Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2022

Η ακρίβεια άρχισε να ροκανίζει καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα - Σφηνάκια για ΑΒΑΞ και Εθνική Ασφαλιστική

Η ακρίβεια άρχισε να ροκανίζει καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα - Σφηνάκια για ΑΒΑΞ και Εθνική Ασφαλιστική

ARAMCO: Οι διεθνείς αναταράξεις που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγούν σε ανατροπές και στον κόσμο των χρηματιστηρίων, με την Apple να χάνει το «στέμμα» της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο, βάσει κεφαλαιοποίησης.

Την Τετάρτη, η κεφαλαιοποίηση της Saudi Aramco ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2020 αυτήν της Apple, σκαρφαλώνοντας στο επίπεδο των 2,43 τρισ. δολαρίων. Ακόμα και αν η πρωτιά του πετρελαϊκού κολοσσού αποδειχθεί βραχύβια, η αντιστροφή των ρόλων υπογραμμίζει την ισχύ των δυνάμεων που ασκούνται στην παγκόσμια οικονομία.

Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου έχει δώσει μεγάλη ώθηση στα κέρδη της Aramco, αλλά η άνοδος του πληθωρισμού αναγκάζει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.

Όσο περισσότερο αυξάνονται τα επιτόκια τόσο απομειώνεται η αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών των τεχνολογικών εταιρειών και αυτό ρίχνει χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών τους.

Σημεία των καιρών... 

 

ΑΒΑΞ: Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 31/12/2021 ανερχόταν σε 328,3 εκατ. ευρώ (453,8 εκατ. ευρώ στο τέλος 2020), ενώ τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ.

Ετσι, η εταιρεία ζήτησε και έλαβε waiver από τις πιστώτριες τράπεζες για ορισμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες, τους οποίους δεν πληρούσε.

Σημειώστε ότι εντός της φετινής χρονιάς τροποποιήθηκαν δανειακές συμβάσεις, ως προς το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και το επιτοκιακό περιθώριο.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Μπορεί η ασφαλιστική να έκλεισε με κέρδη 69,3 εκατ. ευρώ τη χρήση 2021, τα ίδια κεφάλαια, όμως, υποχώρησαν κατά 38,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω της επίπτωσης (απευθείας στην καθαρή θέση) από την αρνητική αποτίμηση (89,2 εκατ. ευρώ) των assets στο Διαθέσιμο προς πώληση Χαρτοφυλάκιο.

Οι ζημιές αποτίμησης στα Διαθέσιμα προς Πώληση οφείλονται στην αύξηση της καμπύλης των επιτοκίων κατά 18 μ.β.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΙ: Από την άλλη, η συνεχιζόμενη, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, άνοδος προεξοφλητικών επιτοκίων και κυρίως αυτών άνευ πιστωτικού κινδύνου, ωφελούν, σύμφωνα με την εταιρεία, την εποπτική κεφαλαιακή θέση της ασφαλιστικής.

Και αυτό επειδή η προκαλούμενη μείωση, που επιφέρει επί των τεχνικών αποθεμάτων, είναι υψηλότερη από τη μείωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Υ.Γ.: Η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών από την αποχώρηση 116 υπαλλήλων εκτιμάται σε 7,8 εκατ. ευρώ. Το κόστος ανήλθε σε 21,2 εκατ. ευρώ ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την προσδοκία περαιτέρω αύξησης των καταθέσεων. Μπορεί, λοιπόν, οι Έλληνες τη διετία της πανδημίας να αύξησαν σημαντικά τις καταθέσεις τους, ωστόσο η εικόνα από τον Ιανουάριο και μετά έχει αλλάξει άρδην προς το χειρότερο.

Οι τραπεζίτες στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή κρίση όχι απλά έβαλε φρένο στην αύξηση της αποταμίευσης αλλά έσβησε την μηχανή και δεν προβλέπεται τουλάχιστον για το 2022 να αλλάξει το αρνητικό σκηνικό.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και οι καυτοί λογαριασμοί στο σούπερ μάρκετ έχουν αρνητική συνέπεια και σε επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα καθώς υπάρχει μια τάση οι πελάτες να σπάνε τα εν λόγω συμβόλαια, με στόχο να αποκτήσουν και πάλι ρευστό...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v