Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2022

Αρχισαν τα προβλήματα στις προμήθειες τροφίμων - Σφηνάκια για Γενική Εμπορίου, Επίλεκτο και Τζιρακιάν

Αρχισαν τα προβλήματα στις προμήθειες τροφίμων - Σφηνάκια για Γενική Εμπορίου, Επίλεκτο και Τζιρακιάν

ΤΡΟΦΙΜΑ: Σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Εκτός από την Ουκρανία και τη Ρωσία που έχουν βγει από τον χάρτη, οι εναλλακτικές γειτονικές αγορές έχουν κλείσει ή εμποδίζουν τις εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών όπως είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ηλιέλαιο, η ζάχαρη, κ.ά. προκειμένου να προφυλάξουν την εγχώρια αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως μαθαίνει η στήλη, προβλήματα παρουσιάζονται στις εισαγωγές από Ολλανδία και Πορτογαλία, που εκτελούν τη μισή, στην καλύτερη περίπτωση, ποσότητα.

Μήπως τελικά θα φτάσουμε να μπαίνει... αγγελία;

 

ΠΛΟΙΑ: Δεν φτάνουν όμως οι ελλείψεις σε φορτία, είδος προς εξαφάνιση είναι και τα πλοία. «Δεν μπορείς να βρεις θέση στο πλοίο για να φορτώσεις», λένε στη στήλη βιομήχανοι.

Την ίδια στιγμή, οι ναύλοι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και η κατάσταση όπως φοβούνται δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί σύντομα.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Μετά τον τριπλασιασμό κερδών που ανακοίνωσε χθες για το 2021 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ταμπλό του ΧΑ με μονοψήφιο P/E, οριακά πάνω από τη λογιστική της αξία (P/BV 1,06) και με μερισματική απόδοση 4,8%.

Στη διοίκηση της εισηγμένης μάλιστα, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η φετινή χρήση θα φέρει αντίστοιχες επιδόσεις με το 2021, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδών.

 

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Διαβάζουμε -μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο- για αποφασιστικά βήματα που σχεδιάζει η Κομισιόν προκειμένου να αναπτύξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία βιοαιθανίου και να διπλασιάσει τον στόχο παραγωγής έως το 2030, χρησιμοποιώντας πηγές βιομάζας από γεωργικά απόβλητα και υπολείμματα.

Τώρα το πώς από τη θεωρία θα περάσουμε στην πράξη και το αν (και πότε) από μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να ευνοηθεί ως ένα βαθμό και η εισηγμένη Επίλεκτος (διαθέτει μονάδα παραγωγής βιοαερίου 5,252 Mw) αυτό μένει να αποδειχτεί.

 

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να βρίσκεται στα 7,8 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη του πρώτου περυσινού εννεαμήνου στα 2,56 εκατ. ευρώ, όλα δείχνουν ότι με τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2021 θα διαμορφωθεί για τη συγκεκριμένη μετοχή δείκτης P/E έντονα μονοψήφιος.

Χαρακτηριστικό στοιχείο άλλωστε της προηγούμενης χρονιάς είναι ότι ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης ανέβηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- περίπου κατά 70% σε σύγκριση με την επίδοση των 17,5 εκατ. ευρώ του 2020.

Βέβαια, η αγορά πιστεύει ότι τα περσινά αποτελέσματα της εταιρείας δεν είναι στην πράξη επαναλαμβανόμενα, όχι μόνο λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους αλλά και για μια σειρά άλλους λόγους, όπως π.χ. το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους και η πιθανή ανάσχεση της ζήτησης εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και της αβεβαιότητας στην οικονομία.

Επί του παρόντος πάντως, οι εκτιμήσεις αυτές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται στην πράξη. Αντίθετα, η ζήτηση παραμένει -μέχρι σήμερα- ισχυρή και η εκτίναξη της τιμής του χάλυβα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαμορφώνει ένα πολύ ισχυρό περιθώριο κέρδους, που φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και κατά τους επόμενους μήνες.

Οι αβεβαιότητες που αφορούν τον κλάδο και την οικονομία γενικότερα είναι γνωστές και σημαντικές, ωστόσο φαίνεται ότι η εισηγμένη εταιρεία θα εμφανίσει ένα πολύ καλό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων τουλάχιστον για το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v