Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2022

Attica Bank: Δεν... βγαίνουν τα κουκιά - Τρόφιμα, αισχροκέρδεια κι ένα «φάουλ» - Μπουτάρης: Η επόμενη μέρα

Attica Bank: Δεν... βγαίνουν τα κουκιά - Τρόφιμα, αισχροκέρδεια κι ένα «φάουλ» - Μπουτάρης: Η επόμενη μέρα

ATTICA BANK: Ξανά μανά θα γραφτεί, όπως όλα δείχνουν, ο οδικός χάρτης εξυγίανσης/ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank, καθώς ο δυνητικός λογαριασμός φαίνεται να ξεπερνά τα ανώτατα ποσά που έχουν βάλει και δεσμεύονται να βάλουν οι μέτοχοι.

Προ μερικών ημερών ολοκληρώθηκε, με διαδικασία-εξπρές, η άσκηση δέουσας επιμέλειας της Deloitte για τις πρόσθετες προβλέψεις τις οποίες θα χρειαστεί η Αttica Bank, προκειμένου οι senior notes ομολογίες δύο τιτλοποιήσεων να λάβουν την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-), ώστε να ενταχθούν, εν συνεχεία, στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας (Ηρακλής ΙΙ).

Τα νέα δεν ήταν καλά.

Ο δυνητικός λογαριασμός βγήκε αισθητά υψηλότερος από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί (ως 230 εκατ. ευρώ). Μόνο για μία από τις τιτλοποιήσεις (Omega) κινείται μεταξύ 200 με 250 εκατ. ευρώ.

Προσέξτε, δεν πρόκειται για τον τελικό λογαριασμό, αλλά για μια προσομοίωση, με βάση τις προδιαγραφές, που θέτει συνήθως η DBRS, προκειμένου να αξιολογήσει με BB- τους senior notes τίτλους. Ο πραγματικός λογαριασμός θα βγει όταν η DBRS εκδώσει pre-rating ή ακόμη καλύτερα rating, διαδικασία που έχει καθυστερήσει με ευθύνη της Αttica Bank (σ.σ. πριν αναλάβει η νέα διοίκηση).

Αν, όμως, η Deloitte έκανε, ως συνήθως, καλά τη δουλειά της, η προσομοίωση φανερώνει ένα μείζον πρόβλημα: τα… κουκιά δεν βγαίνουν. Η ζημιά, δηλαδή, ξεπερνά αισθητά τα κεφάλαια, που έχουν βάλει στην πρόσφατη ΑΜΚ και δεσμεύονται να βάλουν, βάσει του μεταξύ τους term sheet, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σχήμα Ellington - ΤΜΕΔΕ.

Η Attica, σε αντίθεση με τις συστημικές τράπεζες, δεν έχει την πολυτέλεια να «στολίσει» τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια με ενήμερα δάνεια, προκειμένου να βοηθήσει το rating. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων μόλις 930 εκατ. ευρώ και δεν βγάζει κέρδη προ προβλέψεων. Ακόμη και 100 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αποαναγνωρίσει μαζί με μη εξυπηρετούμενα, θα της λείψουν κρίσιμα έσοδα από τόκους.

Επιπρόσθετα, ένα μέρος των κεφαλαίων που έβαλαν και δεσμεύονται να βάλουν ΤΧΣ μαζί με Ellington-ΤΜΕΔΕ, πρέπει να χρηματοδοτήσει πιστωτική επέκταση, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να σταματήσει να «αιμορραγεί» σε επίπεδο προ προβλέψεων κερδοφορίας η τράπεζα (σ.σ. τα τελευταία χρόνια η τράπεζα εμφανίζει ζημιές σε επίπεδο Core PPI).

Τέλος, ΤΧΣ και Ellington, για διαφορετικούς λόγους, δεν θέλουν να βάλουν παραπάνω κεφάλαια από όσα έχουν δεσμευτεί, βάσει της μεταξύ τους συμφωνίας (αλήθεια, γιατί δεν έχει υπογραφεί ακόμη το shareholders agreement;).

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η αλλαγή του σχεδίου μοιάζει μονόδρομος. Μέτοχοι, διοίκηση και επόπτης θα πρέπει να συντάξουν έναν νέο οδικό χάρτη για τη σταδιακή εξυγίανση της Attica.

