Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2022

Στο δόκανο οι «πονηροί» του Airbnb - Ευρωπαϊκό σινιάλο για «ανάσα» στο βιβλίο - Πόσο «κοστίζει» στο Μαξίμου η ακρίβεια

Στο δόκανο οι «πονηροί» του Airbnb - Ευρωπαϊκό σινιάλο για «ανάσα» στο βιβλίο - Πόσο «κοστίζει» στο Μαξίμου η ακρίβεια

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, η αχαλίνωτη άνοδος των τιμών, με επίκεντρο ρεύμα και καύσιμα, «κόβει» από την κυβερνώσα παράταξη περίπου μία μονάδα τον μήνα, μια τάση που δεν αντέχεται για πολύ. Εύλογη λοιπόν η αγωνία της για νέα, πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Σημειώστε ότι μέχρι στιγμής, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά παραμένει η δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ και η τέταρτη στην Ευρώπη για το τρέχον έτος. Είναι δε αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την μέση τιμή το τελευταίο τρίμηνο του… 2021, όταν ήδη μιλούσαμε για αστρονομικές τιμές!

 

AIRBNB: Διπλό πρέσινγκ για τον κλάδο, τουλάχιστον για τους «πονηρούς». Η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει παρανομούντες που δεν έχουν εκδώσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) και ετοιμάζεται να τους στείλει ηλεκτρονικά «ραβασάκια», προκειμένου να συμμορφωθούν.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τον ΑΜΑ ως τον Σεπτέμβριο ή δεν διευθετήσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις, κινδυνεύουν αφενός με πρόστιμο 5.000 ευρώ αλλά και διαγραφή από τις ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων μισθώνουν τα ακίνητά τους.

Τα παραπάνω εξελίσσονται στον απόηχο της κόντρας μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων που πυροδοτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας των προτάσεων που υπέβαλε ο ΣΕΤΕ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις πάντως, τα Airbnb πάνε… τρένο.

 

AIRBNB ΙΙ: Με τη φόρα του 2021 ξεκίνησε η τουριστική σεζόν για την Κω, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και, εκτός από τα ξενοδοχεία που αναμένεται να γεμίσουν το καλοκαίρι, και τα Airbnb… σαρώνουν στο νησί του Ιπποκράτη.

Ειδική αναφορά κάνουμε στο νησί γιατί ήταν ο μοναδικός ελληνικός προορισμός που στο peak της σεζόν κατάφερε να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019

 

ΒΙΒΛΙΟ: Μόλις προχθες αναφερθήκαμε στον κλάδο και ήδη είχαμε ένα καλό νέο. Ευκαιρία να επαναφέρουν το αίτημα για θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στο βιβλίο -έντυπο και ηλεκτρονικό- και στη χώρα μας βρήκαν οι Έλληνες εκδότες, μετά το πράσινο φως που άναψε το ECOFIN στα κράτη-μέλη της ΕΕ για εφαρμογή μειωμένου ή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις λιανικές πωλήσεις βιβλίων.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) εξήρε την απόφαση, που μπορεί να δώσει ανάσα σε μια εποχή που το αυξανόμενο κόστος χαρτιού και ενέργειας έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κλάδο. Στην Ελλάδα βέβαια, οι ιθύνοντες κάνουν τα στραβά μάτια στα αιτήματα του κλάδου, όπως λένε οι εκδότες.

Ήδη ευρωπαϊκές χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιρλανδία, Ουκρανία και Γεωργία έχουν θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ. Στην Ελλάδα, όπως σημειώσαμε πρόσφατα, ο ΦΠΑ στα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία, όπως και στα audiobooks, είναι 6% στη λιανική πώληση, συντελεστής όμως που δεν ισχύει στα στάδια της παραγωγής τους, όπου εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%, παρά το γεγονός ότι η εξίσωση του 24% στο 6% έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, όπως έχει επισημάνει η στήλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v