Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2022

Λάθος… Τέρνα ανέβασαν οι traders - Ενας στους δύο εμπόρους ανεβάζει τις τιμές! - Τι ενώνει Eurobank και JP Morgan

Λάθος… Τέρνα ανέβασαν οι traders - Ενας στους δύο εμπόρους ανεβάζει τις τιμές! - Τι ενώνει Eurobank και JP Morgan

ΔEΗ: Αλλαγές θα επέλθουν στο ΔΣ της ΔΕΗ, εφόσον οι μέτοχοι εγκρίνουν τις εισηγήσεις ΔΣ και μετόχων. Το Δ.Σ. θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση την επανεκλογή όλων των υφιστάμενων μελών Δ.Σ. με τη σημερινή τους ιδιότητα, πλην του Μιχ. Παναγιωτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του. Νέοι υποψήφιοι για το Δ.Σ. οι κ.κ. Αλέξανδρος Φωτακίδης (CVC) και Γρηγόρης Δημητριάδης (ΕΕΣΥΠ).

Ειδικότερα, το Υπερταμείο προτείνει ως υποψήφια για (επαν)εκλογή μέλη Δ.Σ. τους κ.κ. Γ. Στάσση, Π. Παπαδημητρίου, Στ. Θεοδωρίδη, Δ. Δοξάκη και ως νέα μέλη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου. Η τελευταία κρίθηκε ότι δεν πληροί τα κριτήρια καταλληλόλητας.

Η CVC από την πλευρά της τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του συνόλου των απερχόμενων μελών του Δ.Σ. και προτείνει την εκλογή Αλ. Φωτακίδη ως μη εκτελεστικού μέλους.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Σε λάθος… Τέρνα πόνταραν τα λεφτά τους και την πάτησαν χθες κάποιοι επενδυτές. Αφορμή, το γνωστό δημοσίευμα του Bloomberg που βγήκε στο τερματικό του πρακτορείου με τίτλο «Η Τέρνα Ενεργειακή εξετάζει τις επιλογές της εν μέσω ενδιαφέροντος εξαγοράς».

Ελα όμως που εκτός από τη γνωστή ελληνική εταιρεία υπάρχει και η ιταλική Terna. Με το που έσκασε η είδηση, η μετοχή της τελευταίας στο Μιλάνο εκτινάχθηκε κατά 4%, για να χάσει σχεδόν αμέσως τα κέρδη, όταν διαπιστώθηκε το λάθος και να γυρίσει σε πτώση 0,5%.

Traders μιλούν για ανθρώπινο λάθος αλλά και πιθανή εμπλοκή των γνωστών «αλγόριθμων», που επέτειναν την κίνηση.

Το σίγουρο είναι ότι όποιος βιάζεται… σκοντάφτει.

 

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ: Μέχρι να σβήσει ο ήλιος, θα προσθέσει η στήλη. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, μία στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό 34,8%) αύξησε τις τιμές της κατά 4,9% μεσοσταθμικά.

Εμπορική πολιτική που συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά με μεγαλύτερη ένταση, αφού μία στις δύο επιχειρήσεις (48,9%) δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου και η στήλη είναι κάτι περισσότερο από σίγουρη ότι η πρόθεση για νέες ανατιμήσεις έγινε πράξη.

 

ΤΑΜΕΙΟ: Και μιας και είμαστε στον χώρο των ΜμΕ και στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η στήλη δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστη τη στάση πληρωμών.

Μία στις δύο επιχειρήσεις είχαν, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή τους ιδιώτες, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις είχε πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επιπλέον, μία στις πέντε επιχειρήσεις είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

ΛΟΥΚΕΤΑ: Η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΜμΕ πάει «φούστα-μπλούζα» με το ενδεχόμενο λουκέτο. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο νήμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις (32,8%) εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον.

Με το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν άμεσο και πραγματικό κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητάς τους να αγγίζει, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 4,6%, έναντι 4,1% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου του 2021.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλη κουβέντα γίνεται αναφορικά με το μέλλον που μπορεί να έχει ο «παραδοσιακός» τραπεζικός κλάδος, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με το τσουνάμι των fintech.

Για πολλούς, η απάντηση είναι ο «σωστός συνδυασμός» φυσικού καταστήματος και ψηφιακών λειτουργιών, το λεγόμενο phygital. Είναι το μοντέλο που ανακοίνωσε η JP Morgan στις ΗΠΑ. Και είναι, παράλληλα, το σχέδιο που εδώ και έξι μήνες παρουσίασε η Eurobank.

Δεν εννοούμε φυσικά ότι ο αμερικανικός κολοσσός αντέγραψε την ελληνική τράπεζα. Εχει τη σημασία του όμως ότι παρά τα εγχώρια προβλήματα των τελευταίων χρόνων (κόκκινα δάνεια κ.λπ.) τα ελληνικά επιτελεία παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και προσαρμόζονται γρήγορα.

Για του λόγου το αληθές, δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες των νέου τύπου καταστημάτων των δυο ομίλων.

Το κατάστημα της JP Morgan 

Το κατάστημα της Eurobank 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v