Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2022

Δεν... περιμένει την DBRS η Attica Bank - Η Lamda, οι αγορές και τα ενέχυρα - Σφηνάκια για ΛΑΡΚΟ και Αττική Οδό

Δεν... περιμένει την DBRS η Attica Bank - Η Lamda, οι αγορές και τα ενέχυρα - Σφηνάκια για ΛΑΡΚΟ και Αττική Οδό

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί η επίπτωση στην Αττική Οδό, όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τα πρόστιμα που της ανατέθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, λόγω του εγκλωβισμού 3.500 οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας.

Για το μεν πρόστιμο (1+1 εκατ. ευρώ), η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει στην έκθεση χρήσης 2021, πως «ο Νόμος προβλέπει δυνατότητα προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων», γεγονός που ενδεχομένως να πράξει…

Για τις αποζημιώσεις ύψους 2.000 ανά όχημα έχει αναθέσει σε σύμβουλο να εξετάσει τα στοιχεία των αιτούντων, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει στη «λυπητερή», καθώς ταυτοχρόνως έχουν ασκηθεί και αγωγές από τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου, με αποτέλεσμα «να μην είναι εφικτή η εκτίμηση της συνολικής υποχρέωσης που θα προκύψει για την εταιρεία με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και των λοιπών ενεργειών»…

 

ΛΑΡΚΟ: Οι δύο διαγωνισμοί της ΛΑΡΚΟ, για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων, δεν ξέφυγαν της πεπατημένης που ακολουθούν τα σχεδόν δύο χρόνια κατά τα οποία η βιομηχανία βρίσκεται στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης

Αυτήν της παράτασης… της τελικής φάσης της υποβολής των προσφορών. Έτσι, λοιπόν, όπως πληροφορείται η στήλη, η ημερομηνία της 29ης Ιουλίου έπαψε να ισχύει. Και η προθεσμία για την κατάθεση των οικονομικών φακέλων μετατέθηκε για τις 26 Αυγούστου.

Τούτη τη φορά, όμως, λένε οι πληροφορίες, την παράταση τη ζήτησε ένας εκ των τριών υποψήφιων επενδυτών. Και για την ακρίβεια, οι Ιρλανδοί της COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED.

Πηγές της στήλης θέλουν τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να αποδέχτηκε το αίτημα καθώς στη λογική των στελεχών του είναι η διευκόλυνση των επενδυτών, και ιδίως όταν υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες. Όπως αυτή των ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων, για την οποία αναμένεται η έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Η ευχή των ενδιαφερόμενων για την αξιοποίηση της βιομηχανίας σιδηρονικελίου είναι μέχρι τις 26 Αυγούστου να έχει οριστική έκβαση…

 

LAMDA: Ολοκληρώθηκε η αγορά από τη νεότευκτη Lamda Vouliagmenis SMSA του πρώτου οικοπέδου στο Ελληνικό, επί του οποίου σκοπεύει να ανεγείρει εμπορικό κέντρο 125 χιλ. τ.μ.

Επί του οικοπέδου θα συστήσουν προσημείωση υποθήκης πρώτης τάξης για το ποσό των 416,64 εκατ. ευρώ, οι πιστώτριες τράπεζες της Lamda για το project, Eurobank και Πειραιώς, προς εξασφάλιση των απαιτήσεών τους, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού που ενέκριναν προ έτους.

Ενέχυρα έχουν συσταθεί επί των μετοχών των Lamda Riviera και Lamda Vouliagmenis Mall καθώς και επί του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού της Lamda Ellinikon Malls, στον οποίο καταβάλλεται το μετοχικό κεφάλαιό της (183 εκατ. ευρώ προς το παρόν με προοπτική να φθάσει στα 234 εκατ. σε βάθος 5ετίας).

 

ATTICA BANK: Νέα παράταση για τον Αύγουστο έλαβε η κατάθεση από την DBRS των προκαταρκτικών εκθέσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης (preliminary ratings) για τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας (Omega, Astir 1 και 2), οι οποίες «παίζει» να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας Ηρακλής ΙΙ.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να κατατεθούν στις αρχές Απριλίου, ενώ εκ των υστέρων δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις για να φθάσουμε καλό Αύγουστο.

Η κατάθεση των προκαταρκτικών εκθέσεων αποτελεί σημαντικό, πλην, όμως, τυπικό ορόσημο καθώς κύκλοι του ομίλου έχουν αναφέρει εδώ και καιρό ότι ο λογαριασμός πλήρους εξυγίανσης της τράπεζας (μηδενισμός των NPEs και ένταξη των προαναφερόμενων τριών τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή) έχει αποκρυσταλλωθεί μετά τη νέα άσκηση, που έτρεξε η Deloitte.

Εξού το Δ.Σ φέρεται να αποφάσισε, κατά την τελευταία του συνεδρίαση, να προχωρήσει στην επιλογή business plan και στην κατάθεση capital plan ως τις αρχές Αυγούστου, χωρίς να περιμένει την DBRS.

Άλλωστε, οι επαναλαμβανόμενες αναφορές της διοίκησης περί ανάγκης επανεξέτασης της στρατηγικής ένταξης -όλων- των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή κάτι δείχνουν. 

Εξετάζονται, ήδη, εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μερική χρήση του προγράμματος Ηρακλής (π.χ. ένταξη μιας τιτλοποίησης) ή/και στην ολική του παράκαμψη. 

Πρέπει βέβαια να κατατεθούν πειστικά business plan και capital plan στον επόπτη.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v