Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2022

Μεγάλα σχέδια οδηγούν σε σύγκλιση Μυτιληναίο-ΟΤΕ *«Γεφύρι της Αρτας» οι εκκρεμότητες του ν. Κατσέλη

Μεγάλα σχέδια οδηγούν σε σύγκλιση Μυτιληναίο-ΟΤΕ *«Γεφύρι της Αρτας» οι εκκρεμότητες του ν. Κατσέλη

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όσο πάει και «θολώνει» το τοπίο στους παρόχους ρεύματος. Σχεδόν όλοι περνούν δύσκολες ώρες, ωστόσο κάποιοι από τους μικρούς και μη καθετοποιημένους φαίνεται να έχουν μπει στην κατηγορία «δεν αισθάνομαι καθόλου καλά τώρα τελευταία», για να το πούμε χαριτωμένα.

Μια αιτία είναι τα ήδη υφιστάμενα χρέη και η επάρκεια κεφαλαίων που αποδεικνύεται… σχετική. Μια άλλη είναι η αύξηση των επισφαλειών, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις πιέζονται, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικά, από τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Και είτε δεν πληρώνουν είτε ζητούν διακανονισμούς.

Το χειρότερο όμως είναι ότι γενικώς στην αγορά δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για «διασώσεις», όταν κύριο αντικείμενο προς πώληση είναι το πελατολόγιο, ακόμη περισσότερο όταν το πελατολόγιο αφορά οικιακούς πελάτες και σημαντικό αριθμό επισφαλειών.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η αίσθηση είναι ότι θα αρχίσουν οι... άνωθεν πιέσεις για «συγκέντρωση» του κλάδου, προκειμένου να μην ακουστούν τίποτε ηχηρά κανόνια.

 

ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Διοικητικές αλλαγές και στη γνωστή μεσαίου μεγέθους αλυσίδα. Ο Αλέξανδρος Καρλής, έμπειρο στέλεχος της αγοράς με μακρά πορεία στον κλάδο, κλείνει τέλη Μαρτίου τον κύκλο του στην αλυσίδα. Αυτός ο κύκλος που κλείνει, συμπίπτει με την ολοκλήρωση του τριετούς project που είχε αναλάβει.

Και επειδή μας αρέσουν οι απολογισμοί, στα τρία χρόνια που ο κ. Καρλής βρέθηκε στο «τιμόνι» της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ από τη θέση του Γενικού Διευθυντή και Επιχειρηματικού Συμβούλου, η αλυσίδα έγραψε ανάπτυξη πάνω από 40%.

 

ROCKET: O βασικός μέτοχος Igor Rokhlin φαίνεται ότι έκανε τη «ζημιά» στη Rocket. Ο Ουκρανός μεγαλοεπενδυτής και βασικός χρηματοδότης της διείσδυσης της εταιρείας delivery στις ευρωπαϊκές αγορές μείωσε τη ρευστότητα μέχρι που την έκοψε στα τέλη του 2021, με αποτέλεσμα η εταιρεία να πασχίζει τώρα να διατηρήσει τη δραστηριότητά της στην Ουκρανία, αποχωρώντας από τις νέες αγορές.

Απροσδόκητα, λένε οι συνεργάτες του και συνιδρυτές της πλατφόρμας. Στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα αναφέρουν δυσκολίες στη διαχείριση το τελευταίο διάστημα, καθώς για όλα έπρεπε να παίρνουν το ΟΚ από την ουκρανική μητρική, με αποτέλεσμα μεγάλους χρόνους απόκρισης ακόμη και για προμήθειες.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Rocket συνέπεσαν με τη σύλληψη του πρώην επενδυτή της εταιρείας Timur Rokhlin, λόγω κατηγοριών για οικονομική απάτη.

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αλλά η έρευνα συνεχίζεται.

 

ΜΥΤΙΛ-OTE: Ολοένα και περισσότερο οι δύο μεγάλοι όμιλοι συγκλίνουν μεταξύ τους, με το βλέμμα στο μέλλον. Τι κοινό έχουν, θα πείτε, ένας βιομηχανικός και ενεργειακός όμιλος, με έναν όμιλο τηλεπικοινωνιών;

Δεν είναι μόνο ότι η Μυτιληναίος είναι πάροχος ενέργειας στον ΟΤΕ ούτε ότι ο δεύτερος πουλάει συνδρομές της Protergia από το δίκτυό του. Αυτές άλλωστε είναι «συμβατικές» συμφωνίες και συνέργειες, σημαντικές μεν, αλλά δεν τις λες καινοτόμες.

