Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2022

Aγορές: Φόβοι ότι «κάτι πάει να σπάσει» - Οι γκρίνιες στο real estate και τα ίχνη πανικού στα σούπερ μάρκετ

Aγορές: Φόβοι ότι «κάτι πάει να σπάσει» - Οι γκρίνιες στο real estate και τα ίχνη πανικού στα σούπερ μάρκετ

CONVERT GROUP: Στη λίστα των εταιρειών που διακόπτουν τους δεσμούς τους με τις ρωσικών συμφερόντων εταιρείες μπήκε και η ελληνική Convert Group.

Η εταιρεία, όπως έμαθε η στήλη, διέκοψε της συνεργασία της με τον μεγαλύτερο retailer που έχει διεθνώς. Το Zdracvity είναι το 3ο μεγαλύτερο online φαρμακείο της Ρωσίας και παρότι η Convert Group δούλεψε σκληρά το τελευταίο εξάμηνο για να κλείσει αυτή τη συνεργασία, αποφάσισε να τη σταματήσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όμως, όπως και άλλες διεθνείς εταιρείες, η Convert Group συνεχίζει να συνεργάζεται στη Ρωσία με πολυεθνικές όπως η Νaos Bioderma, που έχουν τη βάση τους στη χώρα.

 

ΑΓΟΡΕΣ: Με επίκεντρο τα εμπορεύματα, πληθαίνουν οι φόβοι στις αγορές ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα πρωτόγνωρα οικονομικά μέτρα αποκλεισμού της πρώτης, κάτι «πάει να σπάσει». Κι αν σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο που εκτοξεύτηκε κι εν μέρει το πετρέλαιο που κινήθηκε σε επίπεδα απλησίαστα από το 2008, οι χθεσινές δηλώσεις Σολτς κατεύνασαν ίσως τα πνεύματα, σε άλλα εμπορεύματα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Όπως π.χ. στο Ννικέλιο, που χθες είδε την τιμή του στο London Metal Exchange να αυξάνεται έως και κατά…82% στις 52.700 δολάρια, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προξενήσει σοβαρές ρωγμές στη λειτουργία της αγοράς εμπορευμάτων, εκεί δηλαδή που είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των ρωσικών προϊόντων, από το φυσικό αέριο ως το παλλάδιο και το σιτάρι, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να δούμε κρίση ρευστότητας, εξαιτίας παικτών που είχαν σορτάρει τα προϊόντα αυτά και τώρα βρίσκονται εντελώς στη λάθος πλευρά και με «τοξικά» collateral.

Ενδεικτικό επίσης είναι ότι το βασικό συμβόλαιο που αντικατοπτρίζει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το ολλανδικό TTF βρέθηκε χθες ακόμη και στα 345 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, τιμή που στον χώρο του πετρελαίου θα μεταφραζόταν στα… 600 δολάρια το βαρέλι!

Σαν να μην έφταναν αυτά, πυκνώνουν οι ανησυχίες και για την επίδραση όλης αυτής της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, κάτι που επίσης έχει ανοδική επίδραση στις τιμές.

Η εξήγηση απλή για τους επαΐοντες: Η τεράστια αύξηση στις τιμές του σιταριού (απολύτως βασικού διατροφικού υλικού για την πλειονότητα των φτωχών κατοίκων της Μ. Ανατολής) επηρεάζει άμεσα την πολιτική σταθερότητα, κάτι που αποδείχθηκε προ αρκετών ετών, όταν την αύξηση στις τιμές του σιταριού ακολούθησε η σειρά εξεγέρσεων, που έγινε γνωστή ως Αραβική Άνοιξη, τινάζοντας στον αέρα τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

 

REAL ESTATE: Η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων δημιουργεί «ανισότητες» έναντι των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, σχολιάζουν οι developers, ιδίως τώρα που οι δουλειές έχουν φουντώσει.

Βλέπετε, στα χρόνια των ισχνών αγελάδων, ο μικρός αριθμός των projects αλλά και η ανάγκη επενδυτικής σύμπραξης μεταξύ των δύο τύπων εταιρειών του ευρύτερου real estate άφηνε περιθώριο να κάνουν τα στραβά μάτια. Όσο όμως αυξάνει ο ανταγωνισμός και ο πληθωρισμός έργων, οι developers αρχίζουν και υπολογίζουν τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τις ΑΕΕΑΠ που αποκτούν, αναπτύσσουν και εκμεταλλεύονται ακίνητα, είτε αυτόνομα (και άρα ευθέως απέναντι στους developers), είτε συμπράττοντας και διατηρώντας υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη συνεπένδυση.

Έτσι, οι μεν πληρώνουν κανονικά τους εκάστοτε φόρους τους, ενώ οι ΑΕΕΑΠ επωφελούνται από το ευνοϊκό καθεστώς, που τις καθιστά ελκυστικό μέσο επένδυσης. Ειδικότερα, απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος και υπερτιμήματος. Πληρώνουν ετήσιο φόρο επενδύσεων με βάση την εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα και των ταμειακών διαθεσίμων. Απαλλάσσονται του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά την αγορά ακινήτου. Απαλλάσσονται του συμπληρωματικού φόρου επί των εσόδων από μισθώματα. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι απαλλάσσονται της παρακράτησης φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων.

Στον αντίποδα των αιτιάσεων ωστόσο, οι ΑΕΕΑΠ είναι φύσει και θέσει μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ενώ οι developers επενδύουν ποντάροντας στην «έξοδό» τους από κάθε επένδυση με επιδιωκόμενη υπεραξία, που δεν συγκρίνεται με τα ετήσια yields των ΑΕΕΑΠ.

 

ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΝΙΚΟΥ: Το ζήσαμε πριν από δύο χρόνια, στην πρώτη καραντίνα και όπως φαίνεται, αρχίζει δειλά δειλά να εμφανίζεται και στην τρέχουσα κρίση. Στην αγορά καταγράφονται κάποιες περιπτώσεις που οι καταναλωτές αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από προϊόντα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες, εβαπορέ, κ.ά.

Το φαινόμενο καταγράφηκε στη Βόρεια Ελλάδα, υπό τον φόβο ανατιμήσεων και ελλείψεων, λέει στη στήλη γνωστός επιχειρηματίας.

Αν και δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για τάση, σίγουρα είναι άξιο προσοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v