Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2022

Τηλέφωνα για δουλειές που μυρίζουν... εκλογές - Το «δυνατό ταμείο» της Καρέλιας και σφηνάκια για Κορδέλλου, Δωδώνη, Γιώτης

Τηλέφωνα για δουλειές που μυρίζουν... εκλογές - Το «δυνατό ταμείο» της Καρέλιας και σφηνάκια για Κορδέλλου, Δωδώνη, Γιώτης

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ: Οτι «μυρίζει» εκλογές, το έχετε φυσικά ακούσει. Αυτό που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει, είναι ότι κάποιοι πολιτικοί και λοιποί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές ανά τον πλανήτη, με στόχο να εντοπίσουν κάποια καλή θέση σε ξένους οργανισμούς.

Όπως μαθαίνουμε, στο στόχαστρο δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες και οι θεσμοί τους. Η βεντάλια έχει ανοίξει και περιλαμβάνει «καλοπληρωμένες δουλειές» από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, μέχρι τον ΟΗΕ και τον ΟΟΣΑ. Τη λίστα συμπληρώνουν think tanks αλλά και θέσεις σε ιδιωτικό τομέα κυρίως στις ΗΠΑ.

Κάποιοι πολιτικοί, δε, που έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφους, δεν διστάζουν να τους τηλεφωνήσουν και να ζητήσουν πληροφορίες.

Με τον χρόνο για τις κάλπες να μετρά αντίστροφα και τον χειμώνα να αναμένεται δύσκολος, κάποιοι φαίνεται πως ψάχνονται για λίγη σιγουριά…

 

ΔΩΔΩΝΗ: Νέα επένδυση έχει στα σκαριά η γαλακτοβιομηχανία από την Ήπειρο. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο (τον παλιό) του επενδυτικού σχεδίου της, το οποίο είναι επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2,438 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα προς επένδυση κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας που διατηρεί στη Θήβα, με την προσθήκη γραμμής παραγωγής γιαουρτιού.

 

ΓΙΩΤΗΣ: Νέα επένδυση, όπως μαθαίνει η στήλη, δρομολογεί και η γνωστή βιομηχανία μέσω της εταιρείας Ακτίνα, η οποία απέκτησε έναντι 1,1 εκατ. ευρώ την Credin.

Η επένδυση εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο, θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ίδρυση μονάδας παραγωγής και συσκευασίας πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στον Δήμο Τανάγρας.


ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Με ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Αφοί Κορδέλλου στις 29 Ιουνίου, κυρίως προκειμένου οι επενδυτές να πληροφορηθούν το αν τελικά θα υπάρξει διανομή μερίσματος και πόση θα είναι αυτή.

Επισήμως, στην πρόσκληση της γενικής συνέλευσης αφήνεται ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο («έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων χρήσεως 2021 και λήψη απόφασης διανομής -ή μη διανομής- μερίσματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά).

Η ουσία είναι ότι η Αφοί Κoρδέλλου σημείωσε πέρυσι πολύ υψηλή κερδοφορία (4,34 εκατ. ευρώ) και με βάση τη νομοθεσία, το ελάχιστο διανεμόμενο μέρισμα ανέρχεται στο 35% επί των καθαρών κερδών μετά την αφαίρεση της κράτησης για τον σχηματισμό τακτικού αποθεματικού.

Υπάρχουν ωστόσο και δύο εξαιρέσεις.

Πρώτον, να μειωθεί το μέρισμα έως και στο 10% επί των κερδών, εφόσον κάτι τέτοιο ψηφιστεί με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Και δεύτερον, να μη δοθεί καθόλου μέρισμα, αν αποφασίσει η γενική συνέλευση με ποσοστό άνω του 80% επί των παρόντων.

Με βάση την περυσινή εμπειρία και τις υπάρχουσες μετοχικές ισορροπίες, το πιθανότερο σενάριο μιλά για ένα ποσοστό διανομής μεταξύ του 10% και του 35%.

Ωστόσο, ας μη βιαζόμαστε…

 

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Για το πολύ μεγάλο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο της Καρέλιας που αθροιστικά υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ ρωτήθηκε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της στην Καλαμάτα.

Η απάντηση ήταν ότι η ύπαρξη μεγάλης ρευστότητας έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη δυνατότητα αντιμετώπισης μελλοντικών κινδύνων, αν αυτοί προκύψουν. Η διαχείριση των χρημάτων είναι ιδιαίτερα αμυντική (καταθέσεις σε τράπεζες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, εταιρικά και κρατικά ομόλογα, λίγες μετοχές) και θετικό είναι ότι οι όποιες αποδόσεις του χαρτοφυλακίου περιορίζουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Σε άλλη ερώτηση, η διοίκηση της Καρέλιας σημείωσε ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πολύ υψηλότερο στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά ακόμη και στη χώρα μας, οι πωλήσεις της εισηγμένης ανεβαίνουν λόγω του ότι καταφέρνει να διευρύνει το μερίδια αγοράς της.

Γενικότερα, ειπώθηκε ότι η Καρέλιας καταφέρνει να κερδίζει μερίδια αγοράς ανά τον κόσμο έναντι των πολυεθνικών ανταγωνιστών της, λόγω και της μακροπρόθεσμης πολιτικής που ακολουθεί σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v