Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2022

Πώς βρήκε διέξοδο η Varde στην Trastor - Σφηνάκια για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Πειραιώς, Alpha και Εurobank

Πώς βρήκε διέξοδο η Varde στην Trastor - Σφηνάκια για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Πειραιώς, Alpha και Εurobank

VARDE: Όταν στις αρχές της περσινής χρονιάς, η Varde Partners δοκίμασε τα… νερά της αγοράς, για να δει τι θα πιάσει, στην περίπτωση αποεπένδυσης από την Trastor ΑΕΕΑΠ, τα μηνύματα δεν ήταν ευοίωνα.

Μεγάλα private equity funds που επενδύουν σε ακίνητα, αν και βολιδοσκοπήθηκαν, δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Όσοι επέδειξαν ενδιαφέρον (Brook Lane, Bain, Prodea, Orilina), ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν με discount, έναντι του NAV.

Στην επανεκκίνηση της διερεύνησης το φθινόπωρο του 2021, το κλίμα είχε αλλάξει. Κάποιοι εξ όσων διεκδικούν τα χαρτοφυλάκια με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, που έχουν βγάλει προς πώληση/συνεκμετάλλευση οι Πειραιώς (Terra) και Alpha (Skyline), επανήλθαν προσφέροντας καλύτερες αποτιμήσεις.

Η Bain ήθελε την ομάδα της Trastor ως operator για το Terra, ενώ πιθανώς ίδιο να ήταν το κίνητρο της Brook Lane, η οποία επανήλθε όταν οι συζητήσεις Varde-Πειραιώς ήταν προχωρημένες.

Θεωρητικά, πέραν της ανάγκης που δημιουργούν τα δύο μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων για έμπειρες διαχειριστικές ομάδες, η κατοχή μιας ΑΕΕΑΠ προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες για το σχήμα μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν όσα ακίνητα από τα παραπάνω χαρτοφυλάκια παράγουν ή θα παραγάγουν εισόδημα.

Η αγορά εικάζει ότι από την ίδια λογική εμφορείται και η Πειραιώς, η οποία κατέβαλε ελαφρύ premium, σε σχέση με το NAV (1,05x το NAV), για να αποκτήσει το ποσοστό της Varde στην Trastor.

Η Πειραιώς, από την πλευρά της, το διαψεύδει σημειώνοντας ότι κίνητρο αποτέλεσε η ενίσχυση και διαφοροποίηση εσόδων από ένα καλό χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων. Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου οδήγησε, άλλωστε, και τον τραπεζικό ανταγωνισμό να εξετάσει το ενδεχόμενο διεκδίκησης του ποσοστού της Trastor που πωλούσε η Varde.

Το πολυαναμενόμενο process letter, για την πώληση του χαρτοφυλακίου Terra, θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις υποψίες της αγοράς…

 

TRASTOR: Τα όσα έχουν συμβεί εδώ και χρόνια στην Trastor ΑΕΕΑΠ, πάντως, ζάλισαν τους επενδυτές.
Αρχικά, η Τράπεζα Πειραιώς είχε εισαγάγει τη θυγατρική της τότε Πειραιώς Ακίνητης Περιουσίας (ΠΕΑ) στο ΧΑ. Σε δεύτερη φάση, είχε προχωρήσει στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή (Pasal Development), τον οποίο μάλιστα είχε δανειοδοτήσει προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό στην ΠΕΑ.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Tράπεζα Πειραιώς επαναγοράζει (μέσα από μια περιπετειώδη διαδικασία δημόσιας εγγραφής και μάλιστα έναντι αλμυρού τιμήματος) το ποσοστό της Pasal Development και καθίσταται ο μόνος μεγάλος μέτοχος της ΠΕΑ, η οποία στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είχε μετονομαστεί σε Trastor.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προσέλκυση νέου στρατηγικού επενδυτή, της Varde (μέσω συμμετοχής της τελευταίας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) και σήμερα επίκειται η επαναγορά του ποσοστού της Varde από την Tράπεζα Πειραιώς…

 

EUROBANK: Θα συνεχίσει και φέτος να επενδύει σε ακίνητα υψηλής απόδοσης η Eurobank, στη λογική ενίσχυσης και διαφοροποίησης των πηγών εσόδων που επιδεικνύει μετά την απορρόφηση της Grivalia.

Η εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων της τράπεζας ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ και εντός τράπεζας υπάρχει η κατεύθυνση ότι σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων -ακόμη- στην Ευρώπη και με τα περιθώρια στις εταιρικές χορηγήσεις να δέχονται πίεση, η διασφάλιση yield της τάξης του 5% με 6% από επενδύσεις σε ακίνητα ενισχύει και σταθεροποιεί τα επαναλαμβανόμενα έσοδα και κέρδη.

Όταν μεταβληθεί το επιτοκιακό περιβάλλον, θα υπάρξουν άλλες επιλογές…

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στον... πόντο έχει υλοποιηθεί, ως τώρα, το πρόγραμμα επιθετικής εξυγίανσης ισολογισμού της τράπεζας. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, αρνητικές αποκλίσεις, σε σχέση με την προϋπολογισθείσα ζημιά.

Αντίθετα, διαφαίνεται (σ.σ. με τον βαθμό υλοποίησης να ξεπερνά το 95%) περιθώριο ολοκλήρωσης του προγράμματος, με την κεφαλαιακή επίπτωση να είναι χαμηλότερη από την καθοδήγηση που είχε δοθεί στους επενδυτές.

Εξού και η τράπεζα διαθέτει περιθώρια για μικρές επιμέρους κινήσεις, όπως η εξαγορά της Trastor και άλλες που θα ακολουθήσουν…

ALPHA BANK: Apollo, Bain-Fortress και Cerberus υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για τη μικρή «φέτα» του χαρτοφυλακίου Sky, όπως έγραψε το Eurο2day.gr. Η Cerberus υπέβαλε προσφορά και για τη μεγάλη «φέτα», ενώ πιθανόν να βρίσκεται σε ισχύ και η προσφορά της PIMCO για το ίδιο υποχαρτοφυλάκιο.

Ακούγεται, πάντως, ότι οι προσφορές της Cerberus είναι συνδυαστικά και μεμονωμένα οι καλύτερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v