή κάποιος αγοράζει τον άλλο, έμμεσα ή άμεσα) πρέπει να βρεθεί λύση, διότι η εταιρεία έχοντας δύο μεγαλομετόχους που μαλλιοτραβιούνται μεταξύ τους, πολύ δύσκολο να δει άσπρη μέρα.

Που σημαίνει όμως ότι κανένας τους δεν θα βγάλει λεφτά…

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Το θέμα μπορεί να μην απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη, ωστόσο αν κρίνουμε από τα όσα γράφονται στο εξωτερικό και από τα «πολεμικά» editorials μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τα πράγματα μπορεί να λάβουν γρήγορα πολύ άσχημη τροπή. Ουδείς αναμένει απόπειρα ολοκληρωτικής κατάληψης της Ουκρανίας από τη Ρωσία, πλην όμως είναι σαφές ότι ουδείς αποκλείει στρατιωτικές ενέργειες, με λιγότερο φιλόδοξους στόχους.

Με άλλα λόγια, η κατάσταση είναι όντως εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι συνομιλίες έχουν καταρρεύσει (αν και φαινόταν εξαρχής ότι θα είναι αδιέξοδες), επιθέσεις «κυβερνοπολέμου» έγιναν ήδη, οι ΗΠΑ έχουν εσωτερικά θέματα, η Ευρώπη μόνο ενωμένη δεν είναι και ο Πούτιν γνωρίζει πώς να εκμεταλλεύεται καταστάσεις.

Εάν υπάρξει ανάφλεξη, θεωρήστε περίπου δεδομένο ότι οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα πάνε από τη στρατόσφαιρα στο… Διάστημα! Κι αυτή δεν θα είναι η μόνη, μάλλον ούτε και η σοβαρότερη συνέπεια. Σε αυτή την απευκταία περίπτωση, πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα τα τελευταία τριάντα χρόνια θα αλλάξουν, πιθανώς δραματικά.

Από την αρχιτεκτονική ασφαλείας ανά τον κόσμο (κι όχι μόνο στην Ευρώπη), έως και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για την προσφορά που έχουν καταθέσει οι Ολλανδοί της Damen σχετικά με τις κορβέτες, οι οποίες όπως φαίνεται έχουν την προτίμηση του Πολεμικού Ναυτικού. Στο παιχνίδι, βέβαια, παραμένουν και οι Γάλλοι, ωστόσο, οι Ιταλοί δεν φαίνεται να έχουν και πολλές ελπίδες λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τη γειτονική Τουρκία.

Βέβαια, στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας δεσμεύτηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει υπογράψει το σχετικό σχέδιο εξυγίανσης, στο οποίο εμπλέκεται και η ιταλική Fincantieri. Ή τουλάχιστον μέχρι τότε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα έχει διατυπώσει τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου εξυγίανσης «προς τον σκοπό της τελικής συναίνεσης σε αυτό, ώστε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναδεικνύεται και πάλι η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για ναυπήγηση νέων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ελλάδα.

Τώρα, το πώς συνδυάζονται όλα αυτά με τα παραπάνω και ποιοι είναι οι συσχετισμοί, ένα Θεός το ξέρει.

 

ΑΔΩΝΙΣ: Ένας είναι ο Άδωνις και η στήλη τού έχει μια ελαφρώς διαστροφική συμπάθεια. Ίσως γιατί δεν «το παίζει» κάτι που δεν είναι, κι ακολουθεί τις «συνταγές» που είχε μάθει με την προηγούμενη επαγγελματική του ιδιότητα. Γεννημένος πωλητής γαρ, ιδίως του… εαυτού του.

Μόνο που στο θέμα με το πλαφόν στα διαγνωστικά τεστ, το πείσμα του βγαίνει σε κακό. Αρνείται να παραδεχτεί ότι -λαϊκώς ειπείν- την πάτησε, κι όλο το κάνει χειρότερο.

Όπως κατέγραψε χθες το σχετικό ρεπορτάζ, δεν έφτασε η διάψευση από δημοσιογράφο του Bloomberg για το κόστος των rapid στη Μ. Βρετανία, που μίλησε μάλιστα για fake news του υπουργού, ήρθε και ο Μόσιαλος να επιβεβαιώσει κομψά τη… δημοσιογράφο.

Φτάνει, φίλε Άδωνι, σε τέτοιες περιπτώσεις καλύτερα να αλλάζεις την ατζέντα. Το θέμα «τεστ» έχει εξελιχθεί σε κινούμενη άμμο.

Όσο κινείσαι τόσο… βουλιάζεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v