Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2022

Cenergy: Το deal στις ΗΠΑ και τα σενάρια - Το «φιλί ζωής» για τα παγωτά Δωδώνη και τα ζόρια του κλάδου - Πρώτο check για Αριάδνη

Cenergy: Το deal στις ΗΠΑ και τα σενάρια - Το «φιλί ζωής» για τα παγωτά Δωδώνη και τα ζόρια του κλάδου - Πρώτο check για Αριάδνη

CENERGY: Η πορεία της μετοχής της Cenergy επηρεάζεται σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις εκάστοτε φημολογίες σχετικά με το αν και πότε θα προχωρήσει τελικά το deal στις ΗΠΑ με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted. Μια επιχειρηματική συμφωνία που ήταν αρχικά να ανακοινωθεί γύρω στον Μάρτιο, μετά μετατέθηκε για τον Μάιο και έκτοτε δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Έγκυροι κύκλοι της αγοράς πάντως καλούν τους επενδυτές να μην επηρεάζονται από τις φήμες που κυκλοφορούν (μια τελευταία εξ αυτών φέρει τις δύο πλευρές να συναντώνται εκ νέου τον Σεπτέμβριο για να ξεκαθαρίσουν μια και καλή το θέμα, είτε προς τη μια πλευρά είτε προς την άλλη) και να τοποθετούνται με βάση τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου και τις προοπτικές του.

Για τον σκοπό αυτό επισημαίνουν τρία πράγματα.

Πρώτον, πέρυσι υπήρχε μια μη λειτουργική επιβάρυνση των κερδών του εισηγμένου ομίλου -κοντά στα είκοσι εκατ. ευρώ- σε προ φόρων επίπεδο.

Δεύτερον, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το μόνο βέβαιο είναι πως οι Ευρωπαίοι θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις ΑΠΕ και θα επιδιώξουν να μειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και οι δύο αυτές εξελίξεις θα διευρύνουν σημαντικά το μέγεθος των αγορών στις οποίες απευθύνονται οι θυγατρικές της Cenergy, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Και τρίτον, ότι η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ πριν από δώδεκα μήνες βρισκόταν στα 2,535 ευρώ, στη συνέχεια έφτασε έως και τα 4,08 ευρώ, ενώ εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των τριών ευρώ.

 

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Στα επίπεδα της τιμής διάθεσης της περυσινής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (2 ευρώ) έχει επιστρέψει η μετοχή της Τζιρακιάν παρά την κεφαλαιακή ενίσχυση της εισηγμένης σωληνουργίας και την παρά πολύ ισχυρή κερδοφορία του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες με βάση τα αποτελέσματα του 2021 και του πρώτου φετινού εξαμήνου «βγάζουν μάτια», αλλά η αγορά φοβάται για τη διεθνή οικονομική κατάσταση που θα προκύψει από το προσεχές φθινόπωρο και μετά.

Οψόμεθα…

 

ΔΩΔΩΝΗ: Οι μέτοχοι της εκ Ηπείρου ορμώμενης γαλακτοβιομηχανίας, που ανήκει σε ρωσο-αμερικανικά κεφάλαια, θα συναντηθούν στις 9 Αυγούστου για να εγκρίνουν τα πεπραγμένα της απελθούσας χρήσης.

Αλλά όχι μόνο αυτά. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικές συνέλευσης είναι η έγκριση συμβάσεων παροχής δανείων στις θυγατρικές της σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία.

Εκτός αυτού, οι μέτοχοι της Δωδώνη καλούνται να εγκρίνουν και τη σύμβαση εξόφλησης χρέους με τη Σίμος Food Group.

Βέβαια η Δωδώνη, όπως και όλες οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες που συνεχίζουν να «ψωνίζουν» γάλα από την Ελλάδα, καλούνται να λύσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου. Την έξοδο παραγωγών από το επάγγελμα και τη σταθερή μείωση των εισκομίσεων πρώτης ύλης. Η αύξηση των τιμών παραγωγού είναι μια κάποια λύση, όμως τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου δεν λύνονται μόνο με μερικά λεπτά του ευρώ στο λίτρο, εδώ απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις από την Πολιτεία.

 

ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ:  Και από τη γαλακτοβιομηχανία, στα Παγωτά, όπου μόνο κοινό είναι το όνομα. Κατά τα άλλα, η τελευταία φαίνεται ότι πήρε την περασμένη εβδομάδα παράταση ζωής. Κάτι που είχε προβλέψει στις 5 Ιουλίου ο Low Profile. Πληροφορία η οποία επιβεβαιώθηκε, ανεπισήμως, τις προηγούμενες ώρες, βάσει της οποίας προτιμητέος επενδυτής για την προβληματική εταιρεία είναι ο Α. Κατσιώτης της ΕΛΓΕΚΑ, που προσέφερε περί τα 3,5-4 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια ξεπερνούσαν το 2020, χρήση για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα νούμερα, τα 36 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή ο προτιμητέος επενδυτής της Παγωτά Δωδώνη την αποκτά με κούρεμα 90% και με τίμημα το οποίο υπολείπεται κατά 60% σε σχέση με αυτό που είχε προσφέρει στο παρελθόν ο Γρηγόρης Μικρογεύματα μαζί με τον Γιώτης. Η στήλη σάς είχε ενημερώσει σχετικά για το τίμημα εδώ και αρκετό καιρό.

 

ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ ΙΙ: Βέβαια, όπως λέει και ο λαός, το μη χείρον βέλτιστον, αν και ως γνωστόν ο εχθρός του καλού είναι το... καλύτερο. Και από τα αποφθέγματα, η αγορά διερωτάται τι σχεδιάζει ο νέος επενδυτής και ποια είναι η οντότητα που αποκτά τα δάνεια της προβληματικής εταιρείας. Εκτιμούμε ότι θα μας διαφωτίσει.

Σε άλλα νέα, η στήλη μαθαίνει από τον ανταγωνισμό ότι και στην περίπτωση της Παγωτά Δωδώνη θα επαναληφθεί η γνωστή ιστορία των παγωτών. Δηλαδή ότι είναι πιο προσοδοφόρο να εισάγεις παρά να παράγεις.

Από τους μεγάλους, ο μόνος «παγωτατζής» που συνεχίζει να παράγει είναι η ΚΡΙ ΚΡΙ.

 

ΑΡΙΑΔΝΗ: Εχθές το απόγευμα, όπως πληροφορείται η στήλη, έγινε μια πρώτη εξέταση των δύο προσφορών που κατατέθηκαν για το πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 5,2 δισ. ευρώ, γνωστό ως project «Αριάδνη», που έχει βγάλει προς πώληση ο εκκαθαριστής PQH της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η δομή των προσφορών, κυρίως της μίας, είναι σύνθετη, εξού και επιβάλλεται περαιτέρω εξέτασή τους. Επομένως, η διαδικασία θα πάρει χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν το mega σχήμα Fortress, Bain, Davidson Kempner, doValue, Cepal και το αμερικανικό fund Ellington.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v