Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 27 2022

CENERGY-ORSTED: Το κουμπί, η Άρτα και το… Μέριλαντ - ΤΕΝΕΡΓΑ: Στη… στροφή μάς τελείωσε η Macquarie

CENERGY-ORSTED: Το κουμπί, η Άρτα και το… Μέριλαντ - ΤΕΝΕΡΓΑ: Στη… στροφή μάς τελείωσε η Macquarie

LNG: Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχόταν στους Ευρωπαίους ηγέτες πακτωλό φορτίων LNG από τις ΗΠΑ για να καλυφθούν οι απώλειες λόγω Ρωσίας, λίγοι τον πίστεψαν.

Ωστόσο, όπως έχουν έλθει τα πράγματα, η δέσμευσή του ίσως ήταν συντηρητική, δεδομένου ότι είχε υποσχεθεί επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG και οι ΗΠΑ είναι καθ’ οδόν να τα… τριπλασιάσουν.

Ηδη οι ΗΠΑ έχουν εξαγάγει στην Ευρώπη περισσότερο υγροποιημένο αέριο το πρώτο εξάμηνο από ό,τι ολόκληρο το 2021 και αν οι εξαγωγές συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό ως το τέλος του έτους, η συνολική αύξηση σε σχέση με το 2021 θα ανέλθει περίπου στα 45 δισ. κ.μ. LNG.

Χαράς ευαγγέλια για τα εξειδικευμένα πλοία μεταφοράς LNG και τους Έλληνες εφοπλιστές που προνόησαν και είχαν επενδύσει εγκαίρως στον τομέα.

Στην Ελλάδα δε, τα φορτία LNG εμφανίζονται να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (+216%), με τα περισσότερα να έρχονται στη χώρα μέσω της Mytilineos.

Και με τα ναύλα των LNG Carriers να έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης…

 

CENERGY: Το «κουμπί» του deal με τη δανέζικη Orsted «δεν προβλέπεται να πατηθεί πριν περάσει τουλάχιστον 1-1,5 μήνας», ανέφερε στη στήλη μια συνήθως εξαιρετικά καλά πληροφορημένη πηγή.

Όπως σημείωσε, στις δυσκολίες της περιόδου συμπεριλαμβάνονται οι μεταβολές στα αμερικανικά πλάνα που έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση, καθώς η Orsted έχει στα σκαριά μια πολύ σημαντική συμφωνία στην πολιτεία του Μέριλαντ, καθώς και οι αλλαγές στα επιτόκια και στους όρους χρηματοδότησης, που έχει επιφέρει η διεθνής συγκυρία.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας πολύ σημαντικός θετικός παράγοντας που δημιουργεί αισιοδοξία ότι το deal θα ευοδωθεί παρά τις αντιξοότητες: Η συνεπένδυση στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στο Μέριλαντ έχει ήδη τεράστια ζήτηση από πελάτες που κάνουν… ουρά (για μελλοντικές παραγγελίες), χωρίς να έχει μπει ούτε λιθαράκι!

Εμείς πάντως ελπίζουμε να μη χρειαστεί και «η θυσία της γυναικός του πρωτομάστορα», όπως λέει ο θρύλος ότι συνέβη στο γεφύρι της Άρτας, για να κλείσει το deal και να ανεγερθεί το εργοστάσιο…

 

TΕΝΕΡΓΑ: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ενδιαφέρον της αυστραλιανής Macquarie για εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής οριστικά αποσύρθηκε, καθώς μετά από μήνες συζητήσεων δεν προέκυψε «κοινός τόπος», σε ότι αφορά το τελικό τίμημα.

Την ίδια ώρα όμως η διοίκηση Περιστέρη, όπως εξάλλου έχει επισήμως αναφέρει απαντώντας σε ερώτηση της Ε.Κ. έχει δεχθεί κρούση και από άλλους επενδυτές, το ενδιαφέρον των οποίων παραμένει ενεργό και το οποίο με οικονομικούς όρους φαντάζει «ελκυστικότερο».

Μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευστεί το ενδιαφέρον και η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την επίσης αυστραλιανή First Sentier, η οποία διατηρεί κατά πληροφορίες εντατικές διαβουλεύσεις με τη διοίκηση και τους μετόχους της TΕΝΕΡΓΑ.

Δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο ότι οι δύο πλευρές έχουν εισέλθει στη διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v