Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2022

O Κυριάκος και το «αντίδωρο» - Οι δύο εξαγορές της Eurobank - Σφηνάκια για ΣΙΔΜΑ και Γ.Ε. Δημητρίου

O Κυριάκος και το «αντίδωρο» - Οι δύο εξαγορές της Eurobank - Σφηνάκια για ΣΙΔΜΑ και Γ.Ε. Δημητρίου

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, το επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν η Ευρώπη δεν πάρει έγκαιρα τις αποφάσεις της για τη στήριξη των κρατών-μελών, έναντι του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας, με επίκεντρο την ενέργεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς.

Όχι, δεν πρόκειται για «ανταρσία» του Κυριάκου απέναντι στις Βρυξέλες, αλλά για δικαιολογημένη πολιτική αντίδραση. Η κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις θέσεις ΗΠΑ-ΕΕ στο Ουκρανικό, φτάνοντας (με σαφές πολιτικό κόστος) να στείλει και όπλα στην Ουκρανία, παρότι ως γνωστό, υπάρχουν μακροχρόνιοι δεσμοί με τη Ρωσία και απήχησή της σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.

Kαι από την άλλη, ο Κυριάκος βλέπει τη δημοφιλία της κυβέρνησής του να πέφτει με ρυθμό περίπου μίας μονάδας τον μήνα, επί αρκετούς μήνες, εξαιτίας κυρίως της ακρίβειας, γεγονός που προφανώς «χτυπάει καμπανάκια» για το προσεχές μέλλον.

Κατά την άποψη αρκετών πολιτικών αναλυτών, οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσδοκά ως «αντίδωρο» την ανοχή των Βρυξελών απέναντι σε γενναίες μονομερείς κινήσεις για τη στήριξη της κοινωνίας (παρά τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας), εφόσον η διαδικασία λήψης πανευρωπαϊκών αποφάσεων συνεχίσει να κινείται με τους γνωστούς ρυθμούς… χελώνας.

Το αντίθετο άλλωστε, βλέποντας και όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη πολιτική σκηνή της Γαλλίας, θα ήταν εξαιρετικά κοντόφθαλμο, για να μην πούμε εντελώς παράλογο.

Παρ' όλα αυτά, η κίνηση ενέχει κι ένα βαθμό κινδύνου. Αφενός, διότι ο ευρωπαϊκός Βορράς μάς έχει εκπλήξει δυσάρεστα αρκετές φορές στο παρελθόν. Κι αφετέρου, επειδή όσο τα «ψυχρά» οικονομικά στοιχεία επιβαρύνονται τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να… ξεχαστούν στο μέλλον οι όποιες υποσχέσεις.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ: Αφορμή -και όχι άδικα- για πολιτική κόντρα προσέφερε η αποκάλυψη ότι το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε μετατραπεί, μέσω κακόβουλου λογισμικού, σε κοριό που κατέγραφε τις κινήσεις, τις συνομιλίες του και ό,τι άλλο μπορούσε να παρακολουθήσει μέσω της συσκευής του!

Πρόκειται προφανώς για πολύ σοβαρό θέμα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του inside story, η ύπαρξη του λογισμικού αποκαλύφθηκε από διεπιστημονικό εργαστήριο του Καναδά. Πρόκειται για το spyware «Predator», για το οποίο στο σχετικό θέμα διαβάζουμε ότι έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον ελληνικών διωκτικών αρχών.

Η πολιτική κόντρα ξέσπασε μετά την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες, που μίλησε για παρακολούθηση «ιδιώτη από ιδιώτη», που όπως είπε δεν νοείται σε κράτος δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έσπευσε να αναρωτηθεί πώς προέκυψε το «πόρισμα» (σ.σ. ότι ιδιώτης έκανε την παρακολούθηση) και ρώτησε αν έχει προμηθευτεί το δημόσιο το συγκεκριμένο λογισμικό.

Τι μας διδάσκει η ιστορία; Ότι πέρα από τα περίφημα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ που κάποτε... χάθηκαν και φέρονται να κυκλοφορούν έκτοτε προς χρήση όποιου μπορεί να πληρώσει την υψηλή ταρίφα, κάλλιστα μπορεί να παρακολουθούνται και άλλοι δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και πολιτικοί, με πιο υψηλές πλέον τεχνολογίες!


ΣΙΔΜA: Εντελώς διαφορετική η εικόνα που παρουσίασε η ΣΙΔΜΑ στα τέλη του 2021 σε σχέση με ένα έτος πριν. Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της εισηγμένης ανήκουν πλέον στο παρελθόν, η μετοχή έχει βγει από το καθεστώς της επιτήρησης και τα κέρδη (ακόμη και χωρίς το έκτακτο κομμάτι τους) εξελίχθηκαν πέρυσι σε πολύ καλά επίπεδα.

Επιπλέον, το πρώτο φετινό τρίμηνο ξεκίνησε ικανοποιητικά και αν δεν συμβεί κάτι έντονα αρνητικό στο εξωτερικό της περιβάλλον, η ΣIΔΜΑ (όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου) φαίνεται να μπαίνουν σε ένα κανάλι πολύ διαφορετικό από τα μεγάλα ζόρια της προηγούμενης δεκαετίας.

 

Γ. Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θετική η δικαστική απόφαση για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Γ.Ε. Δημητρίου, εξέλιξη που κρίνεται καλή τόσο για τον όμιλο Quest (θα λάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή και αναφέρθηκε με θερμά λόγια για το μέλλον της αγοράς κλιματιστικών στο πρόσφατο conference call προς τους αναλυτές), όσο και για τους μετόχους μειοψηφίας της ΓΕΔ.

Οι τελευταίοι θα έχαναν τα πάντα…

 

EUROBANK I: Στην ιδιοκτησία της Eurobank περιήλθε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Post Credit Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Πιστώσεων.

H Hellenic Post Credit αποτελεί συνέχεια της Best Line Cards συμφερόντων Κοντομηνά (DEMCO), στην οποία εισήλθε το 2008 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αποκτώντας το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι αποτίμησης, που εν συνεχεία βρέθηκε στο μικροσκόπιο Τράπεζας της Ελλάδος και Δικαιοσύνης.

Το 50% της Hellenic Post Credit μεταβιβάστηκε πλήρως απομειωμένο στο νέο T.T. και κατέληξε μαζί με αυτό στη Eurobank. Το υπόλοιπο 50% είχε μείνει στην DEMCO.

Προ διμήνου, το απέκτησε η Eurobank. Πιθανώς ως αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά δεν διευκρινίζεται.
Όπως αποκάλυψε ο Χαμαιλέων, η Eurobank απέκτησε πέρυσι το 100% της Village Roadshow και το 29,48% της ΙΝΤΕΡΤΕΚ, αμφότερες συμφερόντων Κοντομηνά, μέσω χρήσης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

 

EUROBANK II: Στην αγορά επιπρόσθετου ποσοστού 8,5% στην Information Systems Impact, έναντι τιμήματος 1,05 εκατ. ευρώ, προχώρησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς η Eurobank.

Πλέον, κατέχει το 23,5% της εταιρείας.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, η Eurobank υπέγραψε συμφωνία για την πώληση ποσοστού συμμετοχής 5,1% της Grivalia Hospitality, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, το ποσοστό της μειώθηκε σε 19,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v