Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2022

Εξαγορές «κοψοχρονιά» στην πληροφορική *Επιλογές νέου τύπου για ραντιέρηδες *Στην Ευρώπη η κόντρα ΟΤΕ-Vodafone;

Εξαγορές «κοψοχρονιά» στην πληροφορική *Επιλογές νέου τύπου για ραντιέρηδες *Στην Ευρώπη η κόντρα ΟΤΕ-Vodafone;

PREMIA PROPERTIES: Πηγές προσκείμενες στην Premia Properties δηλώνουν κατηγορηματικά πως μπορεί η εταιρεία να βρίσκεται σε σειρά συζητήσεων με στόχο την εξαγορά ακινήτων, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την πλευρά της -επίσης εισηγμένης στο ΧΑ- Κλουκίνας-Λάππας, όπως κάποιοι ενδεχομένως διαρρέουν στην αγορά. Άλλωστε, εξηγούν, η κατηγορία των retail ακινήτων που κατέχει η Κλουκίνας-Λάππας δεν εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης της Premia.

Πέραν αυτών, η Premia Properties έχει συγκαλέσει στις 4 Μαΐου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της με θέμα τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.
Μετά την αναμενόμενη έγκριση της σχετικής απόφασης από τη Γ.Σ., η Premia θα είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις ΑΕΕΑΠ που διαθέτουν επαρκή μετοχική διασπορά, όταν σε Prodea και Trastor το free float είναι μονοψήφιο και οι περισσότερες μη εισηγμένες εταιρείες του κλάδου βλέπουν αυτή την περίοδο με σκεπτικισμό ένα πιθανό εγχείρημα δημόσιας εγγραφής.

Υ.Γ. Τα περί πώλησης ακινήτων, πάντως, διέψευσε και η Κλουκίνας - Λάππας.

 

ΠΑΚΕΤΑ ΟΤE: Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων έχουν μπει τα συμπληρωματικά πορίσματα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα από τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Vodafone, μπλοκάροντας τον δωρεάν διπλασιασμό ταχύτητας στα προγράμματα του ΟΤΕ.

Η ομάδα που έχει συσταθεί στην ΕΕΤΤ με απόφαση του προέδρου Κ. Μασσέλου έχει στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για τελικές αποφάσεις ακόμα και στο τέλος της εβδομάδας.

Από την πλευρά της, όμως, η Vodafone φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και να στραφεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι αρνητική για την ίδια.

Δηλώνει μάλιστα εντελώς αντίθετη με το μοντέλο ελέγχου της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους που χρησιμοποιεί η ΕΕΤΤ για την έγκριση των πακέτων του ΟTΕ.

Κοντός ψαλμός…

 

EPSILON NET: Αναλυτής από το εξωτερικό είχε ρωτήσει τη διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια του πρόσφατου conference call, για το κατά πόσο η ταχεία ανάκαμψη του κλάδου πληροφορικής στην Ελλάδα υποχρεώνει την εισηγμένη να ανεβάζει τα ποσά που καλείται να καταβάλλει, όταν προχωρά σε εξαγορές.

Η απάντηση ήταν πως οι εξαγορές συνεχίζουν να γίνονται σε λογικές αποτιμήσεις για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι οι εξαγοραζόμενες εταιρείες γνωρίζουν ότι θα πρέπει να επενδύσουν μεγάλα ποσάλ αν θέλουν να αναπτυχθούν στο μέλλον, όταν η ίδια η Epsilon Net έχει ήδη υλοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εξαγοράς του 51% της Digital4U έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, καθώς το deal έγινε με μονοψήφιο P/E (όταν ο σχετικός δείκτης της Epsilon Net στο ταμπλό του ΧΑ είναι πολλαπλάσιος) και μάλιστα για μια εταιρεία με θετικό καθαρό ταμείο.

Με παρόμοιους δείκτες P/E έχουν γίνει και οι υπόλοιπες εξαγορές της Epsilon Net, αλλά και των άλλων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής στο ΧΑ.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Τα επενδυτικά προϊόντα «Νέας Γενιάς» της Εθνικής αποτελούν μια καλή ένδειξη για τις επιλογές που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες σε εκείνους τους πελάτες που δεν ικανοποιούνται από τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν περιορισμένο ρίσκο.

Μοιάζουν με τα παλιά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και ενδεχόμενων υπεραποδόσεων, με τη διαφορά ότι τώρα οι τράπεζες δεν εγγυώνται το σύνολο του κεφαλαίου, αλλά ένα 80% ή 90% αυτού.

Για παράδειγμα ένα προϊόν «Νέας Γενιάς» που έτρεξε πρόσφατα αφορά τριετούς διάρκειας τοποθέτηση στο Μικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Εξωτερικού Δήλος Στρατηγικών Τοποθετήσεων, όπου ο επενδυτής: α) Δεν μπορεί να υποστεί στο τέλος της τριετίας απώλειες κεφαλαίου που να υπερβαίνουν το 10% (π.χ. αν η τιμή του μεριδίου μειωθεί κατά 5%, θα έχει ζημία 5% και αν μειωθεί κατά 30%, θα έχει ζημία 10%), β) Καρπώνεται το 50% της ενδεχόμενης ανόδου που θα σημειώσει η τιμή του μεριδίου.

Τα νέα αυτά προϊόντα επιβεβαιώνουν την πολιτική των τραπεζών να υποκαταστήσουν καταθέσεις με επενδυτικά προϊόντα, ενέργεια άλλωστε που αποφέρει και σημαντικά έσοδα από προμήθειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v