Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 10 2022

Εκλογές: Κερδίζει έδαφος το θερινό σενάριο - ΛΑΡΚΟ: Αν όχι τώρα, τότε… πότε; - Ποιους έφερε η JP Morgan στην Αθήνα

Εκλογές: Κερδίζει έδαφος το θερινό σενάριο - ΛΑΡΚΟ: Αν όχι τώρα, τότε… πότε; - Ποιους έφερε η JP Morgan στην Αθήνα

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τύχη των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της πώλησης των Ναυπηγείων που είχε καταθέσει ο Δήμος Χαϊδαρίου, υποστηρίζοντας ότι μέρος της έκτασης που πωλήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού του δήμου και «πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν».

Ιδιαίτερα κρίσιμη η απόφαση του ΣτΕ αφού αυτή θα κρίνει τη μεταβίβαση ή όχι των Ναυπηγείων στον Ελληνα εφοπλιστή…

 

ΛΑΡΚΟ: Ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερη συγκυρία για την πώληση της μεταλλευτικής εταιρείας, από αυτή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, με την τιμή του νικελίου να σπάει κάθε ρεκόρ και να φτάνει την τελευταία μέρα πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης (λόγω εκτόξευσης της τιμής και margin calls όπως γράψαμε χθες) έως και τις… 100.000 ευρώ.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο διαγωνισμός πώλησης θα τις διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ. Σε κάθε περίπτωση όμως το ερώτημα παραμένει. Αν δεν εμφανιστεί σοβαρός διεκδικητής σε αυτή τη συγκυρία, την καλύτερη στην ιστορία του νικελίου, τότε… πότε ακριβώς θα εμφανιστεί; Κι αν όντως δεν εμφανιστεί σοβαρός αγοραστής, τι θα σημαίνει αυτό για εκείνους που διοργάνωσαν τον διαγωνισμό;

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαψεύδει διαρκώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (τελευταία φορά στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha), ωστόσο τα σχετικά σενάρια έχουν πάρει φωτιά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με ορίζοντα όχι πλέον το προσεχές φθινόπωρο αλλά την αρχή του καλοκαιριού.

Έντονες, όπως μαθαίνουμε, είναι οι σχετικές συζητήσεις και εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα», προφανώς αγωνιώντας για το πολιτικό τους μέλλον.

Όσοι τάσσονται υπέρ της άμεσης λαϊκής ετυμηγορίας, θεωρούν εξαιρετική την τρέχουσα χρονική συγκυρία, με τις ιστορικές ανατροπές που επιφέρει, προκειμένου να ζητηθεί ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, πριν από το καλοκαίρι. Κατά την άποψή τους, το γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο είναι πλέον τόσο θολό που ουδείς ξέρει τι μπορεί να γίνει ως το φθινόπωρο, πολύ περισσότερο δε, ως την προσεχή άνοιξη, ή μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Οπότε ακολουθούν τη λαϊκή ρήση «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι».

Εντυπωσιακό δε είναι το γεγονός ότι υπέρ αυτής της άποψης, δηλαδή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θα επιλέξει να κάνει εκλογές πριν το καλοκαίρι, φαίνεται να τάσσεται και η… αντιπολίτευση, ή τουλάχιστον οι δύο μεγαλύτερες συνιστώσες της, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις μεταξύ παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ.

Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ, η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως... ευσεβής πόθος, καθώς αν γίνουν σύντομα εκλογές, προσδοκά να καταγράψει άμεσα (και… άκοπα) στις κάλπες την αυξανόμενη δυναμική του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, τέτοιο ζήτημα «μεροληψίας» δεν υφίσταται.

 

JP MORGAN: Ομάδα επενδυτών έφερε στην Αθήνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η JP Morgan, για συναντήσεις με στελέχη των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών και της ΕXΑΕ.

Σύμφωνα με όσα κατάφερε να μάθει ο Χαμαιλέων, στην αποστολή συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίου και αναλυτές από τις Fiera Capital Limited, Golden Tree Asset Management, Lazard Asset Management, Pelham Global Financials και Westwood Global Investments.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v