Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2022

O Βακάκης και ο κατακλυσμός του Νώε *Η χθεσινή αψιμαχία developers-τραπεζιτών *SSM: Τι θα πει ο Ενρία από τας Αθήνας

O Βακάκης και ο κατακλυσμός του Νώε *Η χθεσινή αψιμαχία developers-τραπεζιτών *SSM: Τι θα πει ο Ενρία από τας Αθήνας

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: «Καμπανάκι» όσον αφορά την επενδυτική σύνεση των developers και των εταιρειών αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας ήχησε από τραπεζικά στελέχη, στο πλαίσιο του 15ου Red Business Forum.

«Λεφτά για χρηματοδότηση υπάρχουν, όταν ωστόσο υπάρχουν και αποδόσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Κωνσταντόπουλος, γενικός διευθυντής Specialized Units Strategy της Τράπεζας Πειραιώς.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σημείωσε πως τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια οφείλουν να λάβουν υπόψη αφενός την επικείμενη αύξηση στο κόστος χρήματος και τις διαρκείς ανατιμήσεις υλικών και ενέργειας και αφετέρου, το αν υπάρχει σοβαρή ζήτηση για τις επενδύσεις που σχεδιάζονται.

Κατά τον ίδιο, πρέπει να υπάρχει συσχετισμός κόστους - απόδοσης, προσθέτοντας μάλιστα ότι ενδεχομένως τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση projects να πρέπει να έχουν εξασφαλισμένα μισθωτήρια συμβόλαια, «για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Στα παραπάνω, ωστόσο, υπήρξε αντίλογος από τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Με παραδείγματα, τόσο η Κ. Απέργη, CFO της Noval Property, όσο και η Τερέζα Μεσσάρη, CFO/COO της Prodea Investements, ανέφεραν πως η ζήτηση είναι ισχυρή και οι επενδύσεις μελετημένες.

Με τον τρόπο τους δε συνομολόγησαν πως τα μισθωτικά προσύμφωνα μπορεί τελικώς να «αδικήσουν» τις ΑΕΕΑΠ, καθώς τη στιγμή της ολοκλήρωσης των επενδύσεων εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές από αυτές που προσφέρονται την εποχή της υπογραφής ενός προσυμφώνου.

 

JUMBO: Σε προηγούμενο σχόλιο η στήλη είχε εξηγήσει γιατί «πιστεύει» τον Βακάκη και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, επικεντρώνοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις δομικές ιδιομορφίες της Jumbo.

Περί τις 20 μέρες αργότερα, o ίδιος επανήλθε ανεβάζοντας περισσότερο το θερμόμετρο, αφού μίλησε για «τέλεια καταιγίδα» και «δέσιμο στο κατάρτι», εξαιτίας της συγκυρίας.

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει τα παραπάνω υπερβολικά ή ότι ίσως εξυπηρετούν κάποιες ειδικότερες σκοπιμότητες, ωστόσο με δεδομένο ότι ο Βακάκης, είτε συμπαθής είτε αντιπαθής για αυτά που κατά καιρούς λέει και κάνει, σίγουρα δεν είναι τυχαίος, αξίζει να προσεχθούν οι απόψεις του σε συνδυασμό με δύο ακόμη στοιχεία:

- Η Jumbο είναι συνυφασμένη με την πώληση παιδικών ειδών και περιφερειακών ειδών σπιτιού, δηλαδή αγαθών που σε μεγάλο βαθμό είτε απολαμβάνουν ειδικής προτεραιότητας στον κορβανά της ελληνικής οικογένειας είτε είναι περίπου αναλώσιμα και σχεδόν πάντα φτηνά. Το πελατολόγιό της αφορά τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού, από τις λαϊκές οικογένειες έως και τη μεσαία τάξη, συχνά και την ανώτερη εισοδηματική τάξη (τουλάχιστον στα παιχνίδια και τα παρελκόμενα τους), ενώ έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά του.

- Διαθέτει τεράστια καθαρή ρευστότητα, που της επιτρέπει να ξεπερνά με μεγαλύτερη ευκολία τις όποιες αναποδιές.

Που σημαίνει ότι αφού ο Βακάκης περιμένει την τέλεια καταιγίδα στη διετία 2022-2023, τότε, αν επιβεβαιωθεί η άποψή του, για άλλες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην κατανάλωση, αναλογικά μπορεί να επέλθει ο κατακλυσμός του... Νώε.

Ιδιαίτερα αν οι ισολογισμοί τους «μπάζουν νερά».

 

ΡΑΕ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα «υπερκέρδη» των παραγωγών ενέργειας που, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα φορολογηθούν κατά 90%.

Η στήλη ακούει ότι για τον οριστικό προσδιορισμό του ποσού μένει να αποσαφηνιστούν ανά επιχείρηση οι έμμεσες εκπτώσεις που κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που παρέχει στην αγορά. Ακούμε μάλιστα ότι η Ρ.Α.Ε. τα προσδιορίζει σε εύρος μεταξύ 5%-20%.

Αυτές οι έμμεσες εκπτώσεις, λένε στην κυβέρνηση, θα προσδιοριστούν επακριβώς ανά πάροχο, ώστε να καθοριστεί το συνολικό ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί. Στόχος να γίνει ο υπολογισμός με τρόπο που δεν θα επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως ζητά «εδώ και τώρα το πόρισμα» και μιλά για μαγειρέματα με στόχο να ψαλιδιστούν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη…

 

SSM: Στην Αθήνα προσγειώνονται σήμερα τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM, του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με σκοπό αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνεδρίαση εκτός Φρανκφούρτης από το 2020.

Τους περιμέναμε από τότε, καθώς μια συνεδρίαση τον χρόνο γίνεται εκτός της γερμανικής πόλης, ωστόσο η πανδημία χάλασε τα σχέδια. Τώρα, λοιπόν, εμβολιασμένοι και με την πανδημία σε ύφεση, έρχονται στην ηλιόλουστη Αθήνα για τη διήμερη συνεδρίαση που θα γίνει στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η στήλη ρώτησε αν ο ισχυρός επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία θα μας πει κάτι για τις ελληνικές τράπεζες ή θα συναντηθεί με υπουργούς και η απάντηση ήταν: «Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο»… Κι αυτό διότι ο επόπτης θα έρθει, όπως μαθαίνουμε, στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με ελληνική, αυτή τη φορά, ατζέντα και τότε θα δει υπουργούς, τραπεζίτες κ.ά.

Οχι πως δεν θα μάθουμε τώρα τίποτα. Οσο να πεις, θα δώσει μια γεύση των επιπτώσεων του πολέμου στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατά συνέπεια τις ελληνικές, μέσα από συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην ΕΡΤ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v