Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2022

Δύσκολες ώρες για τα ΕΛΤΑ - «Σήματα» αναζωπύρωσης της πανδημίας - Η Mevaco και οι ΑΠΕ

Δύσκολες ώρες για τα ΕΛΤΑ - «Σήματα» αναζωπύρωσης της πανδημίας - Η Mevaco και οι ΑΠΕ

MEVACO: Για το πόσο πολύ θα μπορούσε να ευνοηθεί η Mevaco από την ταχεία εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, το Euro2day.gr έχει αναφερθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν. Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα της 14ης/1/2021 με τίτλο «Καλύτερες μέρες προσδοκά η Mevaco-Αιχμή του δόρατος τα φωτοβολταϊκά» ή της 12ης/10/21 «Πώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα ενισχύουν τη Mevaco».

H ουσία είναι ότι μέσα κυρίως από την ανάληψη συμβάσεων για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα, η εισηγμένη εταιρεία κατάφερε να βελτιώσει δραστικά τις περυσινές της οικονομικές επιδόσεις, ανεβάζοντας τον κύκλο εργασιών της γύρω στα 25 εκατ. ευρώ (από 8,9 εκατ. το 2020), επιστρέφοντας σε σημαντική κερδοφορία (έναντι ζημίας το 2020) και δρομολογώντας τη διανομή μερίσματος.

Πέραν αυτού, η Mevaco ανακοίνωσε χθες την ανάληψη μιας ακόμη ανάλογης σύμβασης ύψους 13,2 εκατ. ευρώ για φ/κό πάρκο ισχύος 225 Mw στην Κοζάνη, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στη φετινή χρονιά. Δηλαδή, μετά από μια καλή χρονιά όπως το 2021, μόνο η συγκεκριμένη σύμβαση εξασφαλίζει για φέτος κοντά στο 50% του συνολικού της περυσινού τζίρου.

Αν στην παραγγελία αυτή προστεθούν άλλα έργα που έχουν αναληφθεί ή θα αναληφθούν κατά τους επόμενους μήνες -είτε στις ΑΠΕ είτε σε άλλα αντικείμενα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό-, τότε όλα δείχνουν ότι και το 2022 θα εξελιχθεί επίσης σε μια πολύ καλή χρονιά για την εισηγμένη εταιρεία.

 

ΡΩΣΙΑ: Πάρα πολλές εταιρείες της Δύσης αποχωρούν ή περιορίζουν δραστικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, μερικές από τις μεγαλύτερες γαλλικές εταιρείες συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητές τους, όπως έσπευσε να «καρφώσει» με σχετικό δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Ανάμεσά τους η τράπεζα Société Générale και ο ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies, που έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις σε ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακόμη, μεγάλοι όμιλοι λιανικής πώλησης όπως οι Auchan και Leroy Merlin συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά τα εκτεταμένα δίκτυα που διαθέτουν σε όλη τη χώρα.

Οι γαλλικές εταιρείες υποστηρίζουν πάντως ότι «επιμένουν ρωσικά», για να παραφράσουμε το παλαιότερα γνωστό σλόγκαν, τηρώντας τους κανόνες κυρώσεων και ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης Μακρόν.

Εχθές ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της η Renault, η οποία μάλιστα ανήκει κατά 15% στο γαλλικό κράτος.

Να δούμε ποιοι άλλοι θα την ακολουθήσουν... 

 

ΕΛΤΑ: Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται για να επανέλθει σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας ο στυλοβάτης της ελληνικής ταχυδρομικής επικοινωνίας, μετά την κυβερνοεπίθεση που υπέστη, κάτι πάντως που δεν κατέστη δυνατό να συμβεί και χθες.

Δύσκολες ώρες που ελπίζουμε να τελειώσουν το συντομότερο, καθώς υπεράνθρωπες είναι και οι προσπάθειες να εξυπηρετηθούν οι πελάτες, τουλάχιστον όπου δεν είναι αναγκαία η χρήση συστημάτων που δεν έχουν επανέλθει.

Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν πάντως είναι αρκετά, σε σχέση με το εύρος της επίθεσης και το αν αφορά “ransomware”, με κρυπτογράφηση αρχείων και συστημάτων, όπως λένε οι πληροφορίες, που είχε ως στόχο την καταβολή λύτρων προκειμένου να «απελευθερωθούν» τα συστήματα, ή αν έχει και δεύτερο σκέλος, αυτό της υποκλοπής δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αυτή που έχει ήδη μπει στην τρίτη μέρα, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της κυβερνοασφάλειας κρίσιμων δομών, που αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Κι όπως λένε διάφοροι ειδικοί στον τομέα αυτό, ακόμη και σε ΠΟΛΥ κρίσιμες υποδομές, η χώρα μας έχει μείνει πίσω!

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Το ότι ανεβαίνουν τα κρούσματα είναι γνωστό εδώ και αρκετές μέρες. Ωστόσο αρχίζουν τώρα να ανεβαίνουν και οι νοσηλείες, φτάνοντας τις 434 προχτές Τρίτη, έναν αριθμό ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Που αν δεν αποδειχθεί μεμονωμένο συμβάν, σημαίνει ότι προσεχώς εκτός από την «κόπωση» στον ρυθμό πτώσης των διασωληνωμένων και των θυμάτων (έπεσε ήδη σε -3% και -4% από εβδομάδα σε εβδομάδα, σύμφωνα με τα πάντα έγκυρα στοιχεία της ομάδας @nyrrosC στο twitter), μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε άνοδο και στους σκληρούς δείκτες.

Για το αν αυτή είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να σταματήσουν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί -και να διακοπεί η χρήση πιστοποιητικών στους κλειστούς χώρους-, μη ρωτάτε εμάς, ρωτήστε την κυβέρνηση που το προχωράει, παρότι οι περισσότεροι επιστήμονες, έως και ο πασίγνωστος πλέον από τις τηλεοράσεις καθηγητής Βασιλακόπουλος, δείχνουν να διαφωνούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v