H ολοένα και στενότερη προσέγγιση μεταξύ τους αφορά πολύ πιο hi-tech έννοιες όπως τo Internet of Things, τα «Smart Homes» και τα «Smart Cities», που μπορεί να φαντάζουν ακόμη λίγο «εξωτικές» στη χώρα μας, αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας. Έννοιες που, όπως λένε οι πληροφορίες μας, περιλαμβάνονται ήδη στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Mυτιληναίος στον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν επαρκείς «διασυνδέσεις» με μεγάλες χωρητικότητες δικτύων, που να φτάνουν μέχρι και το σπίτι. Σημειώστε ότι έτσι η χρήση ενέργειας μπορεί να γίνει πιο «έξυπνη» και πιο φιλική για το περιβάλλον, σε κάθε σπίτι ή επιχείρηση, για παράδειγμα μέσα από on line συνδεδεμένες εφαρμογές που ενημερώνουν άμεσα πότε είναι ο καλύτερος χρόνος να καταναλώσεις ρεύμα σε ενεργοβόρες συσκευές, πόση ενέργεια έχεις ήδη καταναλώσει μέσα στον μήνα, πού ενδεχομένως τη… σπαταλάς, κι άλλα τέτοια έως πρότινος… αδιανόητα.

Το γεγονός ότι τέτοιου είδους μεγαλεπήβολα τεχνολογικά εγχειρήματα συνδέονται με τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με έντονο ενδιαφέρον του δημοσίου (εν τέλει μιλάμε και για Smart Cities), αποτυπώνεται και στην «παρέα» του γεύματος της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Δηλαδή του υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Πιερρακάκη, του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, του CEO της Deutsche Telecom Τιμ Χέτγκες, του CEO του ΟΤΕ Μιχάλη Τζαμάζ και του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Μέρος της παρέας ήταν και ο τραπεζίτης Χρήστος Μεγάλου, υποθέτουμε διότι τα μεγάλα εγχειρήματα χρειάζονται και τραπεζική χρηματοδότηση. Άλλωστε, η Πειραιώς δίνει έμφαση εδώ και χρόνια στην «πράσινη ανάπτυξη», αλλά και σε hi-tech projects.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στους ιδιαίτερα κερδισμένους στην αγορά του εγχώριου asset management συγκαταλέγεται η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς από το 2018 καταγράφει μέση ετήσια αύξηση κεφαλαίων υπό διαχείριση κοντά στο 20%, διευρύνοντας παράλληλα το μερίδιό της στον χώρο των ΑΕΔΑΚ στο 18%.

 

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ: Μόνο με το «Γεφύρι της Άρτας» θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει τη διαδικασία αντιμετώπισης των εκκρεμών υποθέσεων του πάλαι ποτέ κραταιού νόμου Κατσέλη. Τα χρόνια περνούν, οι αξιολογήσεις (μνημονιακές και μεταμνημονιακές) κλείνουν ή μία μετά την άλλη, ωστόσο τίποτα δεν αλλάζει στις υποθέσεις του νόμου. Η εκδίκασή τους προχωρά με ρυθμούς πιο αργούς και από αυτούς μιας χελώνας

Στην έκθεση Συμμόρφωσης το θέμα αναφέρεται για μια ακόμη φορά με την εξής επισήμανση: «Η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων εξακολουθεί να υπολείπεται των προσδοκιών και δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2023»! Και σαφώς προκύπτει το ερώτημα, γιατί δεν εκδικάζονται να τελειώνει το σύστημα με αυτή τη χρόνια παθογένεια;

Διότι όπως αναφέρουν στη στήλη πηγές με γνώση της υπόθεσης, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην επεξεργασία των εκκρεμών υποθέσεων από τα δικαστήρια. Και να φανταστείτε ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει, αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί, διότι εκκρεμούν οι διατάξεις του Κώδικά Οργάνωσης της Δικαιοσύνης και της λειτουργίας των δικαστών…

Και κάπως έτσι, από την αρχική δέσμευση ότι τέλος του 2021 θα είχαμε τελειώσει, μπήκαμε για τα καλά στο 2022 και οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εκκαθάριση δεν προβλέπεται πριν το τέλος του 2023!

Βοήθειά μας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v