Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2022

Η αχίλλειος πτέρνα της Δικαιοσύνης - «Άφαντα» τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Φουντώνει η άνοδος στα ενοίκια

Η αχίλλειος πτέρνα της Δικαιοσύνης - «Άφαντα» τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Φουντώνει η άνοδος στα ενοίκια

ΕΝΟΙΚΙΑ: Η άνοδος των τιμών αγοράς και ενοικίασης σπιτιών δεν έχει τελειωμό και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τάση δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί, αφενός, γιατί η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνει και αφετέρου, ο πληθωρισμός μετακυλίεται σχεδόν νομοτελειακά στην κτηματαγορά.

Η υψηλή ζήτηση δεν αφορά μόνο βίλες και προνομιακά ακίνητα, αλλά εκπορεύεται από τη «νέα γενιά» ενοικιαστών, που δεν είναι απαραίτητα ηλικιακά νέοι. Σχετίζεται με εργαζόμενους που μετακινούνται, νέα αλλά και διαζευγμένα ζευγάρια, συνταξιούχους που παραχώρησαν τη γονεϊκή περιουσία, αλλά και με εκείνους που δεν έχουν ή δεν μπορούν να κληρονομήσουν κατοικία. Η δε πιστωτική επέκταση που ανοίγεται ξανά για στεγαστικά δάνεια δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.

Για αρκετούς παρατηρητές, όσο κι αν το πάρτι στις τιμές των ακινήτων δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε επιστροφή των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα (2009), εντούτοις δημιουργεί μη βιώσιμες συνθήκες, καθώς τα εισοδήματα δεν αυξάνουν αντιστοίχως ώστε να καλύψουν το αυξημένο κόστος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2019, ο μέσος Έλληνας ενοικιαστής δαπανούσε περισσότερο από το 50% του εισοδήματός του για τις ανάγκες στέγασης (ενοίκιο και λογαριασμοί).

Στην Ευρώπη, το ποσοστό κυμαινόταν στο 25% του εισοδήματος…

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ακούσετε για τη σημασία της Δικαιοσύνης στην προσέλκυση επενδύσεων και την ελληνική υστέρηση.

Η στήλη απλά μεταφέρει τα τελευταία δεδομένα από πίνακες της ΕΕ (EU Justice Scoreboards). Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σειρά δεικτών σχετικά με την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, ενώ είναι από τους ουραγούς στην αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αχίλλειο πτέρνα στην επιχειρηματικότητα.

Εκεί που κυριολεκτικά πιάνουμε πάτο είναι στην επιρροή που ασκεί η ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η βαθμολογία της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα χαμηλή (θέση 146 μεταξύ 190 χωρών) στη επιβολή συμβατικών όρων (contract enforcement) του δείκτη Ease of Doing Business.

Ας ελπίσουμε πως όλα αυτά θα αλλάξουν με το e-justice που προκηρύχθηκε από την ΚτΠ…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού ακούμε, αλλά δεν… τα βλέπουμε. Η ΡΑΕ είχε ανακοινώσει ότι θα υιοθετηθούν από τους προμηθευτές από τον Ιανουάριο φέτος. Στόχος να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και να ξέρει κάθε καταναλωτής τι πληρώνει και για ποιον.

Το σχέδιο όμως ξεχείλωσε. Δόθηκε πρώτη παράταση για τον Μάρτιο. Και ξαναδόθηκε δεύτερη παράταση για τον Απρίλιο.

Η στήλη ελπίζει να δει τα νέα τιμολόγια πριν… τελειώσει ο χρόνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v