Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2022

Βλέπουν το χρώμα του χρήματος οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ και τραπεζών - Ποιο sovereign fund πούλησε τράπεζες και ΔΕΗ

Βλέπουν το χρώμα του χρήματος οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ και τραπεζών - Ποιο sovereign fund πούλησε τράπεζες και ΔΕΗ

ΚΑΕ: Νέο διοικητικό συμβούλιο έχει από τις 11 Μαΐου η Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, θυγατρική του ελβετικού ομίλου Dufry. Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο Mas-Sarda Luis Martin, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ανέλαβε ο Iglesias Pastoriza Alberto Luciano και μέλος του Δ.Σ. παρέμεινε ο Belardini Andrea.

Από το Δ.Σ. αποχώρησε μετά από μακρά θητεία ο Γ. Βελέντζας. Στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή βρέθηκε ο κ. Παντελής Βελέντζας του Γεωργίου.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ADIA: Στη ρευστοποίηση του συνόλου των θέσεων, που διατηρούσε στις μετοχές των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών, προχώρησε το sovereign fund του Abu Dhabi, Abu Dhabi Investment Authority (ADIA).

Οι πωλήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Το κρατικό fund αποφάσισε να μειώσει θέσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Εξού και αποεπενδύθηκε (σ.σ. οι πωλήσεις του ολοκληρώθηκαν προ 15 ημερών) από Eurobank, Alpha, Εθνική, Πειραιώς αλλά και ΔΕΗ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Η απόφαση της Eurobank να προχωρήσει στην έκδοση senior preferred bond 500 εκατ. ευρώ, με υψηλό επιτόκιο, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς, δείχνει ότι οι τράπεζες δεν προσδοκούν ότι οι συνθήκες στην αγορά θα βελτιωθούν τους επόμενους μήνες.

Οπότε, η αγορά περιμένει το επόμενο 45ήμερο μια ακόμη έκδοση. Για να δούμε…

 

ΕΦΚΑ: Ακόμη και εντός του Ιουνίου ενδέχεται χιλιάδες εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες να λάβουν από τον ΕΦΚΑ επιστροφές, από τα ποσά που λανθασμένα παρακρατούσε για τρία ολόκληρα χρόνια ο ΕΦΚΑ.
Το θέμα ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, μετά την εντολή που υπέβαλε ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank, στη νομική του υπηρεσία, να υποβάλει μήνυση κατά του Ταμείου υποστηρίζοντας ότι αρνείται την επιστροφή των χρημάτων.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για χρήματα που φθάνουν ακόμη και τα 600 ευρώ και τα αντιστοιχούν σε ποσά από «παράνομη παρακράτηση» κατά το διάστημα 1η.1.2017 έως 31.1.2020, ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου Υγείας (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίως αντί 0,40%.

Το μειωμένο ποσοστό οφείλεται στην εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει με βάση το νόμο 4387/2016, γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου». Παρά την έκδοση και σχετικής εγκυκλίου τον Μάρτιο του 2020 (εγκύκλιος Νο.11), ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμη επιστρέψει σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αναδρομικά χρήματα.

Πλέον και μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, φαίνεται πως ήρθε η ώρα επιστροφής των παρακρατηθέντων. Η διαδικασία θα γίνει μέσω των εργοδοτών, εν προκειμένω των τραπεζών και των πρώην ΔΕΚΟ, με τις οποίες έχει έρθει σε συνεννόηση ο ΕΦΚΑ να υποβάλουν τις νέες διορθωμένες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), ώστε να διαπιστωθούν τα ποσά που κακώς παρακρατήθηκαν.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να προβούν σε κάποια διαδικασία, να υποβάλουν αιτήσεις κ.λπ.

Αρκεί λίγη αναμονή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v