Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2022

Ρόδος: Η ισραηλινή επένδυση και οι 17 πισίνες - Big Business στις κατασκευές και πονοκέφαλοι στη ναυτιλία

Ρόδος: Η ισραηλινή επένδυση και οι 17 πισίνες - Big Business στις κατασκευές και πονοκέφαλοι στη ναυτιλία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Απόβαση στη Ρόδο κάνουν τρεις Ισραηλινοί επενδυτές, οι οποίοι έχουν στα σκαριά ένα μεγαλεπήβολο project, που εκτός από τη δημιουργία ενός τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείου, περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 20 παραθεριστικών κατοικιών. Σύμφωνα, δε, με τον αρχικό σχεδιασμό των επενδυτών που πήρε το «πράσινο φως» από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, θα κατασκευαστούν όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά… 17 πισίνες για τους επισκέπτες του πολυτελούς θερέτρου που θα αναπτυχθεί δίπλα στην παραλία Τραουνού στο νησί των Ιπποτών.

Για την Ιστορία, το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας «THE TRIO J.M.G. ΙΚΕ», με το αρχικό κεφάλαιό της να έχει οριστεί σε 12.000 ευρώ. Οπου J.M.G. είναι τα αρχικά των ονομάτων των τριών Ισραηλινών, Jawad, Mohammed και Gabriel…

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Λήγει σήμερα -κατά τα φαινόμενα καθώς δεν έχει υπάρξει ενημέρωση αναβολής, παράτασης ή μετάθεσης- η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τρία μεγάλα δημόσια οδικά έργα.

Πρόκειται: α) για την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού (Λεωφόρος Κύμης - Εθνικής Οδού), προϋπολογισμού 434 εκατ. ευρώ, που θα εκτελεστεί ως δημόσιο έργο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει εξειδικευτεί η πηγή χρηματοδότησης, β) το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης-ΒΟΑΚ (Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος), μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων, το οποίο θα εκτελεστεί ως δημόσιο έργο, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 145 εκατ. ευρώ), γ) την Παράκαμψη Χαλκίδας με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας - Νότιας Εύβοιας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πέραν των δημόσιων οδικών έργων, μέσα στον μήνα αναμένεται και η αποσφράγιση της μοναδικής προσφοράς (από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Άκτωρ Παραχωρήσεις - Iντρακάτ) που κατατέθηκε για το τμήμα ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, μήκους 22,5 χιλιομέτρων), προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ.

Η ωρίμανση των δύο τμημάτων του ΒΟΑΚ, υπό την πίεση που ασκεί και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης για την ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτεί, αναμένεται να επισπεύσει και τη δημοπράτηση του μεγάλου τμήματος του ΒΟΑΚ (Χανιά - Χερσόνησος, 157 χλμ.), προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ.

Θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης.

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Από τα μεγαλεία στους… πονοκεφάλους ο κλάδος. Εχοντας απολαύσει τους τελευταίους μήνες ναύλα-ρεκόρ που εκτόξευσαν στα ύψη την κερδοφορία, αντιμετωπίζει και αυτός τα προβλήματα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων έχουν ανατιμηθεί κατά 23% από την αρχή της χρονιάς, ποσοστό υψηλότερο από το ντίζελ ή τη βενζίνη. Βλέπετε, το ναυτιλιακό καύσιμο παράγεται με κάποια συστατικά που τα διυλιστήρια χρησιμοποιούν και για την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ. Τα περιθώρια κέρδους στις τελευταίες δύο κατηγορίες, όμως, είναι υψηλότερα και γι’ αυτό η παραγωγή για τη ναυτιλία πιέζεται.

Το καύσιμο αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο κόστους για τη ναυτιλία. Ετσι, οι εξελίξεις προσθέτουν ένα ακόμα αρνητικό παράγοντα στις πληθωριστικές πιέσεις.

 

DEUTSCHE BANK: Προειδοποίηση στους εργαζόμενους να μη σβήνουν τα μηνύματα που στέλνουν στο WhatsApp έστειλε ο γερμανικός όμιλος. Προσπαθεί να ελέγξει τα «ιδιωτικά δίκτυα» μεταφοράς στοιχείων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της και διαμηνύει στους εργαζόμενους ότι η διαγραφή τέτοιων μηνυμάτων συνιστά ποινικό αδίκημα στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο τραπεζικός όμιλος αναζητά τρόπους ώστε να μπορεί να αποθηκεύει μηνύματα στο WhatsApp που στέλνονται από εταιρικά τηλέφωνα. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η JP Morgan κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 200 εκατ. δολαρίων επειδή αποδείχτηκε ότι το προσωπικό της χρησιμοποίησε την εφαρμογή αλλά και ιδιωτικούς λογαριασμούς email για μεταφορά επιχειρηματικών πληροφοριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v