Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2022

Χρηματιστήριο: Τα 24 χαμηλά δωδεκαμήνου και οι αγορές ιδίων μετοχών - Σφηνάκια για Profile και Flexopack

Χρηματιστήριο: Τα 24 χαμηλά δωδεκαμήνου και οι αγορές ιδίων μετοχών - Σφηνάκια για Profile και Flexopack

EXXONMOBIL: Στη χθεσινή εκδήλωση της Mediterranean Gas ΑΕ, που προωθεί το project «ΑΡΓΩ» FSRU, στον Βόλο, με προσκεκλημένο ομιλητή τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Mohammad Sanusi Barkindo, παραβρέθηκε και ο Jay Song, εκ μέρους της ExxonMobil. Η τελευταία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Mediterranean Gas για την προμήθεια LNG.

Ήταν πολύ φυσικό, λοιπόν, ο κ. Song να τραβήξει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, που επιδίωξε να μάθει τι προτίθεται να κάνει η ExxonMobil με τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης. Αποδείχθηκε σφίγγα, όμως. Δεν είμαι αρμόδιος, είπε. Ένα δίκιο το είχε. Γιατί έχει ως Vice President την ευθύνη του LNG Market Development Inc. Μια χαρά ξέφυγε λοιπόν από τη δημοσιογραφική πίεση.

Οι θέσεις, πάντως, που ανέπτυξε ο κ. Barkindo μάλλον ευνοούν τις εξορύξεις φυσικού αερίου. Όπως υποστήριξε, το 2045 η παγκόσμια οικονομία θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2020. Καμία μορφή ενέργειας δεν θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση τις επόμενες δεκαετίες. Το πετρέλαιο θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα ως το 2045, μαζί με το φυσικό αέριο, σε ποσοστό πάνω από 50%.

 

MEGA BROKERS: Εδώ και αρκετά χρόνια, η εταιρεία έχει τονίσει ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν μπορούν να στηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εργασιών τους στον κλάδο αυτοκινήτου, όπου οι προμήθειες βαίνουν μειούμενες, αλλά να εστιάσουν σε καλύψεις υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Mega Brokers αύξησε το 2021 την παραγωγή της κατά 7,6%, χωρίς να στηριχτεί στα συμβόλαια οχημάτων, αλλά επιτυγχάνοντας +20,9% στα προϊόντα ζωής και +26,5% στους λοιπούς γενικούς κλάδους.

Αυτά είναι τα μηνύματα από τους «μεγάλους παίκτες» της αγοράς.

 

PROFILE: Πολλαπλό το όφελος που αποκόμισε η Profile από την πώληση του business unit, το οποίο αφορά τη διαχείριση κρατήσεων και τελωνειακών εργασιών.

Πρόκειται για δευτερεύουσα δραστηριότητα της εισηγμένης, η οποία θα της προσέφερε φέτος 357 χιλ. ευρώ και πολύ περιορισμένο EBITDA. Έναντι αυτών, η Profile: Πρώτον, θα αυξήσει περαιτέρω το ήδη θετικό καθαρό ταμείο του ομίλου κατά 2,25 εκατ. ευρώ και δεύτερον, θα εγγράψει λογιστικά κέρδη από πώληση, με αποτέλεσμα την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της. Και τρίτον, θα διευρυνθεί το περιθώριο EBITDA με το οποίο «τρέχει» η εισηγμένη.

Εν τω μεταξύ ήδη η Profile βαδίζει για ρεκόρ εσόδων στο πρώτο μισό του 2022.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Κατά τη διάρκεια της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, 24 μετοχές έγραψαν νέο χαμηλό δωδεκαμήνου!

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τρεις (ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) που είχαν προχωρήσει πέρυσι σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δύο από τον όμιλο Viohalco (Viohalco, ElvalHalcor) παρά τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου.

Στη λίστα περιλαμβάνονται η ΕΧΑΕ, η Intracom, η Fourlis, o ΑΔΜΗΕ, δύο εταιρείες πληροφορικής (Ίλυδα και Λογισμός), τρεις εισηγμένες τροφίμων (Μύλοι Λούλη, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Εβροφάρμα), η Ικτίνος Μάρμαρα, η Πετρόπουλος (για σήμερα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων), η Επίλεκτος και ο Καρέλιας. Η τελευταία μετά την αποκοπή του μερίσματος, παρότι το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματιστηριακής της αξίας αντιστοιχεί στο θετικό καθαρό ταμείο της εισηγμένης.

Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του ΧΑ, τόσες πολλές εισηγμένες εταιρείες είτε έχουν σε ισχύ είτε ψηφίζουν στις φετινές τακτικές τους γενικές συνελεύσεις προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοιου είδους κινήσεις -ιδίως με βάση τους περιορισμούς του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου- δεν μπορούν από μόνες τους να αποτελέσουν ανάχωμα σε πτωτικές κινήσεις των μετοχών.

Αποτελούν ωστόσο πολλές φορές ένα σήμα «συμπαράστασης» προς τους μετόχους μειοψηφίας, το οποίο θα ήταν πολύ ισχυρότερο αν έβγαιναν και αγόραζαν οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών για λογαριασμό τους (ορισμένοι το πράττουν και αυτό).

 

FLEXOPACK: Μπορεί η τιμή της μετοχής να έχει υποχωρήσει κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τα 8,80 στα 6,20 ευρώ, ωστόσο ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε πέρυσι να διατηρήσει σταθερή την κερδοφορία του, κόντρα σε αντίξοες συνθήκες, ενώ το πρώτο φετινό πεντάμηνο βαδίζει ικανοποιητικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους όγκους των πωλήσεών του.

Η μετοχή (P/E 7, P/BV 0,78 και μερισματική απόδοση 2,2%, με την εταιρεία να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο) τιμωρείται στο ταμπλό του ΧΑ από την περιορισμένη εμπορευσιμότητα και διασπορά που τη διακρίνει, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τρεις τουλάχιστον παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της εισηγμένης σε μεσομακροπρόθεσμη βάση. 

Πρώτον, η πολυεθνική Flexopack δραστηριοποιείται στη συσκευασία τροφίμων, όπου η ζήτηση ακολουθεί ανοδική τάση λόγω της αυξητικής πορείας του πληθυσμού στη Γη και εξαιτίας του ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε συσκευασμένα τρόφιμα. Δεύτερον, τα φιλμ συσκευασίας αποτελούν πολύ σημαντικό μέσο για τις εταιρείες τροφίμων προκειμένου να διατηρούν επί μακρόν τα προϊόντα τους, ενώ η συμμετοχή των φιλμ συσκευασίας επί του συνολικού κόστους των τροφίμων παραμένει χαμηλή.

Και τρίτον, το 30% των τροφίμων καταλήγει σήμερα στα σκουπίδια και προκειμένου να περιοριστεί αυτό (βασικός μοχλός της πράσινης μετάβασης της οικονομίας και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος), λύση είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση σε καινοτόμες συσκευασίες που θα διευρύνουν τον χρόνο διατήρησης των τροφίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v