Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2022

Ο Μαντωνανάκης και το αγνώστου ταυτότητας fund - Πολλά τα ζόρια για ΒΙΣ, Λεβεντέρη, Dionic, Λιβάνη - Τι ζητά η ΚΡΕΚΑ

Ο Μαντωνανάκης και το αγνώστου ταυτότητας fund - Πολλά τα ζόρια για ΒΙΣ, Λεβεντέρη, Dionic, Λιβάνη - Τι ζητά η ΚΡΕΚΑ

ELVALHALCOR: Μέρισμα ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή προτίθεται να προτείνει η διοίκηση του ομίλου στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 24ης Μαΐου, καθώς και διάθεση ποσού 1,338 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης σε ευρεία σειρά εργαζομένων που συνέβαλαν στην επίτευξη των περυσινών οικονομικών επιδόσεων του ομίλου.

 

Q&R: Μετά από ζημιογόνα αποτελέσματα αρκετών ετών (-631 χιλ. ευρώ πέρυσι), για το 2022 η διοίκηση της Q&R δηλώνει ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς εκτός από την υλοποίηση των έργων που πρόσφατα ανέλαβε η εταιρεία, αναμένονται άμεσα οι προκηρύξεις των πρώτων διαγωνισμών πληροφορικής που αφορούν σε έργα ενταγμένα στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

 

ΒΙΣ: Από χρόνο σε χρόνο, σε ολοένα και πιο δυσχερή θέση έρχεται η ΒΙΣ, καθώς η μία ζημιογόνος χρήση διαδέχεται την άλλη.

Με αρνητικό EBITDA το 2021 (-904 χιλ.) και με ζημιογόνο τελικό αποτέλεσμα (-2,32 εκατ. ευρώ), είδε πέρυσι τα ίδια κεφάλαιά της να περιορίζονται μόλις στο 1,04 εκατ. ευρώ, τον καθαρό της δανεισμό να διαμορφώνεται στα 11,8 εκατ. ευρώ και το κεφάλαιο κίνησής της (κυκλοφορούν ενεργητικό μείον βραχυπρόθεσμο παθητικό) να είναι αρνητικό κατά 6,25 εκατ. ευρώ.

Για μέρισμα, ούτε λόγος. Όχι μόνο γιατί η εισηγμένη θα πρέπει να επιστρέψει πρώτα στην κερδοφορία και επιπλέον να περάσουν κάμποσα χρόνια προκειμένου να διαγράψει σταδιακά ένα υπάρχον υπόλοιπο «ζημιών εις νέο» ύψους 5,08 εκατ. ευρώ, αλλά και επειδή προηγούνται από το έτος 2008 οι τότε προνομιούχοι μέτοχοι (ή… οι σημερινοί τους κληρονόμοι) να εισπράξουν άλλα 250 χιλ. ευρώ.

 

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ: Σε νέες ζημίες (433 χιλ. ευρώ) υποχρεώθηκε η εισηγμένη συρματουργία το 2021, ενώ το κεφάλαιο κίνησης της εισηγμένης παρέμεινε αρνητικό, παρά την πώληση ενός ακινήτου της.

Στόχος της διοίκησης είναι να αξιοποιήσει τα ακίνητα που διαθέτει σε Αττική και Μαγνησία (η σχετική δουλειά έχει ήδη ανατεθεί σε μεσίτες), να αντλήσει ρευστότητα και έτσι να μπορέσει να αυξήσει τον όγκο των εργασιών της.

«Η πώληση του ακινήτου του Πειραιά, ιδιαίτερα σημαντικής αξίας -για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον- θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε εξόφληση των τραπεζικών δανείων και άρση των υποθηκών από τα υπόλοιπα κτίρια της εταιρείας, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή τους με ενοικίαση ή πώληση, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι κυρίως για τα ακίνητα της ΒΙΠΕ Βόλου. Πάντως, η μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να αναιρέσει τις δυνατότητες της εταιρείας να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις λογιστικές καταστάσεις.

 

DIONIC: Θα αποτελέσει τελικά μεγάλη έκπληξη, αν η Dionic καταφέρει τελικά να διασωθεί. Πέρα από τις συνεχιζόμενες ζημίες και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των 61 εκατ. ευρώ, ο ορκωτός ελεγκτής μιλά για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, για στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, για έλλειψη επιχειρηματικού πλάνου από το οποίο να προκύπτει η ικανότητα για συνέχιση της δραστηριότητας και για αδυναμία της διοίκησης να προσκομίσει κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια.

 

ΚΡΕΚΑ: Όπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης (ζημία 3,68 εκατ., αρνητικά ίδια κεφάλαια 23,2 εκατ., καθαρός δανεισμός 30,2 εκατ. ευρώ), «η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε επικοινωνία με την doValue Hellas για τη ρύθμιση του δανεισμού της με τις τράπεζες, προκειμένου να εξαλείψει το θέμα του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης και του αποχαρακτηρισμού των δανείων ως ληξιπρόθεσμων. Με την ανωτέρω ρύθμιση επιδιώκεται διαγραφή μεγάλου μέρους των οφειλών της εταιρείας και περιορισμός του χρηματοοικονομικού κόστους.

Μία σημαντική διαγραφή οφειλών θα ενισχύσει σημαντικά τα ίδια κεφάλαια και θα μειώσει δραστικά τις υποχρεώσεις της εταιρείας, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή διάρθρωσή της».

 

ΛΙΒΑΝΗΣ: Χρηματιστηριακοί παράγοντες προβλέπουν την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των Εκδόσεων Λιβάνη έως το τέλος του μήνα, καθώς η εισηγμένη τότε εκτιμά ότι θα καταφέρει να δημοσιεύσει τις περυσινές λογιστικές της καταστάσεις.

Ο ιστορικός εκδοτικός Οίκος βρίσκεται αναμφίβολα αντιμέτωπος απέναντι σε πολύ μεγάλες προκλήσεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, υπήρξαν κάποιες εντολές πώλησης, χωρίς ωστόσο να βρεθεί ούτε ένας αγοραστής, οπότε η αξία των συναλλαγών ήταν μηδενική.

 

ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ: Το σίριαλ της υπόθεσης δεν έχει τέλος και κάθε φορά το κουβάρι με τα χρέη και την πρόθεση τακτοποίησής τους περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Το τελευταίο επεισόδιο αφορά το δάνειο των 300 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη τιτλοποιηθεί από τις πιστώτριες τράπεζες (Alpha Βank, Eurobank και Πειραιώς), βρίσκεται δηλαδή τα χαρτοφυλάκια των servicers.

Στην αγορά κυκλοφόρησε μια φημολογία ότι υπάρχει fund που ενδιαφέρεται για την αγορά του. Η στήλη μπήκε στον πειρασμό και απευθύνθηκε στις κατάλληλες τραπεζικές πηγές. Ρωτήσαμε, λοιπόν, για την πρόταση που φέρεται να έχει κάνει το fund.

Η απάντηση από πηγή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ήταν: «Επίσημα δεν έχουμε πάρει καμία πρόταση. Ανεπίσημα μας λένε για ένα fund, δεν ξέρουμε ποιο είναι, το οποίο θέλει να αγοράσει το δάνειο στο 30% της αξίας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά δεν γίνονται»!

Η απάντηση ως προς την τιμή που θέλει να αποκτήσει το «άφαντο» fund το δάνειο των 300 εκατ. ευρώ λέει πολλά. Ενώ παραμένει το ερώτημα ποιο είναι το fund και σε ποιον ανήκει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v