Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2022

Ρεύμα και αέριο: Ο Θεός να βάλει το χέρι του - Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος παίζει και Κύπρο - Το «σχέδιο θερμοστάτης» και το ΦΕΚ του… 2008!

Ρεύμα και αέριο: Ο Θεός να βάλει το χέρι του - Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος παίζει και Κύπρο - Το «σχέδιο θερμοστάτης» και το ΦΕΚ του… 2008!

ΡΕΥΜΑ: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουλίου βοηθούν σοβαρά, αλλά αδυνατούν να αποτρέψουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, εξαιτίας της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, με εξαίρεση τα κοινωνικά τιμολόγια, «η επιδότηση θα καλύπτει» από το 82% έως το 84% της αύξησης (εμπορικοί και οικιακοί καταναλωτές), ενώ για τους αγρότες έως και το 90%.

Το ποσοστό φαντάζει πολύ υψηλό (και η κρατική δαπάνη θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλη), πλην όμως, αν λάβουμε υπόψη ότι η μέση χονδρική τιμή της μεγαβατώρας το α΄εξάμηνο του 2021 ήταν περί τα 62 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο φέτος ήταν στα… 240 ευρώ (αύξηση σχεδόν 400%), αυτό σημαίνει ότι αν το κράτος καλύψει π.χ. το 84% της αύξησης τιμής σε οικιακή σύνδεση (δηλαδή της διαφοράς τιμής από τα 62 στα 240 ευρώ), για κατανάλωση ίδια με πέρυσι τον Ιούνιο, ένας καταναλωτής θα πληρώσει σχεδόν 50% περισσότερο.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει το ράλι, επηρεάζοντας και την τιμή της μεγαβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσα στον Ιούλιο η τιμή της μεγαβατώρας στο next day κινείται πάνω από τα 310 ευρώ. Κι αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο για μεγάλο διάστημα ακόμη και με 84% επιδότηση της αύξησης, ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει σχεδόν 85% περισσότερα από ό,τι πλήρωσε πέρυσι.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Για το τι θα συμβεί στις τιμές προσεχώς και ιδίως τον χειμώνα, αν διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καλύτερα να μην το συζητάμε. Άλλωστε τότε ενδέχεται να υπάρξει και θέμα επάρκειας, για πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια. Διότι κατά την άποψη της στήλης (αφού μιλήσαμε και με ειδικούς), πέρα από τη μεγάλη προσπάθεια προετοιμασίας που καταβάλλεται στην Ελλάδα για παν ενδεχόμενο και το μικρό μέγεθος της αγοράς της, το... ευαίσθητο σημείο αφορά στο ΑΝ θα βρίσκουμε φορτία LNG, την ώρα που θα τα ζητούν περίπου οι πάντες.

Ίσως, λένε κάποιοι άνθρωποι του χώρου, αν ξεσπάσει τέτοια κρίση, να θυμηθούμε τι γινόταν με διάφορα ευαίσθητα υλικά, όπως οι μάσκες, στην πρώτη φάση της πανδημίας. Όταν ισχυρές χώρες πετύχαιναν μέχρι και… υποχρεωτική αλλαγή προορισμού σε κάποια φορτία!

 

ΚΥΠΡΟΣ: Σε ρηχά νερά κινείται και φέτος η εμπορευσιμότητα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς η αξία των συναλλαγών σε μετοχές διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο μόλις στα 43,56 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς χρηματιστηριακών εταιρειών, τις πρώτες θέσεις σε μερίδια αγοράς κατέλαβαν η Cisco (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 32,56%, η Eurobank με 13,15%, η Global με 12,58%, η Mega με 12,37% και η Prochoice με 9,14%.

 

UNIBIOS: Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ενώ χθες η εισηγμένη εταιρεία ανέλαβε το έργο της «προμήθειας και εγκατάστασης νέας μονάδας αφαλάτωσης Ποσειδωνίας», ημερήσιας δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων.

