Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιτήματα της αγοράς για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Γιατί η ενεργειακή κρίση επιβάλλει επανεξέταση των δράσεων. Τα κίνητρα και οι πρόσθετες επιχορηγήσεις για βιομηχανίες, ακτοπλοΐα, πρωτογενή τομέα. Έπιασε τα milestones η χώρα, εγκρίνεται η επόμενη δόση.

Αιτήματα της αγοράς για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Θέμα άμεσης αναθεώρησης των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), υπό τον γνώμονα των νέων δεδομένων και προτεραιοτήτων που δημιούργησε η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, έθεσε στο πλαίσιο του Forum των Δελφών ο Βασίλης Καζάς (φωτ.), διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, εκφράζοντας το αίτημα της πλειονότητας του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα της βιομηχανίας.

Μιλώντας σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ως τώρα ενότητες του συνεδρίου, με θέμα την πρόοδο και τις προκλήσεις του εθνικού σχεδίου για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Καζάς ζήτησε να επισπευσθεί η προγραμματισμένη για το 2023 αναθεώρηση των δράσεων για επιχορηγήσεις του ΤΑΑ, υπό τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Η γεωπολιτική κρίση δημιουργεί νέες προτεραιότητες και αναβαθμίζει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ελεγκτικής. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε να επανεξετασθεί το ύψος των επιχορηγήσεων και η περίμετρός τους για δράσεις που επιτρέπουν ενεργειακή αυτονόμηση βιομηχανιών και συνολικά επιχειρήσεων.

Η υιοθέτηση διαδικασιών fast track για εγκατάσταση ΑΠΕ από βιομηχανίες και τη διασύνδεσή τους με το σύστημα, η παροχή κινήτρων απόσβεσης των παραπάνω επενδύσεων και η παροχή μεγαλύτερων επιχορηγήσεων για εγκατάσταση των κοστοβόρων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούν πεδία, σύμφωνα με στελέχη των επιχειρήσεων, που πρέπει να επανεξετάσει η κυβέρνηση, όταν αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο. Όσο πιο γρήγορα προετοιμαστεί κάτι τέτοιο, ενόψει της τακτικής αναθεώρησης του 2023, τόσο καλύτερα, σημειώνουν.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Καζά, θα μπορούσε να επανεξετασθεί επανακατανομή επιχορηγήσεων προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και της ακτοπλοΐας, που αποτελεί βασικό παράγοντα στο τουριστικό προϊόν της χώρας και θίγεται άμεσα από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Η αναθεώρηση των δράσεων το 2023 είναι δεδομένη και τα εμπλεκόμενα υπουργεία γνωρίζουν ήδη ποια από τα υποπρογράμματα θα εμφανίσουν υστέρηση. Επομένως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει η προεργασία άμεσα.

Παρότι ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δράσεις πράσινης μετάβασης, που ενέχει το εθνικό σχέδιο, καλύπτουν τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, αναδεικνύοντας τη θελκτικότητά τους, είναι βέβαιο ότι το θέμα μόλις άνοιξε και θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «μεγάλες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν. Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορηγήσεις για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και φυσικά για ΑΠΕ. Δεν βλέπω να απαιτείται σε αυτό το σκέλος αναθεώρηση».

Η Ελλάδα έχει επιτύχει τα πρώτα milestones της χρονιάς για το σκέλος των επιχορηγήσεων-μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο πάνελ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση της επόμενης δόσης.

Άγγιξε τα 2 δισ. το ύψος των επενδυτικών σχεδίων για χαμηλότοκα δάνεια

Καλύτερα από τις προσδοκίες εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, το πλάνο για την απορρόφηση των χαμηλότοκων δανείων του ΤΑΑ ύψους 13 δισ. ευρώ, καθώς έχουν κατατεθεί στις τράπεζες αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η λήψη χαμηλότοκων δανείων μπορεί να φθάσει ως το 50% του ύψους της επένδυσης.

Οι συνθήκες που επικρατούν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών εμπορευμάτων, ευνοούν τη διάθεση επιχειρήσεων να εντάξουν επενδυτικά σχέδια στα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΑΑ καθώς θα κλειδώσουν για 10 ως 15 έτη (σ.σ. διάρκεια αποπληρωμής) επιτόκια της τάξης του 0,35% με 0,50%, όταν μόνο για την αντιστάθμιση του επιτοκιακού κινδύνου πληρώνουν αυτή τη στιγμή στην αγορά μεγαλύτερο κόστος, σημείωσε ο επικεφαλής εταιρικών χορηγήσεων της Πειραιώς Θ. Τζούρος.

Ταυτόχρονα, η υπαγωγή της επένδυσης στο ΤΑΑ αποτελεί μια απλή διαδικασία που τρέχει με χρόνους ελάχιστα χειρότερους μιας τραπεζικής έγκρισης, σημείωσε ο κ. Τζούρος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Πειραιώς έχει προϋπολογίσει στο νέο τετραετές business plan τη χορήγηση δανείων 1,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα ενταχθούν στο ΤΑΑ. Για τη φετινή χρονιά, ο στόχος δανειοδοτήσεων ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς έχει ήδη δεχθεί οκτώ μεγάλα επενδυτικά σχέδια ύψους 250 εκατ. ευρώ. Τα δύο εξ αυτών αφορούν στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, δύο για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε νησιά του Αιγαίου και ένα για μονάδα μεταποίησης στη Θράκη, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Μάριος Ψάλτης σημείωσε τα οφέλη μεγέθυνσης, επιχορηγήσεων αλλά και χαμηλότοκων δανείων που ενέχει το εθνικό σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επιπρόσθετα θα ωφεληθούν και από το οικοσύστημα που αναπτύσσουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η πλατφόρμα παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων. Η πλατφόρμα, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, δημιουργήθηκε από την Grant Thornton κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης Τραπεζών. Θα παρακολουθεί το επενδυτικό σχέδιο από την υποβολή της αίτησης ως την έγκρισή του και θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όλη τη σχετική πληροφόρηση (εκθέσεις αξιολόγησης κ.ά.).

** Δείτε τις ομιλίες του Γενικού Διευθυντή Wholesale Banking της Αlpha Bank, Γιάννη Εμίρη και του Αναπληρωτή Διευθύνωντα Συμβούλου της Eurobank, Επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking, Κωνσταντίνου Βασιλείου, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v