Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 27 2022

Ideal: «Ψήνεται» deal με Coca Cola για Three Cents - Unibios: Έσπασε 32 χρόνια... φαγούρας - Πόσα έδωσε ο ΑΝΤ1 για τα Village

Ideal: «Ψήνεται» deal με Coca Cola για Three Cents - Unibios: Έσπασε 32 χρόνια... φαγούρας - Πόσα έδωσε ο ΑΝΤ1 για τα Village

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ: Ο διαγωνισμός για τις ψηφιακές ταυτότητες, αν και «ξεκόλλησε» από το ΣτΕ, δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται με την ταχύτητα που θα ήθελε η κυβέρνηση. Έτσι μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας την ψηφιακή κάρτα που θα περιλαμβάνει τσιιπάκι με όλα τα στοιχεία μας, η χάρτινη ταυτότητα θα μπει στο... κινητό μας τηλέφωνο.

Eτσι σήμερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη η εφαρμογή για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας αλλά και του Διπλώματος Οδήγησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή ενώ θα την τιμήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα πολύ σύντομα με αυτό το ψηφιακό αντίγραφο θα μπορούμε να ταξιδέψουμε και στην Ευρώπη! Η ψηφιακή εποχή έρχεται ακόμα και όταν οι διαγωνισμοί… κολλούν!

 

EΧΑΕ: Παρά την αύξηση των κερδών, το ταμείο της ΕΧΑΕ μειώθηκε το πρώτο φετινό εξάμηνο κατά περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 5,6 εκατ. ευρώ (λειτουργικές +7,34 εκατ., επενδύσεις 1,73 εκατ. ευρώ), ωστόσο κατέβαλε 9,05 εκατ. για μέρισμα (0,15 ευρώ ανά τίτλο) και άλλα 3,634 εκατ. ευρώ για αγορά ιδίων μετοχών.

Άρα δηλαδή δόθηκαν -άμεσα και έμμεσα- στους μετόχους 12,7 εκατ. ευρώ. Όσο για το μειωμένο ταμείο της εταιρείας, πολύ πιθανόν να ξαναγεμίσει σε σημαντικό βαθμό έως το τέλος της χρονιάς.

ΥΓ: Ενα σημαντικό ποσοστό των εσόδων (το 29% στο πρώτο εξάμηνο) προέρχεται από παροχή υπηρεσιών και δεδομένων και όχι από έντονα μεταβαλλόμενους παράγοντες, όπως η εκάστοτε αξία των συναλλαγών και των κεφαλαιοποιήσεων.

 

UNIBIOS: Θετικά εξεπλάγησαν οι επενδυτές διαβάζοντας τα θέματα της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης της Unibios (9 Σεπτεμβρίου), όταν διαπίστωσαν πως μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνεται και η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους!

Ο λόγος της έκπληξης έγκειται στο ότι η εισηγμένη εταιρεία έχει κάμποσες δεκαετίες να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

Κάποιοι «παλιοί» θυμούνται -χωρίς να είναι σίγουροι- πως τελευταία φορά δόθηκε μέρισμα στους (τότε) προνομιούχους μετόχους το 1991 ενώ για τους κοινούς μετόχους ακόμη παλαιότερα. Μιλάμε για μια κίνηση που περίμενε… 32 τουλάχιστον χρόνια.

Η ουσία είναι πως η τότε Βιοσώλ δραστηριοποιείτο σε έναν κλάδο που γνώρισε πρωτόγνωρη κρίση και οι πλείστες εταιρείες του είχαν υποχρεωθεί σε «λουκέτο». Η εισηγμένη τελικά άντεξε στον χρόνο, διευρύνοντας το αντικείμενο δραστηριότητάς της (διαχείριση υδάτινων πόρων), προσελκύοντας ως στρατηγικό επενδυτή τη Unibios του Ορφέα Μαυρίκιου.

Το αντικείμενο της διαχείρισης των υδάτων είναι σήμερα πολύ «ζεστό» (πράσινη οικονομία) και δεν είναι τυχαίο ότι η εισηγμένη εταιρεία επέστρεψε κατά τη διετία 2020-2021 σε προ φόρων κερδοφορία και για φέτος προσδοκά περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. Το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα έχει ανακοινώσει και την ανάληψη νέων συμβάσεων.

Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο η εισηγμένη αυτή την περίοδο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (η περυσινή τακτική γενική συνέλευση έχει εξουσιοδοτήσει σχετικά το Δ.Σ. για μια πενταετία, αν αυτό κριθεί συμφέρον), αλλά αντίθετα στέλνει τους μετόχους της στο ταμείο.

Σε ποιο ύψος τώρα θα διαμορφωθεί η επιστροφή κεφαλαίου; Δεν είναι αποφασισμένο, ωστόσο αν κάποιος υποθέσει το 0,01 ευρώ ανά μετοχή, τότε μιλάμε για μια αφορολόγητη «μερισματική απόδοση» ανώτερη του 1,5% με βάση το χθεσινό κλείσιμο, ή υψηλότερη του 3% με βάση την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει το 2019.

Όχι άσχημα, ιδίως αν συνεκτιμηθούν και οι προοπτικές της εταιρείας, αλλά και το γεγονός ότι σπάει φέτος 32 χρόνια... φαγούρας!   

 

DEAL: Είναι μόλις 8 ετών και το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφάνισε αύξηση 143% στις πωλήσεις της, 343% στα EBITDA και 200% στα καθαρά κέρδη. Η Three Cents -την οποία ίδρυσαν στη Μεγάλη Βρετανία οι Βασίλης Καλαντζής, Γιώργος Μπάγκος, Δημήτρης Νταφόπουλος και Γιώργος Τσιρίκος-, που σήμερα ελέγχεται από την Ideal, όπως μαθαίνει η στήλη, αλλάζει χέρια.

Πληροφορίες φέρουν την εταιρεία να περνά στον έλεγχο της Coca Cola HBC, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τις εμπλεκόμενες πλευρές. 

Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι το deal ψήνεται, αλλά μάλλον δεν είναι έτοιμο για άμεσο… σερβίρισμα

Τώρα, αν διερωτάστε αν μπορεί το συγκεκριμένο deal να περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού -η Cοca Cola είναι market leader στα αναψυκτικά-, μάλλον ναι. Γιατί όπως λένε πηγές της Three Cents στη στήλη, τα προϊόντα της είναι premium mixer και tonic.

 

VILLAGE: Περίπου στα 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την πώληση των Village. 

Προτιμητέος επενδυτής στη διαδικασία που κινεί η Eurobank αναμένεται να αναδειχθεί ο όμιλος Antenna.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v