Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2022

Οι 1.000 επιχειρηματίες της Alpha *Σχέδια 600 εκατ. από ΕΤΕ *Κεντροαριστερή ταύτιση Dixon-Στουρνάρα

Οι 1.000 επιχειρηματίες της Alpha *Σχέδια 600 εκατ. από ΕΤΕ *Κεντροαριστερή ταύτιση Dixon-Στουρνάρα

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Από τις τοποθετήσεις των διευθύνοντων συμβούλων τραπεζών, κατά το χθεσινό συνέδριο του Money Review, έγινε, εκ νέου, αντιληπτό ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται ή δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες, για την προοπτική ένταξης επενδυτικών τους σχεδίων στο σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Την τάση διαπίστωσε από νωρίς σχετική έρευνα της Grant Thornton και όπως φαίνεται, έκτοτε δεν άλλαξαν πολλά. 

Μικρό είναι, επίσης, το ενδιαφέρον για συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να τύχουν των κινήτρων μεγέθυνσης, που παρέχει επίσης το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η στήλη ρώτησε τραπεζίτες και κάποιες εκ των Big-4. Η εικόνα που αποκόμισε, είναι σε όλους μας οικεία: ο Έλληνας δύσκολα συνεταιρίζεται. Το ενδιαφέρον του, αναφορικά με το ΤΑΑ, περιορίζεται σε επιμέρους προγράμματα επιδοτήσεων, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και η ψηφιακή μετάβαση.

Έτσι, οι μικροί του εγχώριου επιχειρείν θα παραμείνουν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αυτόνομοι και θα προτιμήσουν τα «εργαλεία» που ξέρουν: αναπτυξιακό νόμο και ΕΣΠΑ. Τα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ τα αφήνουν για τους μεγάλους και μεσαίους παίκτες του επιχειρείν.

Βγαίνουν, όμως, έτσι, τα… κουκιά για την απορρόφηση όλων των πόρων;

 

ALPHA BANK: Σε αυτούς (σ.σ. τους μεγάλους και μεσαίους επιχειρηματικούς ομίλους) έχουν εστιάσει όλες οι τράπεζες. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βασίλης Ψάλτης ανέφερε ότι η τράπεζα αφού κωδικοποίησε τα κριτήρια του ΤΑΑ και υιοθέτησε μια σειρά από παραμέτρους, «σκάναρε» εν συνεχεία το εταιρικό της πελατολόγιο.

Από το «σκανάρισμα» εξήχθη το συμπέρασμα πως σε περίπου 1.000 επιχειρήσεις, πελάτες της Alpha, θα ταίριαζε η χρήση των πόρων του ΤΑΑ για χρηματοδότηση των επενδύσεών τους. Κάποιους εκ των 1.000 είδε η διοίκηση της Alpha στις κατά καιρούς περιοδείες ανά την επικράτεια.

Ακόμη και τους μισούς εξ αυτών να πείσει για την υποβολή επενδυτικού σχεδίου στα χαμηλότοκα δάνεια, θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις εστιάζει και η Εθνική Τράπεζα όσον αφορά στα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ. Όπως ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς από την επίσημη λειτουργία του προγράμματος, δύο μήνες πριν, ως χθες, η τράπεζα έλαβε περισσότερα από 100 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής θύμισε πάντως ότι εκκρεμεί ακόμη το Μητρώο Αξιολογητών (σ.σ. δύσκολα θα μπουν οι μεγάλες ελεγκτικές λόγω των χαμηλών τιμολογίων που προβλέπει) καθώς και ο οδηγός επιλεξιμότητας.

Κρίση, κρίση, αλλά και το ραχάτι (του Δημοσίου), ραχάτι…

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες του Banking Summit ήταν η συζήτηση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τον Hugo Dixon. Ο γνωστός αρθρογράφος, αφού εκτίμησε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξελίξεις, που διαταράσσουν την αλυσίδα της προσφοράς, πυροδοτώντας πληθωριστικές πιέσεις, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και των κυρώσεων, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εστιάσουν τα μέτρα στήριξης μόνο στους πιο ευάλωτους.

Να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους και όχι όλους ως προς τα προβλήματα που προκαλεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος ανέφερε ο Dixon, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Του ξύπνησε το Σημιτικό του παρελθόν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v