Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2022

Συναγερμός για νέους φόρους στα τυχερά παιχνίδια - Κεφαλαιακά κέρδη σε Alpha και ΕΛΠΕ - Τρίτος παίκτης για την «Αριάδνη»;

Συναγερμός για νέους φόρους στα τυχερά παιχνίδια - Κεφαλαιακά κέρδη σε Alpha και ΕΛΠΕ - Τρίτος παίκτης για την «Αριάδνη»;

TUI: Στη λίστα των Ρώσων που επιβάλλει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση φιγουράρει το όνομα του μέχρι πρότινος μεγαλομετόχου του ομίλου της TUI Alexey Mordashov.

Κι ενώ ο γερμανικός τουρ οπερέιτορ έσπευσε τη Δευτέρα να διευκρινίσει ότι ενδεχόμενοι περιορισμοί ή κυρώσεις κατά του μεγαλομετόχου της δεν θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία, τελικά υπό το βάρος των εξελίξεων ο Alexey Mordashov αποχώρησε από το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου.

Για την ιστορία, ο Ρώσος επιχειρηματίας είναι μέτοχος της TUI AG για περίπου 15 χρόνια και μέχρι πρότινος κατείχε περίπου το 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

H δε ΕΕ με τις κυρώσεις έχει στόχο να παγώσει τις μετοχές του Mordashov και να αποτρέψει την αποκόμιση εσόδων (μερίσματα κ.λπ.) από την επένδυσή του.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Στις 8 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, αμέσως μετά τη γενική συνέλευση των μελών της. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «η απάντηση στην ανασφάλεια των καιρών», θέμα καυτό ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την κινητικότητα που επικρατεί στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς προχώρησαν σε δύο παρατηρήσεις σε ό,τι αφορά στη σύνθεση των ομιλητών της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Η πρώτη είναι ότι πέρα από τους γνωστούς συμμετέχοντες (ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας), φέτος απουσιάζει -μετά από χρόνια- εκπρόσωπος από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η δεύτερη, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα μιλήσει για πρώτη φορά ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η παρουσία ενός «τεχνοκράτη υπουργού» και όχι των γνωστών πολιτικών ονομάτων που άπτονται του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης (π.χ. Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης) πιθανόν να σημαίνει ότι «ξεχάστε και φέτος τα όποια φορολογικά κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση σας είχαμε προεκλογικά υποσχεθεί και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου. Άλλωστε με το ενεργειακό κόστος στα ύψη και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία να είναι αναμενόμενες, φαίνεται πως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για τα δημόσια οικονομικά».

Για να δούμε…

 

ΑΡΙΑΔΝΗ- PQH: Στην αγορά των NPEs κυκλοφορεί ότι κατατέθηκε και τρίτη μη δεσμευτική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη της PQH από τη Lone Star.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές έχουν υποβάλει, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η κοινοπραξία Bain-Fortress-DK και λοιπές επενδυτικές δυνάμεις καθώς και το σχήμα Cerberus-Intrum.

 

ALPHA-NEXI: Με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ ξεκινά τη δραστηριότητά της η Alpha Υπηρεσιών Πληρωμών, στην οποία εισφέρθηκε ο κλάδος αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (merchant acquiring) της Alpha.

Μετά και τη μεταφορά προσωπικού, θα πωληθεί το 51% του μετοχικού της κεφαλαίου στον όμιλο Nexi, όπως προβλέπει η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου.

Όταν ολοκληρωθεί, θα εγγραφεί και το κεφαλαιακό κέρδος.

 

ΕΛΠE: Κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 64 εκατ. ευρώ θα εγγράψει ο όμιλος ΕΛΠΕ από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas. Η συμμετοχή ταξινομήθηκε στις 31/12/2021 στα διαθέσιμα προς πώληση στην εύλογη αξία των 192 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα που αναλογεί στον όμιλο από την πώληση αντιστοιχεί σε 256 εκατ. ευρώ.

 

ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Στα… κάγκελα βρίσκονται οι εταιρείες διαδικτυακών παιγνίων αλλά και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, αντιδρώντας σε σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του φόρου στα κέρδη από επίγεια και διαδικτυακά παίγνια.

Η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο… διαιτητή, προκειμένου να ξεκινήσει το «αλισβερίσι» για το θέμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι το υπουργείο έχει καταστρώσει σχέδιο για διπλασιασμό των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών παικτών σε παιχνίδια όπως το Τζόκερ, το Πρότο κ.λπ. που διαθέτουν τα πρακτορεία σε συνδυασμό με την αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών επί των κερδών των παικτών από στοιχηματικά προϊόντα.

Οι πράκτορες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές απώλειες εσόδων ενώ οι αδειοδοτημένες διαδικτυακές εταιρείες παιγνίων προειδοποιούν για γιγάντωση του παράνομου τζόγου.

Το μπρα ντε φέρ μόλις άρχισε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v