Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2022

Ποιος επιχειρηματίας ψάχνεται για δίκτυο διανομής -ΤΑΙΠΕΔ: «Ξυπνά» ντιλ του 2016 - Ο Γ. Γρύλος και η «ομηρία» της Terra Creta

Ποιος επιχειρηματίας ψάχνεται για δίκτυο διανομής -ΤΑΙΠΕΔ: «Ξυπνά» ντιλ του 2016 - Ο Γ. Γρύλος και η «ομηρία» της Terra Creta

ΔΑΝΕΙΑ: Με ιδιαίτερη προσοχή μελέτησε η στήλη τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων τον Απρίλιο. Κι ενώ στις επιχειρηματικές χορηγήσεις υπάρχει μείωση του επιτοκίου στα παλιά δάνεια, δεν συμβαίνει το ίδιο και στις νέες εκταμιεύσεις.

Για του λόγου του αληθές, το report της ΤτΕ αναφέρει: «Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 65 μονάδες βάσης τον Απρίλιο του 2022 και διαμορφώθηκε στο 3,49%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,54%».

Και όλα αυτά πριν καν πατήσει το κουμπί της αύξησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με βάση το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα, η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη τον Ιούλιο και θα συνεχίσει ανεβάζοντας φέτος τα επιτόκια από το -0,50% στο 0,50%. Άρα, τα νέα δάνεια θα απορροφήσουν και αυτή την αύξηση…

Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Οι πληροφορίες που θέλουν πολύ γνωστό επιχειρηματία και ιδιαίτερα δραστήριο τελευταία σε επίπεδο εξαγορών να «φλερτάρει» με δίκτυο της μικρής λιανικής διαψεύδονται από τον ίδιο. Το βασικό επιχείρημά του, που έχει μια λογική, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστής, με το «καπέλο» του λιανέμπορου, με πελάτες του που είναι τα σούπερ μάρκετ.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ: Και αν το σενάριο της επέκτασης του προβεβλημένου επιχειρηματία στη λιανική τροφίμων, μέσω εξαγοράς, δεν έχει βάση κατά τον ίδιο, μην εκπλαγείτε αν τον δείτε να στήνει το δικό του(;) δίκτυο διανομών. Το ερωτηματικό το βάζουμε γιατί ποτέ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αγοράσει κάτι έτοιμο και να το αναπτύξει σύμφωνα με το, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένο, μοντέλο που ανέπτυξε στην εταιρεία που πούλησε προσφάτως.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Την «απόψυξη» ενός διαγωνισμού που πάγωσε το 2016 για την αξιοποίηση ακινήτου στο Πόρτο Χέλι επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ, προκηρύσσοντας κατ’ αρχάς διαγωνισμό για την πρόσληψη νομικού συμβούλου, που θα συνδράμει στον σχεδιασμό νέας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πρόκειται για έκταση 627 στρεμμάτων, που προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση κοντά στην ακτή της λιμνοθάλασσας Βερβερόντα, της ευρύτερης περιοχής του Πόρτο Χέλι.

Για το ακίνητο υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ενδεχομένως να είναι πλέον ανεπίκαιρες, ωστόσο η πρόσφατη προκήρυξη για αναζήτηση νομικού συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ σηματοδοτεί τη νέα προσπάθεια αξιοποίησης του asset.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΟΣ: H συγκέντρωση των δυνάμεων στη SKY express και στην ενίσχυσή της ήταν ο λόγος για τον οποίο ο όμιλος IOGR, του Κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου, αποεπένδυσε λίγους μήνες πριν από την Terra Creta, την οποία και πούλησε στη βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα - Κίκιζας.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Γ. Γρύλος, στο περιθώριο εκδήλωσης, η εταιρεία «είχε φτάσει σε ένα υψηλό σημείο» και έπρεπε να κάνει το επόμενο βήμα, εξηγώντας πως από τη στιγμή που ο όμιλος έδωσε έμφαση στις αερομεταφορές, θα ήταν λάθος να κρατά την Terra Creta… όμηρο στο κομμάτι του management. Μάλιστα, όπως είπε, ήταν στρατηγική απόφαση η μεταβίβασή της στη Μέλισσα - Κίκιζας -και όχι σε κάποιο fund, εξασφαλίζοντας ενδεχομένως υψηλότερο τίμημα-, μια εταιρεία με αρχές και παράδοση στον κλάδο των τροφίμων, καθώς από την Terra Creta επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό η τοπική κοινωνία και οι παραγωγοί.

Χαριτολογώντας, δε, είπε πως τα μακαρόνια τα οποία προμηθεύονται τα ξενοδοχεία του ομίλου είναι «Μέλισσα» και τα snacks που προσφέρονται στα αεροπλάνα της SKY express είναι από την Terra Creta…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v