Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2022

Επενδύσεις: Η καθαρή «πρωτιά» της κυβέρνησης - Επιδοτήσεις ενέργειας: Ο κάβουρας και το… ζουμί - Σε ποιο top 3 μπήκε η ΔΕΗ

Επενδύσεις: Η καθαρή «πρωτιά» της κυβέρνησης - Επιδοτήσεις ενέργειας: Ο κάβουρας και το… ζουμί - Σε ποιο top 3 μπήκε η ΔΕΗ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-CHIPITA: Σε αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού, συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει η Chipita Global, μια από τις δύο διάδοχες εταιρείες της Chipita, που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Monzelez.

Για την αποπληρωμή των ανεξόφλητων υποχρεώσεών της από ομολογιακά δάνεια και ανοικτούς αλληλόχρεους λογαριασμούς, η Chipita Golbal έλαβε ενδοομιλικό δανεισμό 325 εκατ. ευρώ από τη Mondelez Europe GmbH.

Το επιτόκιο του ενδοομιλικού δανεισμού ανέρχεται σε EURIBOR + 1%. Πολύ χαμηλότερο, δηλαδή, από το κόστος τραπεζικού δανεισμού.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Πολύ συχνά γκρινιάζουμε για διάφορα με την κυβέρνηση και τους υπουργούς της. Είναι όμως σαφές ότι πέρα από όσα έχει πετύχει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και το επιτελείο του στο θέμα της ψηφιοποίησης, η κυβέρνηση έχει μια ακόμη καθαρή «πρωτιά».

Το γεγονός ότι «μιλάει τη γλώσσα των ξένων επενδυτών» πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση, μέχρι σήμερα. Είτε πρόκειται για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε για τον Αλέξη Πατέλη, είτε για άλλα στελέχη που δεν βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Δεν είναι μόνο τα διθυραμβικά προσωπικά σχόλια του CEO της Deutsche που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ούτε τα πρόσφατα αντίστοιχα σχόλια του ισχυρού ανδρός της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον («είμαι αισιόδοξος γιατί έχετε μια λογική κυβέρνηση, που παίρνει λογικές αποφάσεις»), είναι όλο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από μικρές και μεγαλύτερες επενδύσεις, με άξονα και την υψηλή τεχνολογία, όπως και η αίσθηση των ξένων όταν μιλούν με υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης και με το Μαξίμου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουν πάψει οι διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ούτε ότι έχει καταργηθεί η πολυνομία που παραδοσιακά εμποδίζει τις μεγάλες ξένες greenfield επενδύσεις και οι ατέρμονες καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη.

Το «τέρας» δεν πρόκειται να πεθάνει έτσι εύκολα.

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ: Φρέσκος λογαριασμός ρεύματος, του Ιανουαρίου, τέθηκε υπόψη της στήλης και δίνει μια πικρή γεύση της περιορισμένης επίδρασης που έχουν οι επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, σε σχέση με την ιλιγγιώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους:

Συγκρίνοντας με τον περασμένο Ιανουάριο και με σχεδόν πανομοιότυπες καταναλώσεις, η εν λόγω επιχείρηση πλήρωσε 96% περισσότερα χρήματα για τον συνολικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την επιδότηση, ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 131% παραπάνω. Σημειώστε ότι ο λογαριασμός του περασμένου Ιανουαρίου ήταν περίπου 1.400 ευρώ και φέτος ήρθε 2.720 ευρώ!

Σημαντική μεν η διαφορά που έκανε η επιδότηση, αλλά ο λογαριασμός διπλάσιος!

Οπότε για κάποιες επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλη επίδραση από το ενεργειακό κόστος στο συνολικό τους κόστος, αναπόφευκτα θυμίζει τη λαϊκή ρήση… «τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του».

Aν μάλιστα λάβουμε υπόψη μόνο τις καθαρές χρεώσεις για το ρεύμα (χωρίς δηλαδή τέλη και λοιπές χρεώσεις), η ποσοστιαία αύξηση Γενάρη με Γενάρη, χωρίς επιδότηση, θα ήταν σχεδόν… 270% και με την επιδότηση πέφτει στο… 188%.

 

ΔΕH: Ψηφιακή υπεροπλία αλλά και τη συμμετοχή της στη λίστα μόλις τριών ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας με ανάλογες υπηρεσίες αποκόμισε η ΔΕH με τη μετάβαση στο cloud.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σύνθετο έργο που υλοποίησε η Witside και αφορά τη μετάβαση της ΔΕΗ σε cloud περιβάλλον, σε συνεργασία με τη Microsoft. Όπως αναφέρθηκε από στελέχη της Witside, ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκαν τα δεδομένα σε ένα περιβάλλον cloud και η ταχύτητα με την οποία έγινε η άσκηση έδειξε τον δρόμο για νέες πρακτικές. Παράλληλα η ΔΕH θα μπορεί να αξιοποιήσει τα δεδομένα, που πλέον είναι οργανωμένα σε μία συγκεκριμένη υποδομή.

Τονίστηκε ότι, λόγω του μεγέθους του έργου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Υπάρχουν 1-2 αντίστοιχα παραδείγματα σημαντικά στον ευρωπαϊκό χώρο και οφείλω να πω ότι μας εξέπληξε ευχάριστα και με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η ΔΕH τόσο οι άνθρωποι που ήταν ήδη εκεί όσο και οι νέοι που μπήκαν στον οργανισμό», είπε με νόημα ο Χρήστος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Witside.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v