Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2022

Η Ideal, το νέο ντιλ και η συνέχεια - Έξυπνες λύσεις για το ενεργειακό ζητά η βιομηχανία - Κατεβαίνει ο πήχης στα δάνεια

Η Ideal, το νέο ντιλ και η συνέχεια - Έξυπνες λύσεις για το ενεργειακό ζητά η βιομηχανία - Κατεβαίνει ο πήχης στα δάνεια

SEPTONA: Εργοστάσιο με το οποίο θα ενισχύσει την παραγωγή μαντιλιών ετοιμάζει η εταιρεία. Η νέα μονάδα που αναπτύσσει στα Οινόφυτα -το πέμπτο εργοστάσιο στην Ελλάδα και το έκτο μαζί με της Βουλγαρίας- θα παράγει την πρώτη ύλη για τα υγρά μαντιλάκια.

Δεδομένου ότι το 2019 η εταιρεία εγκαινίασε νέα μονάδα για την παραγωγή των υγρών μαντιλιών, με τις επιπλέον επενδύσεις, αυτή θα είναι καθετοποιημένη. Και αυτό είναι κρίσιμο για να κρατά τις τιμές. 

Καλή είδηση για την εταιρεία, καλή και γι' εμάς. Οσο να πεις, με τις ανατιμήσεις, μαντίλια χρειάζονται!

 

ΔΑΝΕΙΑ: Μπαράζ νέων χρηματοδοτικών προϊόντων που προσφέρονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις βγαίνει στην αγορά, με ενδεικτική περίπτωση τα δάνεια μειωμένου επιτοκίου και περιορισμένων εγγυήσεων Pan European Guarantee Fund του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων σε συνεργασία με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και την Optima Bank.

Μάλιστα, όσες επιχειρήσεις σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα έως το τέλος Ιουνίου αποκτούν και πρόσθετα οφέλη.

H εισηγμένη εταιρεία Epsilon Net, μέσα από νέα της δραστηριότητα (FBC Network), μπορεί να διαδραματίσει ρόλο συμβούλου στις μικρομεσαίες εταιρείες, προκειμένου να γνωρίσουν όλες τις νέες χρηματοδοτικές λύσεις που προσφέρονται (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακός Νόμος, νέο ΕΣΠΑ, ειδικά τραπεζικά εργαλεία χρηματοδότησης) και να επιλέξουν την πλέον συμφέρουσα για την περίπτωσή τους.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΝΕΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ: Ηπιότερη πιστωτική επέκταση, σε σχέση με τον αρχικό τους σχεδιασμό, αναμένουν οι τράπεζες, λόγω της αβεβαιότητας και της εκτίναξης του πληθωρισμού, που προκαλεί η γεωπολιτική κρίση.

Ο βαθμός της επίπτωσης θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης, την ένταση/διάρκεια των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το timing των εκλογών στην Ελλάδα και την επίτευξη ή μη επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται να προέλθει σε μεγαλύτερο βαθμό από την επενδυτική δαπάνη.

Εξού και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξαναμπήκε στο στόμα όλων.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: Στο παραπάνω πλαίσιο προτείνεται να ξεκινήσει, άμεσα, η προεργασία για την τακτική αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), με γνώμονα τη μεταστροφή επιχορηγήσεων από δράσεις πράσινης μετάβασης, που φαίνεται ότι δεν θα «τραβήξουν», σε επενδύσεις από επιχειρήσεις (βιομηχανίες, ακτοπλοΐα), για την απορρόφηση του ενεργειακού κόστους.

Ναι μεν οι δράσεις ΤΑΑ προβλέπουν κίνητρα για εγκατάσταση ΑΠΕ, χρειάζεται, όμως, να επιδοτηθεί η κοστοβόρος δαπάνη εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και να εισαχθούν διαδικασίες-εξπρές για τη διασύνδεση με το σύστημα ΑΠΕ που εγκαθιστούν βιομηχανίες. Μέχρι δε να εφαρμοστούν όλα αυτά, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα αυξημένων αποσβέσεων για τις επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας.
Βιομήχανοι και τραπεζίτες τάσσονται υπέρ της παραπάνω μεταστροφής, αλλά αντιδρούν αρμόδιοι υπουργοί που χειρίζονται επιμέρους δράσεις του προγράμματος.

Προεκλογική περίοδο έχουν μπροστά τους.

 

IDEAL: Η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για τις εξαγορές στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής που γίνονται σε πολύ λογικές αποτιμήσεις, σε αντίθεση με την… αμαρτωλή εποχή του 2000.

Ενδεικτικό παράδειγμα, η χθεσινή ανακοίνωση της Ideal για την απόκτηση εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας (Netbull), με P/EBITDA στο έξι και θετικό καθαρό ταμείο. Στα «συν» του deal, οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργηθούν για τον εισηγμένο όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον ίδιο κλάδο.

Πρόκειται για τη δεύτερη φετινή εξαγορά της Ideal (μετά από αυτή στη Νότια Αφρική σε μονάδα παραγωγής πωμάτων) και όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς η απαιτούμενη ρευστότητα είτε υπάρχει είτε μπορεί να βρεθεί με ευκολία (θετικό καθαρό ταμείο στις 31/12/2021, λειτουργικές ταμειακές ροές μέσα στο 2022, ενδεχόμενος δανεισμός, κ.λπ.).

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο και τις περυσινές pro forma οικονομικές επιδόσεις, η ΙΝΤΕΚ διαπραγματεύεται με P/E 15,8 και μερισματική απόδοση 1,9% παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη θα μοιράσει φέτος μόνο το 31% των περυσινών της κερδών.

 

ENTERSOFT: Τις ανοδικές προοπτικές που περίμενε η αγορά επιβεβαίωσε η Entersoft στα τριμηνιαία αποτελέσματά της, ανεβάζοντας τα έσοδά της κατά 22%, το EBITDA κατά 15% και την προ φόρων κερδοφορία της κατά 16%.

Η διοίκηση της εισηγμένης «βλέπει» πολύ γερούς ρυθμούς ανάπτυξης και στα υπόλοιπα τρίμηνα του 2022 και αυτό πριν αρχίσουν να εισρέουν στην οικονομία τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα 8,1 εκατ. ευρώ το θετικό καθαρό ταμείο στις 31/3/2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v