Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2022

Startups: Ελλάδα είναι μόνο η... Αθήνα - ΑΕΔΑΚ: Επιδόσεις και deals από σπόντα - H AMK και ο Γολγοθάς της ΒΙΣ

Startups: Ελλάδα είναι μόνο η... Αθήνα - ΑΕΔΑΚ: Επιδόσεις και deals από σπόντα - H AMK και ο Γολγοθάς της ΒΙΣ

ΒΙΣ: Έξι νέες μετοχές για κάθε μία παλιά προς 0,05 ευρώ είναι ο όρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που θα προτείνει η διοίκηση της ΒΙΣ, στο πλαίσιο της επικείμενης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι η συμμετοχή του free float στην έκδοση θα είναι οριακή, οπότε το ήδη φτωχό 14,5% που κατέχουν οι επενδυτές μειοψηφίας θα συρρικνωθεί περαιτέρω και μάλιστα δραστικά.

Βέβαια, από νομικής άποψης (τα ίδια κεφάλαια πρέπει να είναι υψηλότερα από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου), το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, ωστόσο το ποσό του 1,49 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ δεν αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ την οικονομική κατάσταση της εισηγμένης. Απλά, θα κλείσει κάποιες «τρύπες».

Άλλωστε, ένα σημαντικό τμήμα αυτού θα κατευθυνθεί στον βασικό μέτοχο (Hellenic Quality Foods), λόγω των χρημάτων που έχει ήδη προκαταβάλει ο τελευταίος στη ΒΙΣ.

Η ουσία είναι πως… για να γυρίσει το παιχνίδι θέλει πολλή δουλειά, καθώς η εισηγμένη υποχρεώνεται εδώ και πολλά χρόνια σε ζημιογόνα αποτελέσματα, πέρυσι σημείωσε αρνητικό EBITDA και η φετινή συγκυρία δεν δείχνει… ιδιαίτερα ευνοϊκή.

 

STARTUPS: «Καλπάζει» η Αθήνα στο παγκόσμια startup οικοσύστημα καθώς σύμφωνα με το «Startup Blink Global Ecosystem Report» ανέβηκε 21 θέσεις σε σχέση με το 2021 και πλέον κατατάσσεται 132η ανάμεσα σε 1.000 πόλεις ανά τον κόσμο. Εντυπωσιακό δε είναι ότι η Αθήνα «φιγουράρει» πλέον στην πρώτη τριάδα της ΝΑ Ευρώπης.

Όμως η εικόνα δεν είναι ίδια και στην υπόλοιπη χώρα. Η Θεσσαλονίκη μένει… μετεξεταστέα ενώ από τον χάρτη του παγκόσμιου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων «σβήστηκαν» τόσο τα Ιωάννινα όσο και η Ρόδος. Για του λόγου το αληθές, η Θεσσαλονίκη το 2022 έχασε 128 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 507η θέση παγκοσμίως ενώ οι άλλες δυο πόλεις δεν ανήκουν πλέον στη 1.000άδα.

Με βάση τα παραπάνω, η στήλη ελπίζει ότι θα υπάρξει κινητοποίηση να μη ζήσουμε και στον χώρο της νέας τεχνολογίας καταστάσεις υδροκεφαλισμού, που τόσο ταλαιπώρησαν την οικονομία επί δεκαετίες…

 

ΑΕΔΑΚ: Σε μια πολύ καλή χρονιά για τον κλάδο και γενικότερα για το εγχώριο asset management εξελίχθηκε το 2021, καθώς όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Alpha Trust) κατάφεραν πέρυσι να αυξήσουν δραστικά τόσο τον κύκλο εργασιών τους όσο και την κερδοφορία τους.

Σε ό,τι, δε, αφορά ειδικότερα τις θυγατρικές των τραπεζών (βλέπε προσπάθειες για μεταφορά τμήματος των καταθέσεων των πελατών τους σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων), οι κερδοφορίες των ΑΕΔΑΚ αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ένεση στα ενοποιημένα αποτελέσματα των μητρικών ομίλων, που ταλαιπωρήθηκαν για μια ακόμη χρονιά από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του παρελθόντος.

Από τη χθεσινή παρουσίαση της Alpha Trust στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, οι προσεκτικοί θα παρατήρησαν πως ο εγχώριος κλάδος της διαχείρισης χαρτοφυλακίου έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μέχρις ότου φτάσει τον διεθνή μέσο όρο (οι Έλληνες επιλέγουν κατά 83% τις καταθέσεις ακόμη και σε περίοδο μηδενικών επιτοκίων, ενώ έχουμε μείνει πολύ πιο πίσω και από χώρες όπως η Ουγγαρία) και ότι οι προμήθειες των εγχώριων παικτών είναι χαμηλότερες.

Στα αξιοσημείωτα επίσης εντάσσεται το ότι στο εξωτερικό είχαμε πολλά deals κατά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου δεν είδαμε κανένα, παρά το γεγονός ότι το μέγεθος των εγχώριων παικτών είναι σε πολλές περιπτώσεις μικρό.

Όπως ακούγεται μάλιστα στην αγορά, επί του παρόντος συζητούνται μόνο ενδεχόμενες κινήσεις… από σπόντα, όπως π.χ. το αν θα συγχωνευθούν Ευρωπαϊκή Πίστη και Allianz ΑΕΔΑΚ μετά τη σύμπραξη των δύο μητρικών ασφαλιστικών εταιρειών, ή το αν θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΝΝ μετά την εξαγορά της MetLife.

ΥΓ1: Η Alpha Trust έχει αναφερθεί προ ετών στην πρόθεση πρόσκτησης άλλων εταιρειών από τον χώρο της διαχείρισης χαρτοφυλακίου, ωστόσο -όπως είχε επισημάνει τότε ο πρόεδρός της Φαίδωνας Ταμβακάκης- το ταγκό και τα deals… χρειάζονται δύο.

ΥΓ2: Ίσως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη μετάταξη της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ολοκληρωθούν μέχρι το ξεκίνημα των καλοκαιρινών διακοπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v