Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 7 2022

Χρηματιστήριο: «Winter is coming» - Εκλογές: Κλείνει το παράθυρο για πρόωρες - ΕΟΔΥ: Το επικίνδυνο στοίχημα Ζαούτη

Χρηματιστήριο: «Winter is coming» - Εκλογές: Κλείνει το παράθυρο για πρόωρες - ΕΟΔΥ: Το επικίνδυνο στοίχημα Ζαούτη

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Καθαρά κέρδη 23,2 εκατ. για φέτος, 25,9 εκατ. για το επόμενο έτος και 30,6 εκατ. ευρώ για το 2024 προβλέπει η Eurobank Properties για την εισηγμένη.

Οι επιδόσεις αυτές (που για φέτος τουλάχιστον κινούνται παράλληλα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εισηγμένης) οδηγούν τη μετοχή σε ένα σαφώς μονοψήφιο δείκτη P/E και μάλιστα αυτό συμβαίνει για έναν όμιλο με πολύ ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και έντονα διεθνοποιημένη δραστηριότητα.
Σε άλλο χρηματιστηριακό κλίμα, τέτοιοι δείκτες θα σήμαιναν «τσάμπα».

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αναιμική η χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης, ιδίως στον τραπεζικό τομέα, παρά την ισχυρή πτώση της Τρίτης. Διόλου περίεργο ενόσω το φυσικό αέριο καλπάζει, παρέα με το ρεύμα και τον πληθωρισμό, ενώ έχει καταστεί σαφές ότι η αύξηση επιτοκίων που έρχεται, μπορεί μεν να συνοδευτεί από μέτρα ειδικά για τα ομόλογα του Νότου αλλά ουδείς σήμερα γνωρίζει πόσο αποτελεσματικά θα είναι (εγείρονται θέματα ως προς το μέγεθος του οπλοστασίου, αλλά και ως προς τη νομική διάσταση του σχεδίου Λαγκάρντ).

Και από την άλλη, είναι εμφανές από πρόσφατη δημόσια δήλωση του επικεφαλής της ότι η Bundesbank (μακράν το ισχυρότερο μέλος της ΕΚΤ) παίζει ήδη «κατενάτσιο» και ανησυχεί για τη δημοσιονομική πειθαρχία στο Νότο.

«Winter is coming», για να θυμηθούμε τη φράση-σλόγκαν από το «Game of Thrones». Και η αγορά προεξοφλεί.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Άλλη μια διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, ισχυρότερη όμως, λόγω timing και Βουλής, από τις προηγούμενες. Η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να συμβεί από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο (φωτιές, φυσικό αέριο, ελληνοτουρκικά) φαίνεται να κλείνει το παράθυρο για πρόωρες εκλογές.

Μαζί με τη διαπίστωση ότι αν τυχόν υπάρξουν κακές εξελίξεις εκείνη την περίοδο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη χώρα να βρίσκεται σε καθεστώς υπηρεσιακής κυβέρνησης, ιδίως όταν δεν υπάρχει άμεση και ουσιαστική ανάγκη για εκλογικές διαδικασίες.

 

ΕΟΔΥ: Το δικό του -επικίνδυνο- στοίχημα φαίνεται να βάζει ο πρόεδρος του Οργανισμού καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης. Όχι μόνο προεξόφλησε επισήμως και δημοσίως ότι τα κρούσματα οδεύουν σύντομα προς κορύφωση και ότι θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση, αλλά έσπευσε να καταργήσει και την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για κρούσματα, διασωληνωμένους, θανάτους κ.λπ., μετατρέποντάς την σε εβδομαδιαία και μάλιστα κάθε… Παρασκευή, για να τη διαβάζει ο κόσμος στις παραλίες.

Αυτά σε μια περίοδο που τα κρούσματα είναι στην περιοχή των 20.000 την ημέρα, οι νοσηλείες ανεβαίνουν, ενώ τόσο οι θάνατοι (περισσότερο) όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων (λιγότερο) είναι μεν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες μαύρες περιόδους, αλλά καταγράφουν πλέον αυξητικές τάσεις.

Οι κακές γλώσσες αποδίδουν την κατάργηση της ημερήσιας ενημέρωσης στην προσπάθεια προστασίας του… τουρισμού. Όπως και να έχει, οι προβλέψεις και οι ενέργειες του κ. Ζαούτη δείχνουν είτε ότι είναι πολύ σίγουρος είτε ότι είναι διατεθειμένος να ρισκάρει το κύρος της θέσης αλλά και της ιδιότητάς του, καθώς είναι καθηγητής επιδημιολογίας.

Ίδωμεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v