Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2022

Ενέργεια: Τα ρεκόρ τιμών, το «πικρό φάρμακο» και πώς ο... αέρας έσωσε την Ελλάδα - Νέο «καμπανάκι» για την πανδημία

Ενέργεια: Τα ρεκόρ τιμών, το «πικρό φάρμακο» και πώς ο... αέρας έσωσε την Ελλάδα - Νέο «καμπανάκι» για την πανδημία

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σε προηγούμενο σχόλιο είχαμε μιλήσει περί «καταστροφής της ζήτησης», ή demand destruction. Δεν είναι λίγοι πλέον οι αναλυτές που επισήμως εκτιμούν ότι εν μέρει το αντίδοτο στις υψηλές τιμές ενέργειας παγκοσμίως, ιδίως της πετρελαϊκής, θα έρθει μέσω περιορισμού της ζήτησης λόγω ύφεσης, επηρεάζοντας επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά.

Διότι ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές ότι με τον πληθωρισμό σε αυτά τα ύψη και τις αυξήσεις επιτοκίων στον κοντινό ορίζοντα, η οικονομική ύφεση (κυρίως στην Ευρώπη, που έχει και ειδικά θέματα με το φυσικό αέριο από τη Ρωσία), αποτελεί πλέον το μάλλον πιθανότερο σενάριο για το 2023.

Πικρό σίγουρα το «φάρμακο» αλλά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές ανάγκες για φυσικό αέριο.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Οι χθεσινές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κυριολεκτικά τρομάζουν! Η Γαλλία λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας στα πυρηνικά της εργοστάσια, άπνοιας και πολύ υψηλών θερμοκρασιών, είδε την «τιμή επόμενης ημέρας» να σκαρφαλώνει στα… 590 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ και στην Ιταλία η τιμή έφτασε τα 540 ευρώ. Τιμές ιστορικών ρεκόρ. Μια απλή έρευνα αποκαλύπτει ότι τον Ιούλιο του 2019, όταν όλα ήταν κανονικά, στη Γαλλία η μέση τιμή ήταν στα… 38 ευρώ. Χθες η τιμή ήταν πάνω από 15 φορές υψηλότερη.

Το «4 μπροστά» είδαν και πολλές άλλες χώρες, ενώ η Ελλάδα έκλεισε στα 270 ευρώ. Το ερώτημα είναι τι τιμές θα εμφανιστούν αν μειωθούν κι άλλο ή εξαλειφθούν οι ροές ρωσικού πετρελαίου προς τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙΙ: Η μεγάλη διαφοροποίηση της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος οφείλεται στον... «στρατηγό άνεμο».

Μάλιστα, τα ισχυρά μποφόρ που πνέουν στη χώρα μας έχουν παίξει διπλά θετικό ρόλο. Πρώτον, αυξάνουν το ποσοστό των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής (το οποίο για παράδειγμα χθες κατέλαβε την πρώτη θέση με 41,41%), κρατώντας «εκτός συστήματος» μονάδες που καίνε (ακριβό) ορυκτό καύσιμο.

Δεύτερον, περιορίζουν τη χρήση των κλιματιστικών και, κατά συνέπεια, συγκρατούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

COVID: Με 30 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα έτρεξε η προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, ενώ οι νοσηλείες κατέγραψαν αύξηση κατά 11% (με μέσο όρο ημέρας, 363 εισαγωγές) και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 115.

Τα νούμερα δεν είναι υψηλά σε σύγκριση με το ζοφερό παρελθόν, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του θέρους, οι περισσότεροι κυκλοφορούν κοινωνικά σε ορθάνοιχτους χώρους, ενώ η επικίνδυνη υποπαραλλαγή ΒΑ 5 της Όμικρον μόλις άρχισε να καλπάζει.

Δεν είναι προφανώς τυχαία η χθεσινή προειδοποίηση του ΠΟΥ προς την Ευρώπη ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και εμβολιασμοί, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων και ίσως lockdowns τον χειμώνα.

Για τα lockdowns, ο περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σημείωσε, και όχι άδικα, πως δεν πιστεύει ότι είναι έτοιμες (σ.σ. να τα υποστούν ξανά) οι κοινωνίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v