Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2022

Χρήμα σε Αριάδνη & FRSU ρίχνει η ΕΤΕ - Μπήκε «φρένο» στις ασφαλιστικές απάτες

Χρήμα σε Αριάδνη & FRSU ρίχνει η ΕΤΕ - Μπήκε «φρένο» στις ασφαλιστικές απάτες

COSMOS SPORT: Τουλάχιστον μέχρι το 2024 θα παραμείνει η μετοχική ισορροπία 20/80 στον έλεγχο της εταιρείας, με την οικογένεια Τσικνάκη να ελέγχει το 20% και τη βρετανική JD Sports Fashion PLC το 80%, το οποίο απέκτησε τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με το τροποποιημένο καταστατικό της εταιρείας που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, οι μετοχές της οικογένειας Τσικνάκη (Μιχαήλ Τσικνάκη, Ελευθέριου Τσικνάκη και Κωνσταντίνου Τσικνάκη) είναι δεσμευμένες και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν μέχρι την 21.10.2024.

Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής, οι μέτοχοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα πώλησης σε δύο δόσεις: η πρώτη ενεργοποιείται με την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της 31ης Ιανουαρίου 2025 και η δεύτερη με τη γενική συνέλευση της 31ης Ιανουαρίου 2026.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σχετικά με τις ασφαλιστικές απάτες, ιδιαίτερα στον κλάδο αυτοκινήτου. Μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα παρακάτω:

Πρώτον, ότι η εξαπάτηση των εταιρειών από δήθεν ατυχήματα ή υπερκοστολογήσεις ζημιών, εμφανίσεις παλαιότερων ζημιών κ.λπ. καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Ο αριθμός των ελέγχων αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και μάλιστα στο 60% αυτών των ελέγχων (που μάλλον φαίνεται να είναι στοχευμένοι) βγαίνουν… λαβράκια.

Δεύτερον, μόνο από τις υποθέσεις απάτης που ανακαλύπτονται, οι ασφαλιστικές εταιρείες εξοικονομούν ποσό (8,5 εκατ. το 2019 και 7,5 εκατ. το 2020), που προσεγγίζει το 2% των συνολικών αποζημιώσεων που καταβάλλουν στον κλάδο οχημάτων.

Τρίτον, αποτελεί μεγάλη υπόθεση για μια ασφαλιστική εταιρεία να διαθέτει εξειδικευμένο λογισμικό για τον εντοπισμό συγκεκριμένων περιπτώσεων. Έτσι, ενώ οι διαπιστωμένες απάτες αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 2% των συνολικών αποζημιώσεων, σε άλλες εταιρείες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 17% (προφανώς σε αυτές με την καλύτερη οργάνωση) και σε άλλες μόλις στο 0,1%. Οι τελευταίες, ειδικότερα, έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.

Τέλος, στον βαθμό που οι ασφαλιστικές εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό φαινομένων απάτης, τότε αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει πτωτικά τις τιμές των ασφαλίστρων που καλούνται να καταβάλλουν οι νομοταγείς οδηγοί.

 

ETE-ΑΡΙΑΔΝΗ: Τη χρηματοδότηση του τιμήματος εξαγοράς του χαρτοφυλακίου Αριάδνη με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, η Εθνική Τράπεζα.

Μιλώντας στο Fin Forum, η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων της Εθνικής Φωτεινή Ιωάννου ανέφερε ότι η τράπεζα κοιτάζει επιλεκτικά την παροχή senior financing σε funds για την εξαγορά χαρτοφυλακίων NPLs, αναφέροντας ενδεικτικά το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη. «Είναι μια αγορά στην οποία μέχρι τώρα ήταν ενεργές κυρίως οι ξένες τράπεζες. Τώρα είναι στο παιχνίδι και οι ελληνικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ιωάννου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχήμα Bain-Fortress-DK-Deva Capital έχει συζητήσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του τιμήματος με ελληνικές τράπεζες. Προφανώς η Εθνική συμπεριλαμβάνεται σε αυτές.

Το ερώτημα είναι αν η Εθνική αποφασίσει (αφού αξιολογήσει θετικά το business plan) να σηκώσει μόνη της το βάρος της χρηματοδότησης καθώς το τίμημα -αν ο διαγωνισμός συνεχισθεί- εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Συνήθως μικρό μέρος (ως 30%) τέτοιων συναλλαγών καλύπτεται από ίδια κεφάλαια. Το υπόλοιπο είναι δανεισμός.

Υ.Γ.: το σχήμα Cerberus-Intrum δεν προτίθεται να λάβει δανεισμό από εγχώριες τράπεζες.

 

ETE-FSRU 2: Με ταχείς ρυθμούς αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες έγκρισης της επένδυσης για εγκατάσταση δεύτερου FRSU στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη. Οι συζητήσεις για υπογραφή term sheet έχουν ήδη ξεκινήσει, με στόχο η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί το 2025. Επικεφαλής του σχήματος χρηματοδότησης της επένδυσης θα είναι όπως όλα δείχνουν η Εθνική, η οποία συμφώνησε να χρηματοδοτήσει με 300 εκατ. ευρώ και το FRSU 1.

«Η διεύρυνση των επιλογών ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου αποτελεί κίνηση με γεωστρατηγική σημασία, αλλά και μια καλή επιχειρηματική επιλογή», ανέφερε κατά την ομιλία του στο Fin Forum ο επικεφαλής εταιρικών χορηγήσεων της Εθνικής Βασίλης Καραμούζης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v