Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2022

Καίνε τους Βρετανούς τα εισιτήρια για Ελλάδα-Αλλάζει στάση ο «ταύρος» της JP Morgan-Η Ρωσία μαθαίνει το Made in China

Καίνε τους Βρετανούς τα εισιτήρια για Ελλάδα-Αλλάζει στάση ο «ταύρος» της JP Morgan-Η Ρωσία μαθαίνει το Made in China

MERCEDES-BENZ. Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προχώρησε η εν Ελλάδα θυγατρική. Σχετική απόφαση έλαβε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων και προβλέπει ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά 7,506 εκατ. ευρώ, εν μέρει σε μετρητά και εν μέρει μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών.

Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας φτάνει τα 50,199 εκατ. ευρώ.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Οι επενδυτές θα πρέπει σταδιακά να περιορίσουν τις μετοχές και να ενισχύσουν τα εμπορεύματα στα χαρτοφυλάκιά τους, μετά τις υπεραποδόσεις των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με έναν εκ των διασημότερων «ταύρων» της Wall Street, τον Marko Kolanovic της JP Morgan.

Με τον S&P 500 να έχει ενισχυθεί ήδη κατά 13% από τα χαμηλά έτους που έπιασε τον Ιούνιο και τα εμπορεύματα να έχουν μείνει πίσω λόγω της υποχώρησης των τελευταίων εβδομάδων, η πρόταση έχει λογική.

Η πρόταση του Kolanovic για μείωση των θέσεων σε μετοχές αποτελεί σημαντική στροφή για τον αναλυτή, που εν μέσω των έντονων αναταράξεων στις αγορές, έχει επιμείνει μέχρι τώρα στις μετοχές, προτείνοντας αγορές στα χαμηλά (buy the dip) παρά τη μεγάλη βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια.

 

ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Καμπανάκι για τον ελληνικό τουρισμό χτυπούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Οσοι ταξιδεύουν από τη Βρετανία προς τη χώρα μας είδαν τα ναύλα να κάνουν άλμα 258%(!) την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, σε σύγκριση με το 2019, χρονιά πριν χτυπήσει η πανδημία.

Η Αθήνα φιγουράρει στην πρώτη θέση των αυξήσεων για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας τους φόβους ότι αυτή η ανηφόρα μπορεί να φρενάρει τα ταξίδια των Βρετανών στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο τους Βρετανούς. Θυμίζουμε ότι η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ότι το κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο στην Ελλάδα ήταν υψηλότερο κατά 62% τον φετινό Ιούλιο έναντι του 2021. Τα δε ξενοδοχεία είναι 20% ακριβότερα.

Μένει να φανεί βεβαίως αν η εκτόξευση των τιμών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις ή αν, όπως σημειώνουν κάποιοι παράγοντες της αγοράς, επεκτείνει την τουριστική περίοδο έως τον Οκτώβριο και αργότερα, με τους τουρίστες να αποφεύγουν τον ακριβό Αύγουστο.

 

ΡΩΣΙΑ. Βαρύ πλήγμα για γνωστές εταιρείες ένδυσης συνιστά η έξοδος από τη Ρωσία. Για την Uniqlo η απώλεια υπολογίζεται σε 150-170 εκατ. δολάρια, ενώ για τη Zara σε περίπου 300 εκατ. δολάρια.

Βέβαια εκτός από τους χαμένους υπάρχουν και οι κερδισμένοι, ειδικά στα είδη τεχνολογίας. Οι κινεζικές μάρκες κινητών, tablets, φορητών υπολογιστών και οικιακών συσκευών άρχισαν να αντικαθιστούν τους μεγάλους πωλητές που αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά. Στον τομέα των smartphones, οι Realme, Vivo, Mi, Tecno, Infinix και iTel παρουσίασαν την υψηλότερη δυναμική πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Εκτιμάται ότι σύντομα η ρωσική αγορά θα καλύπτεται κατά 90% από κινεζικές μάρκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v