Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2022

Η ακρίβεια χτυπάει στις δημοσκοπήσεις - Η Citi και οι εργατοώρες της Πειραιώς - Μέρα ειδήσεων για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η ακρίβεια χτυπάει στις δημοσκοπήσεις - Η Citi και οι εργατοώρες της Πειραιώς - Μέρα ειδήσεων για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Ανησυχητικά τα μηνύματα από τα headline numbers του πληθωρισμού, που δείχνουν νέα αύξηση τον Μάρτιο ανά την Ευρώπη, με την Ισπανία να αγγίζει το 10%. Προφανώς ανοδικά θα κινηθεί και στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό που δεν αντιλαμβάνονται αρκετοί είναι ότι όταν ο πληθωρισμός επικεντρώνεται σε πάγια μηνιαία έξοδα, όπως τα καύσιμα, η θέρμανση, το φαγητό και τα ενοίκια, η επίπτωσή του στα χαμηλότερα εισοδήματα είναι συντριπτική, αφού μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει και να ξεπερνά το 20%.

Κι αυτό μάλλον αντανακλάται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δίνουν για πρώτη φορά την πρόθεση ψήφου στη Νέα Δημοκρατία αισθητά κάτω από το 30%.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν σήμερα σχετικά με τη διαδικασία της εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 10 π.μ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόκειται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αρθούν τα κωλύματα που έχουν ανακύψει (όπως για παράδειγμα ο καταλογισμός των χρεών της εταιρείας στο Πολεμικό Ναυτικό) και μπλοκάρουν την κατάθεση του φακέλου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκεται και το σχήμα ONEX - Fincantieri, που «τρέχει» τη διαδικασία της εξυγίανσης με τις ευλογίες και της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Νέες μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων αναμένει από την τράπεζα η Citi όπως αναφέρει στο τελευταίο της report.

Η Πειραιώς έχει θέσει στόχο να μειώσει τις εργατοώρες στην Ελλάδα κατά 30% και τα υποκαταστήματα κατά 34% από 578 το 2019 σε 380 μεσοπρόθεσμα, στόχος που έχει επιτευχθεί σε ποσοστό περίπου 80%, όπερ σημαίνει ότι η τράπεζα αναμένεται να κλείσει ακόμη 40 υποκαταστήματα περίπου.

Η Citi εκτιμά ότι τα κόστη της τράπεζας θα μειωθούν κατά 4% εφέτος και κατά 2%-3% το 2023 και το 2024, με τη βελτίωση να οφείλεται κατά πολύ στις πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης των λειτουργιών της τράπεζας.

Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι η μετοχή θα ενισχυθεί κατά 28% το επόμενο 12μηνο ενώ επανέρχεται με σύσταση «αγοράς».

 

E-SHOPS: Και στην Ελλάδα φτάνει ο απόηχος της απεργίας των Ισπανών φορτηγατζήδων. Η απεργία τους έχει παραλύσει την τοπική αγορά, αλλά παράλληλα δημιουργεί προβλήματα και στη διακίνηση εμπορευμάτων σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, οι Έλληνες πελάτες της TOUS, ισπανικής εταιρείας αξεσουάρ με παρουσία στο ελληνικό λιανεμπόριο, ενημερώνονται ότι λόγω των απεργιών που έχουν προκηρυχθεί στον τομέα των μεταφορών από τις 14 Μαρτίου, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παραγγελιών τους.

Τοπικές εταιρείες όπως η Inditex (σ.σ. Zara) ανακοίνωσαν ότι ορισμένες παραδόσεις στην Ισπανία ενδέχεται να καθυστερήσουν λόγω της διαμαρτυρίας των οδηγών φορτηγών που απαιτούν χαμηλότερες τιμές καυσίμων και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η απεργία έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από τρόφιμα μέχρι αυτοκίνητα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v