Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2022

Tριπλό deal με Goldman στη Χαλκιδική - Η «δημιουργική καταστροφή» Ερντογάν - Αττική Οδός: Πού θα φτάσει η ζημιά

Tριπλό deal με Goldman στη Χαλκιδική - Η «δημιουργική καταστροφή» Ερντογάν - Αττική Οδός: Πού θα φτάσει η ζημιά

ΕΚΤ: Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης που κινητοποιήθηκαν μετά τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Ρωσίας. Σε συναγερμό βρίσκεται και η ΕΚΤ.

Ηδη ζήτησε από τις τράπεζες με παρουσία στη χώρα να αναφέρουν τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν με βάση πλήθος διπλωματικών και στρατιωτικών σεναρίων.

Στο μικροσκόπιο ρευστότητα, δανειακά βιβλία, νομισματικές θέσεις, αλλά και η ίδια η δυνατότητά τους να λειτουργήσουν.

 

MYTILINEOS: Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, αρχής γενομένης από τα οικονομικά μεγέθη του 2021 και οι υψηλές ταμειακές ροές περιλαμβάνονταν στους λόγους που η Euroxx τοποθέτησε τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της.

Τα παραπάνω συνδυάζονται και με την προβλεπόμενη υψηλή μερισματική απόδοση (4% το 2022 και 5,6% το 2024, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή).

Ο συνδυασμός των παραπάνω δείχνει ότι οι αναλυτές ασπάζονται τη θέση του Ευάγγελου Μυτιληναίoυ ότι η Mytilineos είναι ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας Ανάπτυξης (growth stock) και Αξίας (Value stock).

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Την αποδοχή του προστίμου αλλά και των αιτιάσεων που περιείχε το πόρισμα της ειδικής επιτροπής του ΥΠΟΜΕ για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στον κλειστό αυτοκινητόδρομο κατά την 24η Ιανουαρίου, χωρίς «δεύτερες σκέψεις», φαίνεται να αποφάσισαν οι διοικήσεις της παραχωρησιούχου Αττικής Οδού (Άκτωρ- Άβαξ) και των Αττικών Διαδρομών (Άκτωρ, Άβαξ, Egis), προκειμένου να λήξει η υπόθεση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Πολιτεία.

Παραμένει ωστόσο το ζήτημα απονομής του διχίλιαρου στους δικαιούχους εγκλωβισμένους οδηγούς. Η διαδικασία χρειάζεται εξακρίβωση των στοιχείων (κυρίως μέσω των e-pass αλλά και των αποδείξεων διοδίων, που καταγράφουν την ώρα εισόδου στην Αττική Οδό), καθώς οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι πολλαπλάσιες εκείνων που όντως ταλαιπωρήθηκαν στον χιονιά στη μέση της Αθήνας.

Το e-pass προφανώς αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο, ωστόσο, οι χάρτινες αποδείξεις -ιδίως αν κάποιος παρέμεινε εγκλωβισμένος για ένα 24ωρο- δεν είναι πολύ σίγουρο ότι έχουν κρατηθεί…

Για αυτό επιστρατεύονται στοιχεία από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (π.χ. εντοπισμός σήματος), αναρτήσεις στα social media, αλλά και φωτογραφίες και βίντεο από την αποφράδα ημέρα, που πιστοποιούν ποιοι ήταν όντως στην Αττική Οδό.

Σύμφωνα πάντως με συντηρητικές εκτιμήσεις, μαζί με τα πρόστιμα, οι εκροές για την υπόθεση εύκολα θα περάσουν σε διψήφιο νούμερο εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα είναι σε ποιο βαθμό θα καλυφθούν από ασφαλιστικές καλύψεις.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σε ανύποπτο χρόνο, τον περασμένο Οκτώβριο, η στήλη είχε εκφράσει την εκτίμησή της ότι η συστηματική υποτίμηση της λίρας από τον Ερντογάν είναι μέρος ενός σχεδίου μερικής υποκατάστασης των ασιατικών (κυρίως κινεζικών) εισαγωγών που κάνει η Ευρώπη από τουρκικά εργοστάσια. Ένα σχέδιο επικίνδυνο, λόγω των γενικότερων παρενεργειών (οικονομικών και πολιτικών) που έχουν σε μια οικονομία οι συνεχείς διολισθήσεις του νομίσματος.

Το οποίο όμως φαίνεται να αποδίδει, τουλάχιστον στο σκέλος της βιομηχανικής ενίσχυσης. Όπως μετέδωσε χθες το δίκτυο Euractiv, επικαλούμενο εκτενές δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου, «η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας και η παγκόσμια κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας καθιστά την Τουρκία «ελκυστική εναλλακτική λύση» στις πύλες της Ευρώπης για τις ξένες εταιρείες»!

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεωγραφικό της πλεονέκτημα για να προσελκύσει εταιρείες, καθώς το αυξανόμενο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών και οι διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία ωθούν ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ασία, αναζητώντας χώρες με φτηνό κόστος.

Μιλάμε δηλαδή για κανονική... δημιουργική καταστροφή!  

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


GSAM- GHOTELS: Σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Goldman Sachs Asset Management (GSAM) βρίσκεται η οικογένεια Γρηγοριάδη (G-Hotels).

Οι συζητήσεις αφορούν στην πώληση του 75% εταιρείας/εταιρειών, μέσω των οποίων ελέγχονται τρεις ξενοδοχειακές μονάδες 1.000 κλινών στη Χαλκιδική (Theophano Imperial Palace, Athos Palace και Pallini Beach), όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η GSAM έχει τοποθετηθεί με μειοψηφικά πακέτα σε Sani-Ikos (σ.σ. περίπου 25%) καθώς και σε μια από τις θυγατρικές της Invel ως αποτέλεσμα της σύμπραξης στην Ιταλία.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΙΟΝ: Παρά την εξαγορά του ομίλου ΕΔΕΣΜΑ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, στα επιχειρηματικά και τραπεζικά πηγαδάκια συνεχίζει να κυριαρχεί το παρασκήνιο γύρω από τις συζητήσεις του επιχειρηματία με την Τίνα Κωτσιοπούλου για την εξαγορά της ΙΟΝ, που αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο επιχειρηματίας πρόσφερε για την ΙΟΝ τίμημα που σε όρους Enterprise Value αντιστοιχούσε σε περίπου 12,5 φορές τα EBITDA χρήσης 2021 (γύρω στα 230 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά της, η Τίνα Κωτσιοπούλου φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να ζήτησε EV/EBITDA 20x. Όσο, δηλαδή, πώλησε ο Θεοδωρόπουλος και το Olayan Group την Chipita.

Οι συζητήσεις, προφανώς, δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς η προεργασία για τη χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος παραμένει ανοικτή… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v