Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2022

Η Δωδώνη, οι μνηστήρες και μια διάψευση από Π. Τσινάβο - Διπλή κίνηση Ταμβακάκη - Τι ζητά η αγορά βιβλίου

Η Δωδώνη, οι μνηστήρες και μια διάψευση από Π. Τσινάβο - Διπλή κίνηση Ταμβακάκη - Τι ζητά η αγορά βιβλίου

ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ: Η στήλη έγκαιρα ενημέρωσε ότι υπάρχουν τρεις μνηστήρες για την προβληματική εταιρεία.

Ποιοι είναι αυτοί; Φίλος της στήλης που βρίσκεται κοντά στη χειμαζόμενη εταιρεία υποστηρίζει ότι στην κούρσα διεκδίκησής της βρίσκεται η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, η εισηγμένη ΕΛΓΕΚΑ και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, που έχει πάρει τον έλεγχο της Creta Farms. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε στη στήλη ότι έχει καταθέσει προσφορά.

Αντίθετα, η ΚΡΙ ΚΡΙ αποφεύγει να τοποθετηθεί. Σε επικοινωνία της στήλης με τον Παναγιώτη Τσινάβο, μεγαλομέτοχο και επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας, ο τελευταίος περιορίσθηκε να σημειώσει ότι δεν μπορεί να κάνει καμία δήλωση για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα που πλανάται, είναι αν αυτός ο διαγωνισμός θα έχει ευτυχή κατάληξη ή θα οδηγηθεί, όπως οι προηγούμενοι, σε ναυάγιο.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας καθώς, όπως ακούμε, η Παγωτά Δωδώνη αντέχει μέχρι το τέλος του έτους.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Μιας και αναφερθήκαμε στη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, να σημειώσουμε ότι στην αγορά ακούστηκε ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει προσεγγίσει τον Παν. Τσινάβο. Ο τελευταίος, όμως, το διαψεύδει κατηγορηματικά. «Καμία επαφή, καμία σχέση κατηγορηματικά. Αναζητούμε ευκαιρίες για αυτόνομη ανάπτυξη, με όχημα το γιαούρτι και το παγωτό στο εξωτερικό», λέει ο επικεφαλής της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας στη στήλη.

Τώρα αν αναρωτιέστε πώς κυκλοφόρησε η φήμη για προσέγγιση των δύο ανδρών, θα σημειώσουμε ότι ίσως συνδέεται με την αναφορά που έκανε ο κ. Θεοδωρόπουλος σε πηγαδάκι στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, «σήμερα στο ΧΑ ο κλάδος των τροφίμων έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αφού πέραν της περίπτωσης της ΚΡΙ ΚΡΙ που διαθέτει κάποια αξία, οι υπόλοιπες εταιρείες είναι πολύ μικρές».

 

EOS CAPITAL: Πρόσφατα, από κοινού με τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, απέκτησε την εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί. Τώρα, μέσω της EOS Capital, ετοιμάζει ένα ακόμη deal στον κλάδο αλλά και έξοδο από εταιρεία στην οποία είχε επενδύσει πριν από 1,5 χρόνο.

Οπως θυμόμαστε, δύο είναι οι εταιρείες στις οποίες είχε τοποθετηθεί εκείνη την περίοδο: η Agrifreda (Οκτώβριος 2020) και η Eurocatering (Φεβρουάριος 2021).

Σε κάθε περίπτωση, το fund, όπως αποκάλυψε ο ίδιος από το Φόρουμ των Δελφών, θα «κλείσει» φέτος τον κύκλο του.

Το επόμενο θα διαχειριστεί κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ.

 

ΒΙΒΛΙΟ: «Βογκά» η αγορά βιβλίου αλλά δεν τρέφει πολλές ελπίδες για εξορθολογισμό του ΦΠΑ, αν και είναι ρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Στην Ελλάδα, το βιβλίο παράγεται με ΦΠΑ 24% και πωλείται με ΦΠΑ 6%. Δηλαδή οι εκδότες προκαταβάλλουν φόρο για να εισπράξουν όταν πουλήσουν τα βιβλία. Η επιστροφή φόρου καθυστερεί μήνες, ακόμη και χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επαγγελματίες «στεγνούς» από ρευστότητα σε εποχή ακρίβειας.

Από μία άποψη, και το κράτος χάνει έσοδα από αυτό το μοντέλο, αφού οι δουλειές είτε συγκεντρώνονται σε λίγες καθετοποιημένες εταιρείες που μπορούν να τιμολογήσουν με ΦΠΑ 6%, στερώντας μεροκάματα σε βιβλιοδέτες, τυπογράφους και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, είτε μεταφέρονται στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες μονάδες σε Βουλγαρία, Τουρκία κ.ά.

Οι εκδότες αποδίδουν αυτό το παράδοξο στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις (διακομματικά) δεν βλέπουν το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό και δεν αναπτύσσουν καμία πολιτική γι' αυτό, όπως αλλού στην Ευρώπη και στον κόσμο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v