H Unibios, που πέρυσι επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια σε καθαρή κερδοφορία, δραστηριοποιείται σε έναν τομέα (διαχείριση υδάτινων πόρων) που είναι πολύ στενά συνδεμένος με την «πράσινη μετάβαση» της οικονομίας, αλλά και τα κονδύλια του επερχόμενου Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι προφανές ότι θα επιδιώξει να καρπωθεί σημαντικό κομμάτι της πίτας που θα προκύψει.

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Με ετήσια προληπτική συντήρηση κλιματιστικών, τα όρια των 27 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι και 19 τον χειμώνα για τα κλιματιστικά, την αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με νέους βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης, καθώς και σειρά άλλων μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση να μειώσει το ενεργειακό κόστος στον Δημόσιο τομέα.

Φρέσκες ιδέες θα πείτε. Σας καλούμε να το ξανασκεφτείτε. Και αυτό γιατί σχεδόν στο σύνολό τους τα μέτρα του περίφημου «σχεδίου θερμοστάτης» που ανακοινώθηκαν από τέσσερις υπουργούς (Σκρέκας, Βορίδης, Πιερρακάκης και Σκυλακάκης) περιλαμβάνονται σε ΦΕΚ υπό τον τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα», που φέρει ημερομηνία έκδοσης την… 17η Ιουνίου 2008.

Ναι, καλά διαβάσατε. Πολλά, για να μην πούμε τα περισσότερα, από αυτά που ανακοινώθηκαν προ εβδομάδων και εξειδικεύτηκαν τη Δευτέρα, αποτελούν νόμο του κράτους εδώ και 14 χρόνια. Ενός νόμου, μάλιστα, που προηγήθηκε σχετικής κοινοτικής οδηγίας του 2009.

Εδώ είναι που λέμε, έμεινε στα χαρτιά...

 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Κύπρο στράφηκε το ενδιαφέρον του γνωστού επιχειρηματία, υποστηρίζει φίλος της στήλης. Το βλέμμα έπεσε στην οικογενειακή επιχείρηση ΚΕΑΝ που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και στον κλάδο των χυμών.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας μαζί με τον Απόστολο Ταμβακάκη της EOS Capital έχουν υπογράψει MoU για την απόκτηση της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί». Η δραστηριότητά της «κουμπώνει» με το αντικείμενο της ΚΕΑΝ, στην περίπτωση που οι μέτοχοι της τελευταίας ενδώσουν στο φλερτ του Θεοδωρόπουλου.

Υπάρχει, όμως, και είδηση μέσα στην είδηση. Οι εγκαταστάσεις της ΚΕΑΝ στην Κύπρο βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή-φιλέτο και μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλότροπος.

 

ΠΑΓΩΤΟ: Μιας και πιάσαμε το νησί, να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά τη θέση του κυριότερου προμηθευτή της κυπριακής αγοράς σε παγωτά, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Το 2021, κατείχε μερίδιο στο σύνολο των κυπριακών εισαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος που ανήλθε σε 70%.

Και μη νομίζετε ότι το ελληνικό παγωτό είναι φθηνό. Η μέση τιμή του εισαγόμενου στην Κύπρο παγωτού από την Ελλάδα άγγιξε πέρυσι τα 3,9€/kg, έναντι 3€/kg από τη Γερμανία και 2,9€/kg από το Βέλγιο. Στην κυπριακή αγορά παγωτού κυριαρχούν δύο τοπικές βιομηχανίες, οι P&P Cream Group και η Regis Milk Industries και τέσσερις εισαγωγείς, ΚΕΑΝ, Unilever, Argosy και Vassos Eliades.

Η KEAN Group συνεργάζεται με την ΚΡΙ ΚΡΙ από το 2012, αντιπροσωπεύοντας στην κυπριακή αγορά τόσο το παγωτό όσο και το γιαούρτι ΚΡΙ ΚΡΙ. Τέλος, παγωτά της P&P Ice Cream πωλούνται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, όπως η Σκλαβενίτης και η ΑΒ Βασιλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v