Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2022

Εθνική Ασφαλιστική: Τα Tier II, το CVC και η επιστροφή κεφαλαίου - Το σενάριο που οδηγεί σε χρεοκοπία της… Δύσης

Εθνική Ασφαλιστική: Τα Tier II, το CVC και η επιστροφή κεφαλαίου - Το σενάριο που οδηγεί σε χρεοκοπία της… Δύσης

QUEST: Δεν υπάρχει κάποια δυσμενής εξέλιξη στην εταιρεία, που να δικαιολογεί την πρόσφατη σημαντική υποχώρηση της μετοχής, πέραν ίσως από μια πτώση της ευρύτερης κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά από τον Μάρτιο και μετά, λίγο-πολύ αναμενόμενη λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του κλίματος που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει μόνο ένα τμήμα (InfoQuest Technologies και ACS), αλλά όχι το σύνολο των εργασιών του ομίλου (π.χ. Unisystems, Quest Energy).

Από την πλευρά της, η εισηγμένη εταιρεία απαντά με αγορές ιδίων μετοχών, μέθοδο που συνηθίζει να την ακολουθεί επιλεκτικά (π.χ. άνοιξη 2020, ή Οκτώβριο-Νοέμβριο 2021) και χωρίς υπερβολές.

ΥΓ: Τιμή-στόχο τα 7,3 ευρώ είχε δώσει σε έκθεσή της τον Απρίλιο η Eurobank Equities, λίγο πάνω από τα 5 ευρώ βρίσκεται ο τίτλος.

 

ΕΤΕ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Στην έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 125 εκατ. ευρώ, 10ετούς διάρκειας, προχώρησε, εντός του 2021, η Εθνική Ασφαλιστική, το οποίο κάλυψε η Εθνική Τράπεζα αγοράζοντας τις ομολογίες. Το επιτόκιο του δανείου ισούται με 6,5%(!), σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.

Το δάνειο πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στην Κατηγορία 1 των ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του πλαισίου της Φερεγγυότητας ΙΙ.

Η έκδοση Tier II 125 εκατ. ευρώ αποτελούσε μέρος της δεσμευτικής σύμβασης (SPA) μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και CVC Capital Partners.

Η Εθνική Ασφαλιστική εξέδωσε προ ετών άλλο ένα Tier II, ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης κατέχει η Εθνική Τράπεζα, με επιτόκιο Euribor 6μήνου πλέον 800 μ.β. Η αγορά εικάζει ότι η έκδοση Tier II 125 εκατ. ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική και η κάλυψή του από την Εθνική θα διευκολύνει μελλοντική επιστροφή κεφαλαίου.

Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, η CVC θα έχει πληρώσει άμεσα 221,5 εκατ. ευρώ και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβει επιστροφή 112,6 εκατ. ευρώ.

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Το hedge fund του Crispin Odey’s έχει πετύχει φέτος αποδόσεις-μαμούθ 53%, διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο. Μόνο τον Μάρτιο κέρδισε 15%, καθώς έπαιξε ένα έξυπνο στοίχημα στα ομόλογα με βάση την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν τόσο σημασία όσο η θέση που διατύπωσε ο ίδιος σε γράμμα στους επενδυτές, πριν από ένα μήνα. Υποστήριξε ότι «οι πάντες γνωρίζουν ότι η Δύση είναι χρεοκοπημένη με τα επιτόκια πέριξ του 3%, έτσι η μάχη τώρα είναι πως επιτόκια 0,5% μπορούν να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος δυνητικά κινείται προς το 10%. Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα δίνουν αυτή τη μάχη περίπου μόνα τους».

Ο Odey έγραφε διαρκώς ζημιές από το 2015 και τα φετινά κέρδη βοηθούν στο να τις καλύψει σε μεγάλο βαθμό.

Το είδε και το έπαιξε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v