Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2022

Οι νέες μπίζνες της οικογένειας Χόλτερμαν στην Ελλάδα - Fitch: Μαύρα μαντάτα για την… τσέπη μας

Οι νέες μπίζνες της οικογένειας Χόλτερμαν στην Ελλάδα - Fitch: Μαύρα μαντάτα για την… τσέπη μας

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: Συνεχίζει να βάζει το χέρι στην τσέπη το ελληνικό δημόσιο για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για τα υποβρύχια «Πιπίνος», «Ματζώρος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός».

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι θα διατεθεί, από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιπλέον ποσό μέχρι 10,3 εκατ. ευρώ, για κάλυψη των αμοιβών των εργαζομένων, αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προμήθεια υλικών κ.λπ.

Οπως εξηγείται, οι υπολειπόμενες εργασίες και δοκιμές είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν εντός του χώρου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και θα πρέπει να δοθεί νομοθετικά δυνατότητα υπέρβασης του «μη αρκούντος», όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, ποσού των 262 εκατ. ευρώ.

Πάντως ήδη από τις 31 Μαρτίου του 2022, όπως υποστηρίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ποσό το είχαμε ξεπεράσει, καθώς είχε εγκριθεί η διάθεση πιστώσεων 285 εκατ. ευρώ...

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΟΛΤΕΡΜΑΝ: Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι ο υιός του Χένρι Χόλτερμαν της Ελλάκτωρ ασχολείται επισταμένως με τις ξενοδοχειακές business της οικογένειας και γενικότερα με το real estate. Βλέπει, λένε, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα, όπου φέρεται να έχει αποκτήσει ήδη ακίνητα, με στόχο την εμπορική χρήση τους, με αιχμή τις ξενοδοχειακές luxury υπηρεσίες.

Βέβαια, από το ραντάρ του δεν λείπουν και τα νησιά μας.

Τελικά, η Ελλάδα φαίνεται πως γίνεται ο αγαπημένος επενδυτικός προορισμός της ισχυρής ολλανδικής επιχειρηματικής οικογένειας, η οποία έριξε δίχτυα από τις κατασκευές και την ενέργεια μέχρι το real estate.

 

Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αύξηση κύκλου εργασιών από τα 29 στα 31,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο για την Π. Πετρόπουλος, αλλά παράλληλα και δραστική υποχώρηση της κερδοφορίας από το 1,84 εκατ. στις 912 χιλ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι ωστόσο θεωρούν πως η τόσο μεγάλη πτώση των κερδών δεν φαίνεται να έχει διατηρήσιμο χαρακτήρα, καθώς οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον χρονισμό κάποιων εξόδων μέσα στη χρονιά, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε και τους επόμενους μήνες για να δούμε το πώς τελικά θα διαμορφωθούν τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, η εισηγμένη συνέχισε στις 31 Μαρτίου 2022 να παραμένει σε κατάσταση Net Cash (θετικό καθαρό ταμείο) καθώς τα διαθέσιμά της, ύψους 14,73 εκατ., υπερβαίνουν τον συνολικό τραπεζικό της δανεισμό (12,8 εκατ. ευρώ) κατά 1,9 εκατ. ευρώ.

ΥΓ1: Με ενδιαφέρον αναμένουν οι μέτοχοι μέσα στον μήνα να πληροφορηθούν το ύψος του μερίσματος που θα προταθεί από τη διοίκηση.

ΥΓ2: Ουδέν νεότερο από το μέτωπο του διαγωνισμού για τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, στον οποίο συμμετέχει η εισηγμένη εταιρεία.

 

FITCH: Μην περιμένετε κάμψη του πληθωρισμού ως τον Σεπτέμβριο (και βλέπουμε), υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του. Κακά μαντάτα δηλαδή, γιατί εκτός της πίεσης στην τσέπη, φέρνει πιο κοντά όχι μία αλλά δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ.

Οπως εξηγεί ο οίκος, υπό το πρίσμα της ισχυρής πληθωριστικής πίεσης, η ΕΚΤ δεν θα έχει το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού «δικαιολογία» ώστε να καθυστερήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, επικαλούμενη την ασθενική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Και κάπως έτσι μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο…

Σημειώστε επίσης ότι τυχόν μείωση του πληθωρισμού από Σεπτέμβρη και μετά είναι πιθανό ότι δεν θα σημαίνει μείωση των τιμών. Θα οφείλεται σε αλλαγή βάσης σύγκρισης, αφού η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού ξεκίνησε πρακτικά από το φθινόπωρο του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v