Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2022

«Αντάρτικο» μικρομετόχων στην ΑΣΚΟ - Τράπεζες: Σχεδιασμοί στον… πάγο - Σφηνάκια για Trastor και EΛΧΑ

«Αντάρτικο» μικρομετόχων στην ΑΣΚΟ - Τράπεζες: Σχεδιασμοί στον… πάγο - Σφηνάκια για Trastor και EΛΧΑ

ELVALHALCOR: Δάνειο δεκαετούς διάρκειας ύψους 75 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ElvalHalcor από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια του επταετούς εταιρικού ομολόγου που εξέδωσε η εταιρεία μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με «κλειδωμένο» χαμηλό επιτόκιο (κάτω του 3%) το φθινόπωρο του 2021 ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Άρα μόνο από αυτές τις δύο κινήσεις, περίπου το 40% του συνολικού καθαρού δανεισμού του ομίλου (787 εκατ. στις 31/12/2021, 4,72 φορές το προσαρμοσμένο EBITDA) αποπληρώνεται από το φθινόπωρο του έτους 2028 και μετά (όταν θα έχουν αποδώσει επί σειρά ετών οι επενδύσεις από την αύξηση του capacity στην έλαση αλουμινίου), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της εισηγμένης.

Ωστόσο, αδύναμη παραμένει η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα του 2021 και την ικανοποιητική πορεία του πρώτου φετινού τριμήνου, ίσως λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι αρκετά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές, από πλευράς ρευστότητας και τιμολόγησης, είχαν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να τροποποιήσουν τον σχεδιασμό τους για τα πλάνα χρηματοδότησης.

Κατά το α' εξάμηνο δεν φαίνεται πιθανόν να βγει οποιαδήποτε εγχώρια τράπεζα για άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων. Ήδη έχει συζητηθεί με τον επόπτη το ενδεχόμενο χαλάρωσης της σχετικής υποχρέωσης για φέτος.

 

TRASTOR: Σε ακίνητα βιώσιμης ανάπτυξης και εφαρμογής κριτηρίων ESG εστιάζει η Trastor, λόγω της έντονης ζήτησης που παρατηρείται.

Η Trastor θα εισέλθει φέτος ενεργά στην κατασκευή τέτοιων ακινήτων (κτήρια γραφείων/αποθηκών), είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με καταξιωμένους συνεργάτες/developers.

 

ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Παραιτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη θέση του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) ο Κωστής Μουσουρούλης.

Μάλλον θα διεκδικήσει εκ νέου την είσοδό του στη Βουλή.

 

AS COMPANY: Ομάδα μετόχων μειοψηφίας που ελέγχουν γύρω στο 3,5%-4% της AS Company ζητούν από τη διοίκηση της εισηγμένης να ακολουθήσει πολιτική υψηλότερων χρηματικών διανομών, αρχής γενομένης από την επικείμενη φετινή τακτική γενική συνέλευση.

Το σκεπτικό των συγκεκριμένων επενδυτών εστιάζεται στο ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχει παραχθεί υπερβολική ρευστότητα που «λιμνάζει» στην εταιρεία και ότι με την τρέχουσα μερισματική πολιτική επηρεάζεται αρνητικά η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, χωρίς να ωφελούνται οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της εισηγμένης.

Οψόμεθα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v