Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2022

Αγορές: O Mr Big Shot και οι… τρύπες - Ποιος Ρώσος μεγιστάνας «επιμένει Ελλάδα»

Αγορές: O Mr Big Shot και οι… τρύπες - Ποιος Ρώσος μεγιστάνας «επιμένει Ελλάδα»

ΑΓΟΡΕΣ: Xθες γράψαμε ότι κάτι «πάει να σπάσει», ακολουθώντας την πρόβλεψη ενός αναλυτή της Nomura, και μέσα στη μέρα έσπασε το… νικέλιο στο London’s Metal Exchange, καθώς ενώ το είχαμε αφήσει στην προχθεσινή τιμή των περίπου 52.500 δολ., έφτασε για λίγο χθες τις… 100.000 δολάρια.

Για λίγο, διότι μετά από σοβαρά προβλήματα μιας από τις τέσσερεις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας και ενός επίσης Κινέζου δισεκατομμυριούχου, του Xiang Guangda που αποκαλείται χαϊδευτικά “Big Shot”, σαν να λέμε εμείς «Ο Μεγάλος», υποθέτουμε επειδή ελέγχει το μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής νικελίου και ανοξείδωτου ατσαλιού στον κόσμο, να καλύψουν τα margin calls (ύψους... δισεκατομμυρίων), η διαπραγμάτευση σταμάτησε και πολλές συναλλαγές ακυρώθηκαν!

Γεγονός εντυπωσιακό μεν, αλλά έχει την εξήγησή του. Από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων σε τέτοιες αγορές είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί που προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις μεταβολές των τιμών για τα προϊόντα τους. Έτσι, για να το πούμε απλά, αν το LME τούς άφηνε να χρεοκοπήσουν, εξαιτίας των πολύ βίαιων διακυμάνσεων, θα κινδύνευε να μείνει χωρίς το υποκείμενο εμπόρευμα.

Γενικότερα πάντως στις αγορές επικρατεί σοβαρή αναστάτωση, που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως με τις κυρώσεις στη Ρωσία. Κι αυτό γιατί τόσο εκτεταμένες κυρώσεις δεν είχαν επιβληθεί ως τώρα, σε οικονομία με το μέγεθος της Ρωσίας.

Μέγεθος κρίσιμο κυρίως σε συγκεκριμένα εμπορεύματα όπως π.χ. το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή το σιτάρι. Πλην όμως στον σύγχρονο διασυνδεδεμένο κόσμο των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, μια ρωγμή σε ένα σημείο μπορεί να προκαλέσει… τρύπες σε άλλο σημείο. Οπότε ουδείς φαίνεται να γνωρίζει ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις και πού ακριβώς.

Το βέβαιο είναι ότι οι αγορές θα αναμένουν από σήμερα και τυχόν αντίδραση της Ρωσίας στο αμερικανικό εμπάργκο σε πετρέλαιο και αέριο, που ανήγγειλε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

 

ROCKET: Συνεχίζει την προσπάθεια να ορθοποδήσει η Rocket στην Ελλάδα. H εταιρεία, μετά την επανεκκίνηση το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, σε συνέχεια του τριήμερου λουκέτου, επιχειρεί να αποδεσμευτεί από τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου στην ουκρανική μητρική.

Εξυπηρετεί τη δραστηριότητά της στην τοπική αγορά με το μόνιμο προσωπικό που είχε προσλάβει, περίπου 35 διανομείς και μικρή ομάδα διοικητικού προσωπικού, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι freelancers που προσλήφθηκαν στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της πλατφόρμας αποζημιώθηκαν. Επίσης η ομάδα που τρέχει την εταιρεία στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Νίκο Χατζηδάκη, βρίσκεται σε αναζήτηση βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας.

Όπως ανέφεραν πρόσφατα στη στήλη πηγές της εταιρείας, γι’ αυτό τον σκοπό διεξάγονται συζητήσεις με δυνητικούς επενδυτές.

 

ELOUDA BAY: Συνεχίζει ακάθεκτη την επένδυση των 550 εκατ. ευρώ στην Ελούντα η Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Βιτάλι Μπορίσοφ.

Το project προβλέπει τη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού για ιδιαίτερα γαλαντόμους ταξιδιώτες και, όπως αναφέρουν οι επιτελείς της εταιρείας, τα σχέδια του Ρώσου επιχειρηματία δεν έχουν αλλάξει. Τουναντίον.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εταιρεία που υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ και τα κεφάλαια που προορίζονται για την επένδυση βρίσκονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων τώρα, ο φάκελος για την επέκταση του project βρίσκεται στην Enterprise Greece και οι προκαταρκτικές εργασίες για την αξιοποίηση της έκτασης των περίπου 700 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, 4 ξενοδοχεία και 300 τουριστικές κατοικίες, έχουν ξεκινήσει.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η αδειοδότηση του χερσαίου τμήματος της μαρίνας, η οποία επίσης θα κατασκευαστεί στην έκταση των 700 στρεμμάτων.

Business as usual, όπως λένε χαρακτηριστικά οι επιτελείς της εταιρείας.

Ας το ελπίσουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v