Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2022

Η πανδημία και η σύγκριση που σοκάρει - Αρχίζει να… ξινίζει στη ΝΔ ο Ανδρουλάκης - Καυτές συναντήσεις για Μαντωνανάκη

Η πανδημία και η σύγκριση που σοκάρει - Αρχίζει να… ξινίζει στη ΝΔ ο Ανδρουλάκης - Καυτές συναντήσεις για Μαντωνανάκη

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ψήφο εμπιστοσύνης στις κινήσεις της διοίκησης δίνει η S&P στη χθεσινή της ανάλυση. Όπως εξηγεί, οι πρόσφατες ενέργειες της τράπεζας για κεφαλαιακή ενίσχυση και επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα στηρίξει το φιλόδοξο σχέδιο που έχει εκπονήσει για την περίοδο 2021-2024.

Πρώτος στόχος, η μείωση του δείκτη NPEs κάτω του 10% στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

 

ΔΟΥΖΟΓΛΟΥ: Απόβαση στον Πειραιά κάνει η Hilton, καθώς θα «χαρίσει» το brand της σε ένα από τα πλέον παραδοσιακά ξενοδοχεία του λιμανιού, έπειτα από συμφωνία με τον όμιλο SCD, επικεφαλής του οποίου είναι ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρος Δουζόγλου.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο ακριβοθώρητος επιχειρηματίας είχε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με τον δήμαρχο του Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο deal ως «καλό νέο για την πόλη μας».

Για την ιστορία, το παλιό Μιστράλ θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του ως… Hampton by Hilton Piraeus Μικρολίμανο την άνοιξη του 2024, έπειτα από ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

 

ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ: Η στήλη πληροφορείται πως επίκεινται συνάντηση ενδεχομένως και αύριο μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των αρμοδίων των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (services), με θέμα την «καυτή» υπόθεση του ομίλου Μαντωνανάκη, στον οποίο έχουν εκδικαστεί ποσά της τάξης των 620 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό Δημόσιο. Θέμα που βλέπουμε να αναφέρεται σε όλες τις πρόσφατες αξιολογήσεις που κάνει η Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.  

Πρόκειται, όμως παράλληλα, για κεφάλαια που περιμένουν πώς και πώς τράπεζες και servicers, με δεδομένη τη δανειακή έκθεση του ξενοδοχειακού ομίλου.

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Σας τα γράψαμε από χθες και δεν ήταν ευχάριστα. Ούτε τώρα είναι. Με τα τελευταία στοιχεία, η αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες επτά μέρες φτάνει το 9%. Οι θάνατοι ήταν χθες 113, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έσπασαν ξανά (προχθές) το φράγμα των 500, φτάνοντας τις 521. Η πανδημία φουσκώνει πάλι, δικαιολογώντας την εκτίμηση του καθηγητή Σαρηγιάννη ότι πάμε για νέα κορυφή προσεχώς, με περίπου 30.000-32.000 μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων!

 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ: Τα στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι στις ηλικίες άνω των 60 η Ελλάδα και η Γερμανία είναι πολύ κοντά, πιο κοντά σε μας από οποιαδήποτε άλλη χώρα. H Γερμανία έχει ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων 89,4% και η Ελλάδα 87,4%. Στη χορήγηση πρώτης δόσης μάλιστα, προηγούμαστε πλέον, έστω και ελάχιστα. Ελλάδα 90% και Γερμανία 89,9%.

Το ερώτημα είναι γιατί με αυτά τα δεδομένα, στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα σχεδόν…. τριπλάσιους νεκρούς, ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από τη Γερμανία;

Ειδικά δε για τις τελευταίες επτά ημέρες, τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Μόλις 12 νεκροί ανά εκατομμύριο στη Γερμανία, 73 νεκροί ανά εκατομμύριο στην Ελλάδα.

Έξι φορές περισσότεροι!

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μία που δημοσιεύτηκε η δημοσκόπηση της Pulse, σύμφωνα με την οποία το ΚΙΝΑΛ «κλέβει» σημαντικούς πόντους από τη ΝΔ και μία που άρχισε να τους «ξινίζει» ο… φρέσκος Ανδρουλάκης.

Αυτό προκύπτει όχι μόνο από πολιτικές δηλώσεις, αλλά κι από τη σταδιακή αλλαγή στάσης των ακραιφνώς φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που ξεκίνησε τις… νουθεσίες.

Στο Εuro2day.gr βέβαια είχαμε σημειώσει έγκαιρα την τάση όταν δημοσιεύτηκε η δημοσκόπηση, αλλά κι αρκετές μέρες πιο πριν, στις 17 Ιανουαρίου, όταν το New Deal έγραφε «Η κυβέρνηση, οι εκλογές και ο παράγων… Ανδρουλάκης».

Σημειώνοντας εξαρχής ότι αν είναι μια φορά επικίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρουλάκης, είναι δύο φορές πιο επικίνδυνος για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και για το ενδεχόμενο να προκαλέσει αναγκαστική στροφή της πιο… δεξιά.

 

ΕΛΠΙΣ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Όσα νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα με πολικές θερμοκρασίες για 4 ή και 5 ημέρες, κατά τον πρόσφατο χιονιά, θα πάρουν για παρηγοριά… 25 ευρώ.

Και εξηγούμαστε: η χρέωση για τη χρήση του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ (την οποία θα γλιτώσουν για τέσσερις μήνες όσοι έμειναν πάνω από 24 ώρες χωρίς ρεύμα) εξαρτάται από τα κιλοβάτ που καταναλώνει το νοικοκυριό.

Αν υπολογίσει, λοιπόν, κανείς ένα μέσο νοικοκυριό, με μηνιαία κατανάλωση περί τα 300 κιλοβάτ, τότε αθροιστικά η «αποζημίωση» θα είναι 25 ευρώ και κάτι ψιλά. Και θα αφορά στην 4μηνιαία κατανάλωση, από τον Οκτώβριο του 2021 ως και τον Ιανουάριο του 2022, όπως διευκρίνισε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλλον γι’ αυτό η απόφαση δεν συνοδεύτηκε από δηλώσεις υπουργών, υφυπουργών και λοιπών. Ένα δελτίο Τύπου 200 λέξεις αρκούσε.

Πάλι καλά που δεν είπαν «τι θέλετε την αποζημίωση, οικονομία σάς κάναμε…».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v