Μετά την ακρόαση στην οποία κάλεσε το Δ.Σ της Attica η Τράπεζα της Ελλάδος θα δρομολογηθούν, σίγουρα, λύσεις.

Υ.Γ.: Σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, η άσκηση δέουσας επιμέλειας, που έτρεξε η Grant Thornton στο ενήμερο χαρτοφυλάκιο δανείων της Attica, δεν έβγαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάγκη σοβαρών προβλέψεων. Πρόκειται περί αμελητέου ποσού (χαμηλότερου των 2 εκατ. ευρώ).

Υ.Γ ΙΙ: Η νέα διοίκηση της Attica έτρεξε γρήγορα μια σειρά από θέματα άμεσης προτεραιότητας, αναπληρώνοντας ένα μέρος της προηγούμενης καθυστέρησης, ενώ το ΤΧΣ ως πλειοψηφών, προσώρας, μέτοχος καλείται να ενεργήσει με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

 

ΤΡΟΦΙΜΑ: Κανένα ζήτημα επάρκειας δεν υφίσταται στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας, διαπιστώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς.

Όμως η ίδια η ζωή φαίνεται να τον διαψεύδει. Επιχειρηματίες που βρέθηκαν στο Φόρουμ των Δελφών και μίλησαν στη στήλη υποστήριξαν ότι οι ποσότητες σε πρώτες ύλες όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κ.ά. που παραλαμβάνουν π.χ. από τη Βουλγαρία, έχουν μειωθεί στο μισό. Γι’ αυτό ζητούν παρέμβαση του κ. Γεωργαντά ή ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού, για να λυθεί το πρόβλημα με τη γειτονική χώρα, που ως μέλος της ΕΕ απαγορεύεται να βάζει προσκόμματα στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Ακόμη όμως και αν δεχθούμε -δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα της καταγραφής- ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας, τότε… γιατί τέτοιος πανικός; Γιατί επιβλήθηκε πλαφόν στις πωλήσεις αλεύρων, σπορελαίων και ζάχαρης από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ; Γιατί οι επαγγελματίες της εστίασης δεν βρίσκουν, όπως υποστηρίζουν, τις ποσότητες που αναζητούν και γιατί οι τιμές έχουν πετάξει «στον Θεό»;

Αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως υποστηρίζουν βιομήχανοι και επαγγελματίες της εστίασης -δεν μιλάμε μόνο για τα σούπερ μάρκετ-, πώς σκοπεύει να προστατεύσει την αγορά το αρμόδιο υπουργείο;

 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Με βάση τη ρύθμιση για τον έλεγχο των αποθεμάτων, προβλέπεται η επιβολή προστίμου έως 100.000 ευρώ σε όσους δεν δηλώνουν τα αποθέματά τους. Σε όσους αισχροκερδούν, υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή προστίμου έως 1 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα ονόματά τους δεν έχουν βγει επίσημα στη δημοσιότητα. Αυτό υπόσχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα γίνει με σχετική τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Μια μικρή λεπτομέρεια. Υπάρχουν νομικά κωλύματα, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη στήλη.

 

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Και επειδή σας μαυρίσαμε την ψυχή με τα αποθέματα, την αισχροκέρδεια και άλλα στενάχωρα, ας μιλήσουμε για μια θετική εξέλιξη.

Πριν από μια εβδομάδα έγινε γνωστό ότι κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Βέροιας τα δύο σχέδια εξυγίανσης της «Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε.» και της «Ι. Μπουτάρης & Υιός Εταιρεία Συμμετοχών & Επενδύσεων Α.Ε.».

«Λευκοί Ιππότες» της ιστορικής εταιρείας, η Premia Properties και η STERNER STENHUS GREECE AB, βασικός μέτοχος της Premia. Όπως λένε στη στήλη άνθρωποι που έχουν γνώση της επόμενης ημέρας της Μπουτάρης, η νέα εταιρεία εκτιμάται ότι θα επιτύχει θετικά λειτουργικά αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο του επιχειρηματικού σχεδίου ενώ αυτά θα αυξηθούν σε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ το πέμπτο έτος.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, αυτές εκτιμάται ότι θα αυξάνονται 6,4% ετησίως κατά μέσο όρο. Από 11,198 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος υλοποίησης του business plan, αναμένεται να φθάσουν στα 14,365 εκατ. ευρώ το πέμπτο έτος.

Καθόλου άσχημα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v